Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Η ανατολή μιας νέας εποχής για τη χώρα και την κοινωνία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανατολή μιας νέας εποχής για τη χώρα και την κοινωνία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη

Τις συντεταγμένες για τον οδικό χάρτη της νέας μεταμνημονιακής εποχής έθεσε ο Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Σε μια ΔΕΘ - “ορόσημο”, ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της νέας σελίδας για τη χώρα, που έχει στο επίκεντρο την εργασία, τους νέους και τις νέες, το κοινωνικό κράτος, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα που πληρωσαν ακριβά την κρίση και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές.

Η ανατολή μιας νέας εποχής για τη χώρα και την κοινωνία ξεκίνησε λοπόν από τη Θεσσαλονίκη, αφού για πρώτη φορά από το 2010 Έλληνας πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη ΔΕΘ δίχως το βαρύ πέπλο των μνημονιακών καταναγκασμών στην οικονομική και πολιτική ζωή. Από το Βελλίδειο ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε σειρά εξαγγελιών με συγκεκριμένο ορίζοντα εφαρμογής αλλά και με σαφές το κριτήριο της αποκατάστασης των αδικιών και της αποτύπωσης της οικονομικής ανάκαμψης στην κοινωνική πλειοψηφία. “Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μια πραγματικότητα, την οποία θα μπορεί να δει στην καθημερινή του ζωή ο πολίτης”, είπε χαρακτηριστικά στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. “Παροχολογία” είδε η αντιπολίτευση στα μέτρα ανακούφισης, προτάσσοντας αντί αυτών το σύστημα Πινοσέτ.

Μέτρα για την αποκατάσταση των αδικιών

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους νομοθετείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020. Παράλληλα, θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η κυβέρνηση προχωράει σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα, ενώ επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ακόμη τη μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων, από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19, καθώς και την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου, από 24% σε 22%, και κατά μία του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21. Καταργείται ακόμη ο φόρος επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς - ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

Από 1/1/2019 θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200 ευρώ/μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα, εντός του 2018, θα καταβληθούν όλα τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, εντός του 2018.

Ενισχύεται και μονιμοποιείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑμεΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019. Παράλληλα, προχωρούν 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Στο επίκεντρο η εργασία, στον αντίποδα ο ΣΕΒ

Κεντρικός πυλώνας για την “Ελλάδα της νέας εποχής” είναι η στήριξη της εργασίας, καθώς, πέραν από τη διαδικασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ήδη έχει εκκινήσει, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την εκκίνηση των διαδικασιών αύξησης του κατώτατου μισθού καιτην  κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών στις αρχές του 2019. “Θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, πόρισμα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια απόφαση της υπουργού Εργασίας”, εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι παρόμοια πολιτική ακολουθήθηκε στην Πορτογαλία, ενώ υπογράμμισε πως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους θα καλύψει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Έθεσε μάλιστα ως στόχο την επόμενη πενταετία η ανεργία να μειωθεί στο 10% από το 19% που βρίσκεται σήμερα και το 27% που είχε καταγραφεί το 2015. Η δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων το 70% είναι πλήρους απασχόλησης, είναι ενδεικτικό στοιχείο της πορείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

Αναφερόμενος μάλιστα στη διαφωνία του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός την απέδωσε σε πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, επισημαίνοντας ότι είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους. “Οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης”, πρόσθεσε. Άλλωστε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του διημέρου ήταν η αποχώρηση του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα από την αίθουσα του Βελλιδείου στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο, την οποία ο ΣΕΒ απέδωσε σε “ανειλημμένη υποχρέωση” του προέδρου.

Το brain drain να γίνει brain gain

Εθνικό στόχο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το τέλος και την αναστροφή του brain drain, της μαζικής φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. “Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης”, ανέφερε απαντώντας στην ερώτηση της “Α”, τονίζοντας ότι το σημαντικό και δυναμικό επιστημονικό δυναμικό είναι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. “Το δυναμικό αυτό είναι το δυναμικό πάνω στο οποίο θα στήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας”, σημείωσε, ενώ ήδη από το βήμα του Βελλιδείου είχε ανακοινώσει στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του Δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Ακόμη, από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη, χορηγεί κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Στήριξη της καινοτομίας

Για πρώτη φορά στη φετινή ΔΕΘ νέοι καινοτόμοι επιχειρηματίες είχαν τα δικά τους περίπτερα στον χώρο της έκθεσης, όπου ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους και να ακούσει ιδέες και προτάσεις για αρκετή ώρα σε χαλαρό κλίμα. Δεκάδες νέοι επιχειρηματίες στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, μάλιστα, ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη με το “τρένο των start-upers” μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Ο Αλ. Τσίπρας από τη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αφορούν αυτό τον κόσμο. Υπογράμμισε συγκεκριμένα τη δημιουργία Ταμείου με ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 400, μαζί με την ιδιωτική συνεισφορά, 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτές οι ιδέες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι start-ups. “Να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μείνουν στην Ελλάδα και να μην φύγουν στο εξωτερικό”, τόνισε. Υπογράμμισε ακόμη τη δημιουργία, μέσα από την άντληση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του προγράμματος «Δημιουργώ - Ερευνώ - Καινοτομώ», με πάνω από 400 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχύσουν τις υποδομές τους στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία και άρα να τους δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουν και νέους ανθρώπους υψηλά εξειδικευμένους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σύνδεση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των ανθρώπων που έχουν καινοτόμες ιδέες για την αγορά, για τη χρηματοδότηση αυτών των ιδεών.

"Αδράξαμε την ευκαιρία της πολιτικής αλλαγής στην ΠΓΔΜ"

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία τόνισε πως ανοίγει τον δρόμο στη Μακεδονία “να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως ηγέτιδος δύναμης στα Βαλκάνια”. Επανέλαβε ότι κανείς δεν πίεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως “αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα". Προσέθεσε δε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία και ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, “δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε”.

“Τζάμπα μάγκας” ο Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στη στάση της Ν.Δ, τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με την πατριωτική ευαισθησία των πολιτών, χαρακτηρίζοντας “τζάμπα μάγκα” τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντάς του “ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού”.

“Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια”, είπε, “αντί να κάνει τον "τζάμπα μάγκα" και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη συμφωνία εάν γίνει κυβέρνηση”. “Γιατί δεν το λέει αυτό;” διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών. ”Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Το 3,5% πιάνεται και χωρίς περικοπή συντάξεων

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν η αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι με την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, με τον Αλ. Τσίπρα να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο στόχος του 3.5% για το πλεόνασμα του 2019 μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους.

“Το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών”, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα παραθέσει και άλλα επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό αφήγημα. “Δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρει τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων”, είπε, “αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο”.

Και το 2020 επιτυγχάνεται με ασφάλεια το 3,5%...

Παράλληλα, “φωτογράφισε” το γεγονός ότι η ίδια επιχειρηματολογία θα υπάρξει και για τη μείωση του αφορολόγητου, αφού, όπως εκτίμησε, και το 2020 θα επιτευχθεί με ασφάλεια ο στόχος του 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να χρειαστούν μέτρα περικοπών. “Κάθε πράγμα στον καιρό του”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

...εάν συνεχιστεί η σταθερή πορεία της χώρας

Επισήμανε ωστόσο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. “Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ”, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα”, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα Μνημόνια και το ΔΝΤ

Άλλωστε η ίδια η διεθνής πραγματικότητα συνηγορεί υπέρ αυτής της ανάλυσης, και ιδίως τα γεγονότα στην Αργεντινή, όπου ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος Μάκρι επανέφερε το ΔΝΤ μετά από πολλά χρόνια. “Η Ελλάδα δεν πρέπει επ' ουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα Μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τραγωδία στο Μάτι: Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται

Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην τραγωδία στο Μάτι, καλώντας τη Ν.Δ. να πάψει να παίζει το παιχνίδι πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία. “Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ απαντώντας στα περί προσπάθειας να “αποκρύψει” τους νεκρούς τις πρώτες ώρες, είπε χαρακτηριστικά ότι “θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημα μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς”. “Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές γιατί είναι η δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, ενώ έχει σχέδιο για το μέλλον της χώρας”, υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι το βασικό δίλημμα είναι “αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω”. Σημείωσε μάλιστα ότι στρατηγικός στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες και εκτιμώντας ότι o Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL