Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Κοτζιάς: Διεύρυνση των σχέσεων με τη Νορβηγία

Τακτικότερες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων διευθύνσεων των υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας και Νορβηγίας σχετικά με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή αποφάσισαν ο υπουργός Εξωτερικών με την ομόλογό του από τη Νορβηγία κατά την επίσημη συνάντησή τους στο Όσλο

Η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας καθώς και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ίνε Μαρί Έρικσεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του ΥΠΕΞ στο Όσλο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, ανέπτυξε σε βάθος τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι κοινή συνιστώσα Ελλάδας και Νορβηγίας είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας.

«Σε αυτή τη βάση, είναι θεμιτή και θα επιφέρει προστιθέμενη αξία η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών επί σειράς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Μεταξύ των οποίων, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και το μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης όπου οι δύο πλευρές θα ήταν σκόπιμο να ανταλλάσσουν απόψεις», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους συσχετισμούς και τις προκλήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και ως προς την ευρωπαϊκή τους πορεία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμφωνία των Πρεσπών και «τις προοπτικές που αυτή διανοιγεί για τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αλλά και για την εν γένει συνεργασία και σταθερότητα μίας ιστορικά ασταθούς περιοχής».

Παράλληλα ο Ν.Κοτζιάς δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το μέλλον της Ευρώπης οφείλει να μας απασχολήσει όλους, καθώς χώρες μικρού και μεσαίου εκτοπίσματος θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε οι φωνές τους να συνεχίζουν να ακούγονται εντός μίας διευρυμένης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Καταλήγοντας κάλεσε την ομόλογό του να εργαστούν από κοινού για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, θεσπίζοντας, μεταξύ άλλων, τακτικότερες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων διευθύνσεων των υπουργείων εξωτερικών σχετικά με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. 

Από την πλευρά της, η Ίνε Μαρί Έρικσεν εξήρε τις διεθνείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, τονίζοντας ότι μέσω αυτών ενισχύεται η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Προς την κατεύθυνση αυτή, η συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε καταλυτική. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η χώρα μας έχει αναδειχθεί ως ιδιαίτερα δραστήρια τόσο στις υποθέσεις της περιοχής μας όσο και σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Χαιρετίζοντας την σχετική κινητικότητα, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας της να συμμετάσχει ενεργότερα στις ελληνικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Ν. Κοτζιά για την πρόσκληση που της απηύθυνε να επισκεφθεί την Ελλάδα, την οποία και αποδέχτηκε, δεσμευόμενη να έλθει στην Αθήνα εντός του 2018, σε αμοιβαίως συμφωνημένη ημερομηνία. 

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να καταγράψουν σειρά πεδίων που προσφέρονται για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, όπως ενδεικτικά η ναυτιλία. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Σόρενσεν θα συναντηθούν εκ νέου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Ολοκληρώνοντας την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στο Όσλο από το 2011, ο Ν.Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του νορβηγικού κοινοβουλίου, προερχόμενους από το Συντηρητικό Κόμμα. Οι τελευταίοι χαιρέτησαν την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια τονίζοντας τις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Επιπλέον χαιρέτησαν τη συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα που αυτή προβλέπει. Περαιτέρω, η συζήτηση περιεστράφη στις σχέσεις Ελλάδος με την Τουρκία καθώς και στις εξελίξεις στο μεταναστευτικό προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη στις 16:00, ο Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λούτε.

Δείτε όλα τα σχόλια