Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Αλλαγή σκηνικού χωρίς δόσεις και προαπαιτούμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγή σκηνικού χωρίς δόσεις και προαπαιτούμενα

Την πρώτη τους μεταμνημονιακή επίσκεψη στην Αθήνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Φυσικά, η επικείμενη επίσκεψη δεν θα έχει καμία σχέση με τα όσα βιώναμε όλοι κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν θα υπάρχουν στο “λεξιλόγιό” μας φράσεις όπως προαπαιτούμενα, επόμενη δόση, κ.λπ., αφού έχει ολοκληρωθεί η τελευταία δανειακή σύμβαση και η κυβέρνηση διαθέτει ένα “μαξιλάρι” της τάξης των 24,1 δισ. ευρώ.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και του ευρωπαϊκού εξαμήνου, κάτι το οποίο συνέβη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν Μνημονίου και έχει σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και να μην καταργηθούν διαρθρωτικά μέτρα. Ωστόσο, τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι βρίσκονται στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχει με τους θεσμούς, σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των σχεδίων της για φοροελαφρύνσεις και αύξηση κοινωνικών δαπανών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ κατά την τετραετία 2019-2022.

Προς κατάργηση μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο

Το πιο «καυτό» για την κυβέρνηση θέμα είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αποτρέψει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί τόσο αυτό όσο και το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου, θεωρώντας ότι είναι σε θέση να απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς προκύψουν είτε από τη γερμανική πλευρά είτε από το ΔΝΤ, που δεν είναι άλλη από τον επηρεασμό των αγορών.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, ενδεχομένως να περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όταν και η εικόνα εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Πάντως, κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε προ ημερών ότι θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα του συνταξιοδοτικού και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016. Δεν θέλησε, ωστόσο, να δεσμευτεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι ο “διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” και ότι οι υπουργοί του Εurogroup θα θέλουν να δουν “την πλήρη δημοσιονομική εικόνα” πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς, όπως είπε, “οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες”.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαίνει πάντως με θετικό ρυθμό, όπως φαίνεται από το σύνολο των στοιχείων που δημοσιοποιούνται.

Τον Νοέμβριο οι προβλέψεις

Ως εκ τούτου οι θεσμοί θέλουν να επικαιροποιήσουν την αξιολόγησή τους όσον αφορά τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει κάποια τελική αποτίμηση, ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές της προβλέψεις στις αρχές Νοεμβρίου.

Επίσης θα αξιολογηθεί η κατάσταση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λπ.

Την Τρίτη, αναμένεται να γίνουν επαφές των επικεφαλής με κόμματα και φορείς, ενώ από την Τετάρτη αρχίζουν οι επαφές με τους υπουργούς. Στο επίκεντρο την Κομισιόν θα τεθεί και η ανακοίνωση της πρώτης έκθεσης προόδου τον Νοέμβριο, ενώ επιχειρείται χρονική εναρμόνιση των ανακοινώσεων με αυτές του ευρωπαϊκού εξαμήνου στο οποίο θα εισαχθεί η Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου, με το τελικό πόρισμα να αναμένεται τον Μάιο του 2019.

Επικαιροποίηση αναπτυξιακού σχεδίου

Επίσης, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας. Ούτως ή άλλως, στο «πλάνο» της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα των Μνημονίων, η οποία είναι πραγματικότητα, βρίσκεται το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, θέτοντας τις βάσεις για να μην επιστρέψει η χώρα στα λάθη του παρελθόντος. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει το αποκαλούμενο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πέσει τόσο στο επενδυτικό όσο και στο αναπτυξιακό πλάνο της χώρας, μέσα από συνέχιση μεταρρυθμίσεων (βάζοντας παράλληλα κανόνες) που καθιστούν τη χώρα φιλική προς επενδύσεις από το εξωτερικό, προκειμένου να συνεχιστεί το ρεκόρ του 2017 με κοντά στα 4 δισ. ευρώ ξένες άμεσες επενδύσεις.

Κοινωνικό μέρισμα 700 εκατ.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά και το αν θα υπάρξει υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ή όχι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα είναι εφικτό να υπάρξει ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κατευθυνθεί εφάπαξ σε κατηγορίες πολιτών οι οποίες θα κριθεί ότι το έχουν περισσότερη ανάγκη. Το παραπάνω ποσό αναμένεται να δοθεί προς το τέλος της χρονιάς, ενώ λογικά θα προβλέπεται εντός του προσχεδίου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL