Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η Αφροδίτη σώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αφροδίτη σώθηκε από τους αρχαιοκάπηλους

Το μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής, ενδεχομένως της Αφροδίτης, που είχε κλαπεί τον Μάιο του 2018 από τις αποθήκες του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, και άλλα αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας κατασχέθηκαν χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετά τη σύλληψη ενός 46χρονου στο Λουτράκι, ο οποίος ετοιμαζόταν να πουλήσει τη λεία του έναντι 350.000 ευρώ.

Αντ' αυτού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου ενώ εις βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Το αγαλμάτιο, με ύψος κορμού 56,5 εκατοστά και κατασκευασμένο από επιμέρους τμήματα, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα, όπως σημειώνει η αστυνομία, από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και προϊσταμένη του Μουσείου και, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, χρονολογείται στους υστεροελληνιστικούς - ρωμαϊκούς χρόνους. Πρόκειται δε να επιστραφεί άμεσα στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

Εκτός από το αγαλμάτιο κατασχέθηκαν επίσης ένα μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους 6 εκατοστών που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το πώμα της πυξίδας διαμέτρου 17 εκατοστών και ύψους δύο εκατοστών και διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου, καθώς επίσης και λίθος λαξευμένος στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, που χρονολογείται στην ύστερη αρχαιότητα του 3ου μ.Χ. αιώνα. Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν στο Μουσείο Κορίνθου.

Κατασχέθηκαν επίσης μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τέσσερις κάρτες μνήμης, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα usb stick, 900 ευρώ καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρχαν πληροφορίες για μεταφορά από άγνωστο άτομο αρχαίων κινητών μνημείων, τα οποία θα πωλούσε έναντι του ποσού των 350.000 ευρώ. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε στην περιοχή του Λουτρακίου ύποπτο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 46χρονος, και όταν πήγε σε υπαίθριο χώρο καταστήματος οι αστυνομικοί το ακινητοποίησαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL