Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: Ιδρύεται εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών (Video)

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να μη ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή

«Το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της χώρας, έχει κλείσει τον κύκλο του, απαιτείται η ριζική αναμόρφωσή του ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από όπου ανακοίνωσε το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

«Αποφασίζουμε τη δημιουργία μία αναβαθμισμένης δομής με δύο χαρακτηριστικά: Θα είναι ενιαίος φορέας διαχείρισης έκτακτων αναγκών που θα υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα τα πιο σύγχρονα μοντέλα τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών ενοποιεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας του, τους επιστημονικούς, επιχειρησιακούς και διοικητικούς πόρους και έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, σε όλες τις διαφορετικές φάσεις».

Όπως είπε, η χρηματοδότησή του ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, σοβαρότητα σε όλες τις τομές που απαιτούνται για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας και όχι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα»

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας και άφησε αιχμές για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει, που ζητά «κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

«Μετά τη συνάντηση με τους δυο κορυφαίους Έλληνες ακαδημαϊκούς, κκ Ζερεφό & Λέκκα, όπου τους ζήτησα να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, ζήτησα από τον διακεκριμένο καθηγητή κ. Γκολντάμερ, τη συγκρότηση επιτροπής υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών Η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας. Αντικειμενικά και αδιάβλητα. Κυρίως, θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε ανείπωτη τραγωδία τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και είπε πως η επίσκεψή του αυτή θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.

Η τραγωδία αυτή, σημείωσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας. Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ' όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα:

Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση.

Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή.

Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας.

Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα "γιατί" και τα "διότι". Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

Αναλυτικά η ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η Ν.Δ. εξοφλεί τα ακροδεξιά της γραμμάτια

Η τοποθέτηση του Κ. Τσουβάλα και του Γ. Μαυρωτά σε θέσεις γενικών γραμματέων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα πολιτικό συμπέρασμα οδηγούν: ότι οι δύο εκστρατείες μίσους που διεξήγαγε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, δεν είχαν κανένα κίνητρο πέρα από την απροκάλυπτη πολιτική υποκρισία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο