Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Σ. Φάμελλος: Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι στις αυθαιρεσίες, δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος: Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι στις αυθαιρεσίες, δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος

Στις τρεις ζώνες που δεν υπάρχει περιθώριο τακτοποίησης αυθαιρέτων, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, αναφέρθηκε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Αναφερόμαστε στη ζώνη του αιγιαλού, σε κοίτες ρεμάτων και σε περιοχές δασικές που έχουν ιδιαίτερο περιβαλλοντικό βάρος», όπως πχ καμένες περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες, εθνικοί δρυμοί, περιοχές Natura. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυθαίρετο εκεί, δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος», υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιτευχθεί στο ζήτημα αυτό «πολιτική και κοινωνική συμμαχία. Θα τη διεκδικήσουμε, θεωρώ ότι θα επιβεβαιωθούμε».

Σχετικά με τις 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος που ανακοινώθηκαν, ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως «μέσα σε αυτά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως περιλαμβάνονται και οι μεγάλες θεσμικές και μεταρρυθμιστικές τομές που έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους δασικούς χάρτες, την γραμμή του αιγιαλού και το παρατηρητήριο αυθαιρέτων. «Άρα μιλάμε για δράσεις που σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν προγραμματισμένες, υλοποιήθηκε η προετοιμασία τους εδώ και τρία χρόνια» σημείωσε, αναφέροντας επιπλέον πως διατάξεις και τροπολογίες που αφορούσαν την αναίρεση κατεδαφίσης αυθαιρέτων και τις οποίες πέρασε το 2014 η ΝΔ και η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που «εμείς το 2018 ακυρώσαμε αυτές τις διατάξεις και μάλιστα κατεδαφίσαμε και τις ταβέρνες του Σχοινιά που είχαν περίεργα νομιμοποιηθεί το 2014» κι για τις οποίες υπήρχε απόφαση δασαρχείου για κατεδάφιση εδώ και 19 χρόνια. «Άρα και έργα στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε και αποδεικνύουμε. Και μεγάλες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται αλλά και η πολιτική διάθεση είναι ξεκάθαρη», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Αττική αλλά και αλλού, σημείωσε πως «το αποτέλεσμα ήταν άθροισμα τριών παραγόντων: της έλλειψης πολιτικής βούλησης, της έλλειψης πόρων και του περιορισμού προσωπικού. Και τα τρία αυτά οδήγησαν στο να έχουμε τόσες χιλιάδες υποθέσεις στα συρτάρια». «Αυτό για κάποιους φαινόταν ως φθηνό και ευέλικτο κράτος. Στην περίπτωση του περιβάλλοντος και της διαχείριση του χώρου -άρα και της αυθαιρεσίας-, αυτό οδήγησε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις να μην έχουν στελέχη και να μην επιτρέπεται να έχουν και προϋπολογισμό κατεδαφίσεων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα και της πολιτικής που ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης υλοποίησε στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης όταν ήταν υπουργός. Έτσι αποδεικνύεται και σε θεωρητικό και σε συνολικό επίπεδο πόσο τους ενδιέφεραν οι Δημόσιες λειτουργίες», σχολίασε.  «Εμείς τι κάνουμε είναι το ζητούμενο», συνέχισε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Σχοινιά με τις κατεδαφίσεις, την ενίσχυση με 5 εκατομμύρια επιπλέον των υπηρεσιών για την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, τη μεταφορά προσωπικού και από το υπουργείο υποδομών αλλά και νέες προσλήψεις -περίπου 250- για τη στελέχωση του Παρατηρητηρίου.

Σε σχέση με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι σήμερα επιταχύνονται διαδικασίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που δεν έγιναν τα 3 προηγούμενα χρόνια, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως «εδώ και τρία χρόνια κάνουμε πράγματα τα οποία δεν γινόντουσαν εδώ και 40 περίπου χρόνια, που είναι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση και την παράβαση κανόνων περιβάλλοντος», κι αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες, τη γραμμή του αιγιαλού, το κτηματολόγιο, το παρατηρητήριο δόμησης και τη φετινή πρόσληψη πολλών χιλιάδων εργαζομένων στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ο ίδιος αναγνώρισε πως «δεν ήταν όλα αυτά τα μέτρα ικανά να αποσοβήσουν αυτή την τραγωδία», γι’ αυτό όπως πρόσθεσε «χρειάζεται -και ο πρωθυπουργός παρενέβη-να γίνουν άμεσες επιταχύνσεις των πρωτοβουλιών που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση και να πάρουμε και αρμοδιότητες που δεν ήταν μέχρι τώρα στην πολιτεία».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του ενιαίου μητρώου των αυθαιρέτων το οποίο θα είναι ηλεκτρονικό, με συντεταγμένες του κάθε αυθαιρέτου και που θα δίνει τη δυνατότητα «να είναι στη δημόσια σφαίρα αυτά τα 3.200 εν προκειμένω αυθαίρετα της Αττικής αλλά και όλα τα υπόλοιπα της χώρας και να κρίνονται και οι διοικούντες αλλά και τα στελέχη του δημοσίου για το αν επιτελούν την υποχρέωσή τους που είναι η κατεδάφιση και να φαίνονται οι καθυστερήσεις από τις ενστάσεις και όλα τα υπόλοιπα. Βέβαια εμείς για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις καθυστερήσεις και τις ενστάσεις θεσπίσαμε και μία διαδικασία άμεσης απόφασης πρωτοκόλλου κατεδάφισης από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ιδιαίτερα για περιοχές όπως είναι τα ρέματα που έχουν πλημμυρικό κίνδυνο, οι καμένες περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά και οι περιοχές σε απόσταση από τον αιγιαλό που δεν εφαρμοζόταν από ότι φαίνεται από τις υπηρεσίες δόμησης εδώ και 35 χρόνια, ο νόμος Τρίτση».

Ερωτηθείς για το πολιτικό κόστος που ενδέχεται να έχει η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την άποψη πως «μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, η κοινωνία μας έχει εισπράξει ένα τραγικό μάθημα το οποίο θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε για να αναστείλουμε τις αιτίες της τραγωδίας». «Υπάρχουν ορισμένες περιοχές της χώρας μας και του περιβάλλοντος της χώρας μας που δεν μπορούμε να δώσουμε συγχωροχάρτι στις αυθαιρεσίες και κανείς Έλληνας δεν θα συμφωνήσει να κάνουμε κάτι τέτοιο», υπογράμμισε και έδωσε τα παραδείγματα των αιγιαλών, των ρεμάτων, των εθνικών δρυμών, των περιοχών Natura. Σε αυτές τις  προστατευόμενες περιοχές περιβάλλοντος, «νομίζω δεν υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε για παραχώρηση προς την αυθαιρεσία», ανέφερε και συμπλήρωσε πως για τα υπόλοιπα ζητήματα έχει ξεκαθαριστεί ότι θα υπάρχει η διαδικασία της τακτοποίησης αλλά και της αυτοκατεδάφισης που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο και που εφαρμόζεται, ενώ επιπλέον θεσπίζεται για πρώτη φορά το πρωτόκολλο συμμόρφωσης.

Όσον αφορά την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως «η πολιτική προστασία παγκόσμια έχει συνδεθεί με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα και σε επίπεδο ΟΗΕ αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Αυτό πρακτικά μας δίνει την υποχρέωση και τη δυνατότητα να έχουμε συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης που πλέον συνδέονται με δορυφορικά δεδομένα και με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και μία νέα διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού που έχει να κάνει περισσότερο με τις συνήθειες που έχει ο καθένας μας αλλά και με τις ασκήσεις ετοιμότητας και τα πρωτόκολλα που έχουν όλοι οι φορείς». Το θέμα των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με την πολιτική προστασία, σημείωσε ο ίδιος, «πρέπει να στηριχθεί περισσότερο στην πρόληψη και στην εκπαίδευση». «Αυτά τα νέα μοντέλα πολιτικής προστασίας θα περιλαμβάνονται σε ένα πολιτικό σχέδιο που πρακτικά σημαίνει όλοι οι τομείς της πολιτικής συνδέονται με την πολιτική προστασία», σημείωσε ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL