Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Διαστρεβλώνοντας την αλήθεια διά της αποσιώπησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαστρεβλώνοντας την αλήθεια διά της αποσιώπησης

Τελικά καταψήφισαν ή όχι οι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας την Αριστεράς την έκθεση της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας και τον μηχανισμό RescEU; Με αφορμή την ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη για την επιτάχυνση της υλοποίησης του μηχανισμού για τη χώρα μας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σειρά γνωστών ΜΜΕ επιχείρησαν να δημιουργήσουν εικόνα "διγλωσσίας" υποστηρίζοντας ότι στη σχετική ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαφωνήσει.

"'Οσα ΜΜΕ γράφουν ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν καταψηφίσαμε τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας διαδίδουν fake news. Στηρίζουμε 100% τη δημιουργία του RescEU. Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ψήφισαν αποχή στην τελική ψηφοφορία γιατί η τελική έκθεση αποδυνάμωσε την πολιτική προστασία" σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μέσω Twitter απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και στα όσα διαμείβονται στα τηλεοπτικά πάνελ.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Στις 21 Μαΐου υπερψηφίστηκε -με 431 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 97 αποχές- η επίμαχη έκθεση του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. H ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL σχεδόν σύσσωμη επέλεξε την αποχή βασισμένη στην πάγια κριτική που έχει σε εκθέσεις οι οποίες συγχέουν έννοιες όπως η τρομοκρατία με την πολιτική προστασία, το προσφυγικό, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Έννοιες που σκοπίμως συγχέονταν στο τελικό κείμενο.

Διά της σκιώδους εισηγήτριας Estefania Torres Martinez από το Podemos, η GUE είχε καταθέσει τροπολογίες στις οποίες ζητούσε να διαγραφούν τα "προβληματικά" σημεία. Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς υπερψήφισαν τα θετικά σημεία και τις θετικές τροπολογίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής του "πλυντηρίου" είναι η τροπολογία 45 που κατατέθηκε από συντηρητικούς ευρωβουλευτές: "Το RescEU απαρτίζεται από πρόσθετες ικανότητες πέραν των ήδη υφιστάμενων ικανοτήτων στα κράτη - μέλη, με σκοπό να τις συμπληρώνει και να τις ενισχύει, και επιδιώκει να αντιμετωπίζει υφιστάμενους και μελλοντικούς κινδύνους".

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης "στον τομέα της υγείας, βιομηχανικές, περιβαλλοντικές καταστροφές ή καταστροφές λόγω σεισμού ή έκρηξης ηφαιστείου, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πλημμύρες και πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών, καθώς και τρομοκρατικές επιθέσεις και χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές."

Αντίθετα οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς υπερψήφισαν το κομμάτι της τροπολογίας 62 που αναφέρει πως για τα κράτη που δεν έχουν προδεσμευθεί υπέρ της "ευρωπαϊκής δεξαμενής πολιτικής προστασίας" το ύψος της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για πόρους μεταφορών "δεν υπερβαίνει το 55 % της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης".

Όπως επεξηγείται στη συνέχεια, "για να είναι επιλέξιμα για την εν λόγω χρηματοδότηση, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να υποβάλουν κατάλογο όλων των ικανοτήτων που έχουν στη διάθεσή τους, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δομές διαχείρισης, πέραν εκείνων που έχουν προδεσμευτεί για την ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας, που τους επιτρέπουν να αντιδρούν σε καταστροφές στον τομέα της υγείας, βιομηχανικές καταστροφές, καταστροφές λόγω σεισμού ή έκρηξης ηφαιστείου".

Στη συνέχεια ωστόσο της παραγράφου καταψηφίστηκε η αναφορά σε "μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές, καθώς και σε τρομοκρατικές επιθέσεις και χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις". Το RescEU προβλέπει μεταξύ άλλων εναέρια αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, άντληση υψηλής δυναμικότητας, έρευνα και διάσωση σε αστικό περιβάλλον, κινητό νοσοκομείο και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης.

Εν κατακλείδι η βάση και η ουσία του μηχανισμού υποστηρίχτηκε σαφώς από τους ευρωβουλευτές της GUE.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL