Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλ. Τσίπρας με μια δέσμευση: / "Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλ. Τσίπρας με μια δέσμευση: / "Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί"

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε χθες η κυβέρνηση στη μνήμη των δεκάδων νεκρών που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά τη Δευτέρα. "Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας, αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δεν θα μείνει δίχως απαντήσεις" δεσμεύτηκε στους πολίτες το πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του λίγη ώρα πριν από την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ανείπωτη τραγωδία υπογραμμίζοντας πως "δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω απ' όλα αλληλεγγύης". Παράλληλα επεσήμανε ότι τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές. "Θα έρθει η ώρα τους", είπε, "όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί".

"Τώρα είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί" συμπλήρωσε εκφράζοντας "απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση" στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα, στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας, "που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές", καθώς και στους χιλιάδες εθελοντές.

Πρώτα άμεσα μέτρα στήριξης

Τα πρώτα άμεσα μέτρα μέχρι την πλήρη καταγραφή των συνεπειών της καταστροφής αποφασίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης.

"Τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος" τόνισε κατά την ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κάλυψη των άμεσων αναγκών, παράταση στις δηλώσεις

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους.

Δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο, αλλά και ιδιώτες, καθώς, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών. Παράλληλα ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε τα έκτακτα μέτρα που είχε ανακοίνωσε, νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών όπως η παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.

Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Όπως υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, εάν παραστεί ανάγκη οι ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Σίτιση και στέγαση

Επιπλέον σημειώνεται η τάχιστη καταγραφή των ζημιών, ενώ από χθες το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους οποίους σήμερα θα προστεθούν επιπλέον 120. Ανακοινώθηκαν ακόμη τα μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων που προανήγγειλε το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα προσφέρονται 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτήριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

Έχουν εξασφαλιστεί σίτιση, νερό και χυμοί για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ το υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά. Επίσης έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων.

Τέλος, τονίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210-4819001.

Στη διάθεση της Πυροσβεστικής οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την διάθεση οργανωμένων περιπόλων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφυλακής στην Πυροσβεστική αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Άμυνας. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι περίπολοι θα ενισχύονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και συμμαχικών χωρών.

"Παρ' όλο που είναι πράγματι μια πρωτοφανής καταστροφή, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και έχει αναπτυχθεί με ό,τι μέσα διαθέτει" τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Π. Καμμένος υπογραμμίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών και για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.

Μάλιστα ο Π. Καμμένος επισήμανε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ομοιότητες ανάμεσα στις φωτιές του 2007 στην Ηλεία και τις τωρινές, "αφού οι πρώτες αφορούσαν περισσότερο δασικές εκτάσεις και δεν ήταν μέσα στον αστικό ιστό".

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη θα κρατήσουν όρθια τη χώρα

Κάλεσμα για στήριξη στη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης της Περιφέρειας Αττικής και των πυρόπληκτων δήμων, αλλά και την εθελοντική αιμοδοσία απηύθυνε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Τέτοιες στιγμές αβάσταχτου πόνου για την ανείπωτη τραγωδία και τους δεκάδες νεκρούς, ο ελληνικός λαός πενθεί. Μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη του θα κρατήσουν όρθια τη χώρα", υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου τονίζοντας πως αυτές τις στιγμές "είναι απαραίτητο να σταθούμε με κάθε μέσο στο πλάι των συμπολιτών μας που επλήγησαν από την καταστροφή.

Εθελοντές στις πληγείσες περιοχές στέλνει και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στο Μεταξουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL