Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Π. Ρήγας: Μέτωπο στο νεοφιλελευθερθισμό / Ν. Βούτσης: Διαμορφώνεται πεδίο προοδευτικών συγκλίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Ρήγας: Μέτωπο στο νεοφιλελευθερθισμό / Ν. Βούτσης: Διαμορφώνεται πεδίο προοδευτικών συγκλίσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα στη γραμμή πρόοδος - συντήρηση και εναπόκειται στα άλλα προοδευτικά κόμματα να ανταποκριθούν, εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξει και πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού. Στη διαμόρφωση “κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό” αναφέρθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας (σε συνέντευξή του στην “Εποχή”).

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε (σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6) ότι ο πρωθυπουργός “έχει το απόλυτο δικαίωμα να κάνει και ιδιαίτερες συζητήσεις, εάν και όταν και όποιος το έχει ανάγκη” με άλλους πολιτικούς αρχηγούς (π.χ. τον Σταύρο Θεοδωράκη ή τη Φώφη Γεννηματά). Τόνισε δε ότι μέσα από τις δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή “διαμορφώνεται το πεδίο των συγκλίσεων ή των αποκλίσεων” και ότι σε αυτές ο Αλ. Τσίπρας “έχει προς ώρας υιοθετήσει αυτό που θα έλεγε κανένας πρόοδο, συντήρηση, αναμονή, μεσαίος χώρος κ.λπ.”.

Το Ποτάμι έκανε τη μετάβασή του

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι “εκ των πραγμάτων” θα υπάρξει αναδιάρθρωση του κομματικού και πολιτικού συστήματος και αναφέρθηκε ειδικά στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το Ποτάμι ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι “ήδη έχει κάνει τη μετάβασή του, έχει κάνει τα βήματα και με αφορμή το 'Μακεδονικό' μεταβαίνει από μια κατάσταση σε μια άλλη”. Επίσης υπενθύμισε ότι “με το Ποτάμι υπήρξαν ήδη, απ’ όταν ήταν και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πριν, συγκλίσεις, από κοινού υπερψηφίσεις θεμάτων που αφορούν δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερίες, υπάρχει μια σύγκλιση για το 'Μακεδονικό'. Είναι ανοικτό το πεδίο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κριθούν στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης, υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που οι επόμενοι μήνες πολύ πλούσια θα αναδείξουν τις δυνατότητες που έχει κάθε πολιτικός χώρος, για να συμπεριληφθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και να συνδιαμορφώσει αυτό που λέμε προοδευτικό πόλο στη χώρα.

Και ήδη πιστεύω πως αυτός ο πόλος αναδιαμορφώνεται και αν δείτε τους ανθρώπους που μίλησαν στην τελευταία ημερίδα που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών ή και σε μια σειρά από άλλες πολύ σοβαρές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες με αφορμή το μετά ή το 'Μακεδονικό', πλήθος διανοουμένων και ανθρώπων, στρατευμένων και δημοσιολογούντων, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πλέον έχουν κάνει το βήμα της αναδιαμόρφωσης του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα”.

Το ΠΑΣΟΚ απέχει...

Αντίθετα ο Ν. Βούτσης ήταν πολύ φειδωλός για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως “είναι θέμα του ίδιου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και των δυνάμεων που το συγκροτούν για να δίνει αυτή ή την άλλη εικόνα. Εγώ από την πλευρά μου αυτό που βλέπω, εξωτερικά μιλώντας -και θα έλεγα όχι χωρίς προβληματισμό-, είναι ότι από πλευράς τακτικής προς ώρας η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαμορφώνει μια πολιτική ομηρία ως προς τα κεντρικά διλήμματα, τα οποία θέτει κατά καιρούς η Ν.Δ.

Και δεν έχει ως μεράκι, ως ανάγκη, ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση πολιτικού, προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα, ίσως ούτε στην Ευρώπη. Ενώ γίνονται οι κινήσεις για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου και στο Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ., η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέχει από αυτήν τη συζήτηση. Αυτά με προβληματίζουν, αλλά θα ήμουν ο τελευταίος που θα έβαζα ταμπέλες σε κάποιο άλλο κόμμα”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικός πυρήνας προοδευτικής συσπείρωσης

“Στις μεγάλες ιδεολογικές μάχες που έρχονται ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποτελέσει τον αριστερό κεντρικό πυρήνα μιας προοδευτικής συσπείρωσης, το σημείο αναφοράς μιας συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων που θα κληθούν να υλοποιήσουν ένα προοδευτικό σχέδιο με σαφείς ταξικές αναφορές και πολιτικές κατευθύνσεις” υπογράμμισε στην “Εποχή” ο Π. Ρήγας και πρόσθεσε:

“Τα υπαρκτά προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν την κ. Γεννηματά στην Ελλάδα ή τον κ. Μελανσόν στην Ευρώπη να ξεφύγουν από τη μίζερη και σεχταριστικά μικροκομματική γραμμή που ακολουθούν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλο το φάσμα του προοδευτικού χώρου υπάρχουν πρόσωπα που δεν στοιχίζονται πίσω από τέτοιες αδιέξοδες και κοντόφθαλμες πολιτικές και με τα πρόσωπα αυτά οφείλουμε να συναντηθούμε”.

Επεσήμανε δε ότι “μας τιμά το γεγονός πως όλο το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL