Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Απέχθεια Μητσοτάκη στην κοινωνική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απέχθεια Μητσοτάκη στην κοινωνική πολιτική

Με βασική προγραμματική θέση "το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών" αντί των "κοινωνικών επιδομάτων", ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές και από την Κρήτη. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε ξανά σαφές ότι η Ν.Δ. θα προσφέρει πολιτική κάλυψη σε πιθανές κινήσεις “μακεδονομάχων” που σκοπεύουν να παρεμποδίσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιβεβαίωσε... την απέχθειά του σε δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, τονίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι: "Αυτός των επιδομάτων και της υψηλής φορολογίας απέναντι στον δικό μας, που είναι το συμμάζεμα της δημόσιας οικονομίας και στη μείωση της φορολογίας". “Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο, που εκτείνεται πέραν της λήξης του προγράμματος” επανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ηράκλειο.

Αναφορικά με την τροπολογία της Ν.Δ. σε σχέση με τη μη περικοπή των συντάξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εξήγηση ότι “το κάναμε για να αναδείξουμε το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας. Ας σταματήσουμε επιτέλους να κοροϊδεύουμε τους συνταξιούχους. Κανείς δεν θέλει τις περικοπές στις συντάξεις. Είναι ένα σενάριο που απευχόμαστε”...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Κ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Κρήτη εξέφραζε την... ελπίδα να μην κοπούν οι συντάξεις, ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. απέφυγε να θέσει θέμα ακύρωσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του μέτρου. Ο Μακάριος Λαζαρίδης περιορίστηκε να σημειώσει (News 24/7) “ότι η Ν.Δ. θα δώσει σκληρή μάχη με τους δανειστές για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα”, ...λησμονώντας παράλληλα το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευτεί σε πλεονάσματα της τάξης του 4,5%...

Κλείνει το μάτι σε τραμπουκισμούς

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και υπογράμμισε ότι "η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που της κάνει κακό”, επέμεινε στο αίτημα για προσφυγή στην κάλπη. Επισήμανε σε απειλητικό τόνο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ότι “αν προκηρύξει εκλογές άμεσα ο κ. Τσίπρας, θα βρει ένα βολικό άλλοθι ώστε να μην ανέβει στη βόρεια Ελλάδα”. «Εκλογές θα έχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Η χώρα παραμένει κολλημένη σε ένα τέλμα μιζέριας, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ έσπευσε να εκτιμήσει πως “όποτε γίνουν εκλογές ο κ. Τσίπρας θα τις χάσει!".

Τοποθέτηση για τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι για την υπόθεση των Ρώσων διπλωματών δεν έχει επίσημη πληροφόρηση από την κυβέρνηση και δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα. Υποστήριξε δε πως "η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να αντιδρά σε ζητήματα παρέμβασης στο εσωτερικό της”. Φρόντισε ωστόσο να κάνει νέο άνοιγμα προς τους διαδηλωτές κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι “η κοινωνία, η μεγάλη της πλειοψηφία, αντιδρά χωρίς να υποκινείται από κάπου. Αντιδρά γιατί η κυβέρνηση εκχώρησε τη Μακεδονία, τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα”. Πρόσθεσε δε ότι “η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία και δεν θα την κυρώσει εφόσον έρθει στη Βουλή”.

Στο στόχαστρο η απλή αναλογική

Στο στόχαστρο του προέδρου της Ν.Δ. βρέθηκε ξανά η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπικής Αυτοδιοίκηση. Δίχως να καταθέσει κάποια εναλλακτική πρόταση για τον χώρο της Τοπική Αυτοδιοίκησης, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι “η απλή αναλογική ευνοεί τη συναλλαγή. Θα κάνει τους δήμους και τις Περιφέρειες μη κυβερνήσιμες”. Συμπλήρωσε δε ότι ένας από τους λόγους που ζητά άμεσα εκλογές είναι για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο “και οι επόμενες αυτοδιοικητικές να γίνουν χωρίς την απλή αναλογική”. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα “να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους”. Παρά τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών ότι μέχρι μέσα στο 2018 θα ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “ο κ. Τσίπρας δεν θα επιτρέψει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Φοβάται την ετυμηγορία τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL