Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας

"Να πάτε να κάνετε κανένα μπάνιο" η απάντηση του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Η εκλογολογία, εκ των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης προερχόμενη, αποτελεί σταθερό συνοδοιπόρο αυτής της κυβέρνησης, ίσως από την πρώτη στιγμή, τις αρχές του 2015. Και επειδή η εκλογολογία θυμίζει την αθλητική μετεγγραφολογία που φουντώνει κάθε καλοκαίρι, τα σενάρια και οι θεωρίες για πρόωρες κάλπες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι του φετινού Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός όμως, αντί για τα εκλογικά κέντρα, στέλνει τους πολίτες... στις παραλίες.

Βγαίνοντας από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου μετά την ολοκλήρωση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. "Να πάτε να κάνετε κανένα μπάνιο" απάντησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο του.

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Σε αντίθεση με τα σενάρια - ή τους διακαείς πόθους - για πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν με προσοχή τα βήματα για την επόμενη ημέρα μετά τα Μνημόνια. Τις πολιτικές δηλαδή εκείνες που θα διασφαλίσουν αφενός τη συνέχιση του πολύ θετικού μομέντουμ στην οικονομία με την εκπλήρωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων, με παράλληλη όμως αποκατάσταση των πληγών που υπέστη από το 2010 η μεγάλη κοινωνική πλειονότητα. Πλέον, η 21η Αυγούστου και η ΔΕΘ αποτελούν τους επόμενους κόμβους για την ελληνική κυβέρνηση, αφού τότε θα συγκεκριμενοποιηθούν ο στόχοι και το πλαίσιο που θα ορίσουν τη νέα σελίδα για τη χώρα και την κοινωνία.

Θετική αποτίμηση

Τους άξονες αυτής της στρατηγικής έθεσαν τα στελέχη του κόμματος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, στην τρίωρη συνεδρίαση του οργάνου αποτιμήθηκαν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως η σημασία που έχει το γεγονός ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup ανοίγεται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, που θα αποτελέσει και το έδαφος για κεντρικές παρεμβάσεις υπέρ των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Για τις παρεμβάσεις αυτές εξετάζονται διάφορα σενάρια που λαμβάνουν υπόψη τη δεδομένη, όπως υπογραμμίζουν στο υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου, υπέρβαση των περίπου 750 εκατομμυρίων που καταγράφονται στο μεσοπρόθεσμο. Ανώτατες κομματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ο τρόπος των παρεμβάσεων αυτών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε η άποψη ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν τόσο τις φορολογικές ελαφρύνσεις όσο και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής χαρακτήρας αυτών των παρεμβάσεων θα γίνει γνωστός διά στόματος του πρωθυπουργού στις 8 και 9 Οκτωβρίου από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εκδήλωση στις 20 ή τις 21 Αυγούστου

Νωρίτερα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στις 20 ή τις 21 Αυγούστου, απ' όπου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και επίσημα το τέλος της μνημονιακής εποχής, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Καστελόριζο.

Άλλωστε, και ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, που συνδέθηκε με υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, είχε αναφέρει ότι την ημέρα που θα βγαίνει η χώρα και τυπικά από τα Μνημόνια θα επισκεφθεί το νησί. "Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία" είχε πει χαρακτηριστικά. Τίποτα ωστόσο δεν έχει "κλειδώσει" ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος, η μη περικοπή των συντάξεων

Είναι δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας επιθυμεί να μπορέσει από την Θεσσαλονίκη να ανακοινώσει τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019, μέσα στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων που θα έχουν τον χαρακτήρα ανάκτησης της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει αυτό τον στόχο, ο οποίος αναμένεται να αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του 2019. "Είμαστε αποφασισμένοι να μην κόψουμε τις συντάξεις" δήλωσε μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Διευκρίνισε δε ότι δεν θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια, αλλά για απόφαση που θα παρθεί συντεταγμένα με τους δανειστές δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Προγραμματίζονται Π.Γ. και Κ.Ε.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, μετά και την τυπική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής την 21η Αυγούστου έως τις εκλογές, που όπως τονίζεται θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, κυβέρνηση και κόμμα αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο, χτίζοντας έτσι την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.

Για αυτό τον λόγο προγραμματίζεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, που θα προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή με πιθανότερη ημερομηνία τις 25 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον κομματικό σχεδιασμό, η Κεντρική Επιτροπή θα καταλήξει και θα αποτυπώσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL