Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
"Όχι" του ΣτΕ στην αναστολή της συμφωνίας των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" του ΣτΕ στην αναστολή της συμφωνίας των Πρεσπών

Η χθεσινή απόρριψη από το ΣτΕ της αίτησης των Παμμακεδονικών Οργανώσεων να ανασταλεί η συμφωνία των Πρεσπών καταρρίπτει παράλληλα σειρά επιχειρημάτων που διακινεί η Ν.Δ. ως προς τις επιπτώσεις της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τον ισχυρισμό των οργανώσεων πως με τη γνωστοποίηση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους δυο οργανισμούς «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία θα φέρει το ελληνικό κοινοβούλιο προ τετελεσμένου γεγονότος όταν κληθεί να κυρώσει τις πράξεις ένταξης, καθώς θα ελλοχεύει ο κίνδυνος της διεθνούς ευθύνης της χώρας αν δεν το πράξει», οι δικαστές απαντούν -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- πως δεν προκύπτει ότι οι εν λόγω διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη θέση της συμφωνίας σε ισχύ ούτε ότι θα έχουν δημιουργηθεί μη αντιστρεπτές νομικές καταστάσεις. Εξάλλου, αναφέρουν οι δικαστές, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, τόσο στο σύνολό της όσο και "ως προς τις διατάξεις της ξεχωριστά, δεν θα δεσμεύει οποιοδήποτε από τα μέρη με οποιονδήποτε τρόπο".

Το ΣτΕ απέρριψε και τον κίνδυνο απώλειας της ονομασίας «μακεδονικός» για τα ελληνικά προϊόντα, αφενός διότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν έννομο συμφέρον, κυρίως όμως επισημαίνοντας ότι ο ισχυρισμός αυτός αναφέρεται "σε ενδεχόμενες, μελλοντικές και αβέβαιες καταστάσεις, που άλλωστε δεν προκαλούνται ευθέως από το κείμενο της συμφωνίας".

Αντίστοιχα, στην επίκληση του κινδύνου αναθεώρησης των σχολικών εγχειριδίων προς την κατεύθυνση της παραποίησης της ελληνικής Ιστορίας, το ΣτΕ απάντησε ότι η συνέπεια αυτή «είναι μελλοντική και αβέβαιη, προεχόντως διότι δεν προκύπτει ότι επίκειται οπωσδήποτε η αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων, πολύ περισσότερο δε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή, εφόσον κριθεί αναγκαία από τη διεπιστημονική επιτροπή που θα συγκροτηθεί». Εξάλλου, προσθέτει η δικαστική απόφαση, «η νομιμότητα των πράξεων κατάρτισης του σχολικού προγράμματος είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί ενώπιον του ΣτΕ σε μεταγενέστερο στάδιο».

Η επίμαχη αίτηση αναστολής υποβλήθηκε με το σκεπτικό ότι παραβιάζει το άρθρο 27 του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από τη Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας). Το ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον κ. Σκαλτσούνη, απέρριψε την αίτηση αναστολής χωρίς να εξετάσει στην παρούσα φάση το ζήτημα εάν οι προσβαλλόμενες πράξεις «συνιστούν εκτελεστές πράξεις της διοίκησης υπαγόμενες στην ακυρωτική δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, είτε με την εκδοχή ότι δεν συνιστούν μονομερείς εκτελεστές διοικητικές πράξεις είτε με την εκδοχή ότι συνιστούν κυβερνητικές πράξεις». Η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL