Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην 24η Σύνοδο του Φόρουμ του Σάο Πάολο

Διεθνής εκστρατεία υπέρ της απελευθέρωσης του τ.Προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα 

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Γ.Μπουρνούς είχε διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις

Έκλεισε χθες τις εργασίες της η 24η συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάολο, που φέτος λαμβάνει χώρα στην Αβάνα.

Η τελική εκδήλωση του Φόρουμ είναι αφιερωμένη στη σκέψη του Φιντέλ Κάστρο και την παραπέρα πορεία του Φόρουμ, με κεντρικούς ομιλητές τους Προέδρους της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ, της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο και του Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Σάντσεθ Σερόν.

Παρόντες επίσης στο Φόρουμ, η πρώην πρόεδροι της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ και της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια, πρωθυπουργοί και πρόεδροι νησιωτικών κρατών της Καραϊβικής, σειρά νυν και πρώην υπουργών των προοδευτικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, καθώς και εκπρόσωποι 116 πολιτικών κομμάτων από 26 χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Συμμετείχαν 625 αντιπρόσωποι από 51 χώρες. 120 κοινωνικά κινήματα παρόντα καθώς και 60 βουλευτές από Λατινική Αμερική και Καραϊβική Στο Φόρουμ παίρνουν επίσης μέρος αποστολές από την Ασία, τον αραβικό κόσμο, την υποσαχάρια Αφρική, καθώς και 14μελής αποστολή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς από 9 ευρωπαϊκές χώρες, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται από το Γιάννη Μπουρνού, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων.

Κορυφαία ζητήματα των συζητήσεων του Φόρουμ η διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση του τ. Προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας στη Νικαράγουα, η νέα προοπτική της "Μεγάλης Πατρίδας" της Λατινικής Αμερικής μετά την ιστορική νίκη του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ στις εκλογές του Μεξικού.

Με την πρόεδρο του Κόμματος Εργατών (PT) Βραζιλίας, Γκλέισι Χόφμαν

 

Έντονη ανησυχία καταγράφεται για την πρόθεση του νέου συντηρητικού Κολομβιανού Προέδρου, Ιβάν Ντούκε, να εντάξει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ, ενώ η Κολομβία έχει ήδη διαδραματίσει αποσταθεροποιητικό ρόλο έναντι της προοδευτικής περιφερειακής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Γ.Μπουρνούς είχε διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με το ΚΚ Κούβας, το ΚΚ Κολομβίας, το Ευρύ Μέτωπο της Χιλής, τον τ.Πρόεδρο της Ονδούρας, Μ.Ζελάγια, τον τ.Υπουργό Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρ.Πατίνιο, την Πρόεδρο του Κόμματος Εργατών (PT) Βραζιλίας, Γκλέισι Χόφμαν.

Με τον τ.πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Ζελάγια

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ομιλητής στο κοινό σεμινάριο του Φόρουμ Σάο Πάολο και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με θέμα την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής. Στην ομιλία του περιέγραψε την τριετή κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και τις προοπτικές της χώρας μετά την έξοδο από τα προγράμματα λιτότητας, τη στρατηγική του κόμματος ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη, ενώ παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα εμβάθυνση και διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Με την πρόεδρο και τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος "Εξουσία των Πολιτών" Χιλής, Καρίνα Ολίβα Πέρεζ και Χουάν Πάμπλο Τορτέγια

 

24η συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάολο

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει δίκιο η Ν.Δ.

Ναι, φυσικά. Έχει δίκιο η Ν.Δ. Ο Τσίπρας φταίει που ακυρώθηκε το ντιμπέιτ. Βρήκε μια αστεία δικαιολογία, τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο