Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Γ. Αμανατίδης: «Καμία ανησυχία» για εμπορικά σήματα και ονομασίες προέλευσης σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Αμανατίδης: «Καμία ανησυχία» για εμπορικά σήματα και ονομασίες προέλευσης σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών

Συνεχίζουν την πολιτική «σαλαμοποίησης» της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το όνομα, καθώς μετά την αλλαγή συντάγματος, το erga omnes, τον αλυτρωτισμό, αλλά και την εθνικότητα-εθνότητα-ιθαγένεια όταν είδαν ότι η συμφωνία είναι συνολική, τώρα δημιουργούν ανησυχία με τα εμπορικά σήματα και ονομασίες προέλευσης, «θα απαντηθούν και αυτά», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο".

«Έχουν καταρρεύσει όλα τα επιχειρήματά τους και για την Συμφωνία των Πρεσπών, Το τελευταίο που έβγαλαν είναι για τις επιχειρήσεις, τις εμπορικές ονομασίες και σήματα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία γι' αυτό, ήδη και το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σημειώματα και έχουν δραστηριοποιηθεί τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης», είπε ο κ. Αμανατίδης.

Όπως υπογράμμισε, «οι σχέσεις μας με την γειτονική χώρα δεν διέπονται μόνο από διμερές συμβατικό πλαίσιο. Υπάρχουν και συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει η ΕΕ με την ΠΓΔΜ, διμερώς ή πολυμερώς, ασχέτως εάν έχουν επικυρωθεί. Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, υπάρχουν δεσμεύσεις από τις συμφωνίες ΕΕ-ΠΓΔΜ», προσθέτοντας ότι κάποιοι «προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανησυχίας».

Αναφέροντας ως παράδειγμα το κρασί, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «η ΠΓΔΜ έχει ανταλλάξει επιστολές με την ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 3 της σχετικής συμφωνίας για το πρωτόκολλο με την ΕΕ η γεωγραφική προέλευση έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα, η δυνατότητα χρήσης του όρου "μακεδονικός", για την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι "προέλευσης ΠΓΔΜ" ή "προέλευσης Βόρειας Μακεδονίας", όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία τέτοια αλλαγή».

«Κακώς δημιουργούν ανησυχία», είπε για τα σχετικά δημοσιεύματα, αποδίδοντάς τα στην «πολιτική της "σαλαμοποίησης" του Μακεδονικού: αλλαγή συντάγματος, erga omnes, αλυτρωτισμός. Όταν είδαν ότι είναι συνολική η συμφωνία, πήγαν στην εθνικότητα-εθνότητα-ιθαγένεια, απαντήθηκε κι αυτό. Τώρα, αρχίζουμε τα θέματα αυτά, θα απαντηθούν και αυτά», διαβεβαίωσε ο κ. Αμανατίδης.

Ακούστε το ηχητικό εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL