Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Μήνυμα Δραγασάκη για την επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Δραγασάκη για την επόμενη μέρα

Το κυβερνητικό σχέδιο ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή εποχή παρουσίασε σε συνέντευξή του στο Εuronews ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για το νέο επενδυτικό περιβάλλον, τον σχεδιασμό της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους θα καταργήσει τον νόμο που πάγωνε τον κατώτατο μισθό, στέλνοντας το μήνυμα ότι σήμερα η ανάκαμψη της Ελλάδας στηρίζεται στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική, επισήμανε ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στην Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι έχει ήδη θεσμοθετήσει σταθερές σε ορισμένους τομείς, σημειώνοντας, για παράδειγμα, ότι εάν έρθει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, θα μπορεί να έχει το ίδιο φορολογικό καθεστώς για δώδεκα χρόνια. "Δεν πρόκειται να το αλλάξει κανείς" υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις. "Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα one stop shop, μια αδειοδοτούσα αρχή για τις επενδύσεις αυτές" τόνισε.

Γίνονται σημαντικές επενδύσεις

Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Δραγασάκης παρατήρησε ότι "θέλουμε να έρθουν νέες επενδύσεις, αλλά πρέπει να πούμε ότι γίνονται ήδη σημαντικές επενδύσεις" και ανέφερε: "Γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην ενέργεια. Ενώνουμε με καλώδια την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα για πρώτη φορά. Ενώνουμε τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ τους και με την υπόλοιπη Ελλάδα. Δημιουργούμε συνθήκες να αναπτυχθούν περισσότερο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Γίνονται επενδύσεις σε όλα τα λιμάνια της Ελλάδας, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργούμε υποδομές, δημιουργούμε συνθήκες οι υποδομές μας να είναι για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα".

Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε: "Θα επιτυγχάνουμε πλεονάσματα, τα οποία είναι πολύ υψηλά, 3,5%, αλλά παρ' όλα αυτά, χωρίς νέα μέτρα θα επιτυγχάνουμε δημοσιονομικό χώρο πέρα από τα πλεονάσματα για να χρηματοδοτήσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες. Ο σχεδιασμός της οικονομίας μας για τα επόμενα χρόνια είναι ότι, πέρα από τα πλεονάσματα του 3,5%, θα έχουμε πόρους για να μπορέσουμε να καλύπτουμε δαπάνες της φορολογίας και κοινωνικές δαπάνες. Για το 2019, οι πόροι θα είναι ακόμη μικροί, 800 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2020, θα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο οι πόροι θα αυξάνουν και δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε νέα μέτρα λιτότητας, διότι, αφού πετύχαμε το πλεόνασμα 3,5% σε ύφεση, μπορούμε να το πετύχουμε σε συνθήκες ανάπτυξης. Άρα, ναι, αρχίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε με υγιή τρόπο φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL