Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΚΙΝ.ΑΛΛ. / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Στρίβειν και διά του εκλογικού νόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝ.ΑΛΛ. / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Στρίβειν και διά του εκλογικού νόμου

Το Κίνημα Αλλαγής έσπευσε χθες για μια ακόμη φορά -η πρώτη ήταν όταν καταψήφισε μαζί με τη Ν.Δ. - να δείξει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει την απλή αναλογική που έως και μερικά χρόνια πριν υποστήριζε, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.

“Για το θέμα του εκλογικού νόμου ισχύει η ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει. Οι υπόλοιπες συζητήσεις δεν μας αφορούν”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης με ανάρτησή του στο Twitter. Η “απάντηση” αυτή της Χαρ. Τρικούπη έρχεται στον απόηχο της προ ημερών παρέμβασης του υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη στη Βουλή για τον “Κλεισθένη Ι”, που ουσιαστικά “πετούσε το γάντι” στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να επανεξετάσει τη στάση του ως προς το νέο εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική, δεδομένου ότι πλέον υλοποιήθηκε και η κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Αυτή αποτελούσε κεντρικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβαλλε τη μη συμπερίληψή του στο νομοσχέδιο του 2016 ως αιτιολογία για την αρνητική στάση του. Διαφορετικά, “πέρα από το ότι είναι προσχηματικά όσα λέει, και κινούνται στα όρια του βερμπαλισμού, θα δικαιώσει όσους είναι καχύποπτοι και θεωρούν αυτό το μόρφωμα, το Κίνημα Αλλαγής, μια απλή πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς νεοφιλελεύθερης παράταξης, που είναι η Ν.Δ.”, σημείωνε ο Χρ. Βερναρδάκης παίρνοντας τον λόγο μετά τη Φ. Γεννηματά.

Έχοντας καταλήξει σε ένα δικό της συνολικό σχέδιο για ένα “αναλογικότερο” εκλογικό σύστημα από το 2016 και έπειτα, η Χαρ. Τρικούπη εμφανίζεται άκαμπτη στο να συζητήσει πέραν των προϋποθέσεων που έχει θέσει. Εκτός της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που έχει υλοποιηθεί, ζητάει αορίστως “δικαιότερο και αναλογικότερο” σύστημα, αντικατάσταση (και όχι κατάργηση) του μπόνους των 50 εδρών: “Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες”. Επίσης, διατήρηση του πλαφόν εισόδου στο 3% και δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς εξωτερικού.

Προκειμένου να κόβει εξαρχής κάθε ενδεχόμενο έναρξης κάποιας συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλεί ότι η κάθε προσπάθεια εκ μέρους του για εξεύρεση κοινού τόπου σε θεσμικές πρωτοβουλίες είναι “επικοινωνιακού” χαρακτήρα και “υποκρύπτει παιχνίδια”. “Στρατηγικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σήμερα η Ν.Δ. Είναι η Κεντροαριστερά και πολιτικός χώρος που την εκφράζει, το Κίνημα Αλλαγής”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προσθέτοντας ότι “κάθε πολιτική και επικοινωνιακή κίνηση Τσίπρα αφορά το ρεσάλτο στον χώρο της Κεντροαριστεράς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL