Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ν. Φίλης: Πολεμούν την απλή αναλογική γιατί φοβούνται ότι οι πολίτες θα πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για αλλαγή της καθημερινότητας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Πολεμούν την απλή αναλογική γιατί φοβούνται ότι οι πολίτες θα πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για αλλαγή της καθημερινότητας (Video)

Με την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση οι πολίτες «μπορούν να πάρουν στα χέρια τους» τον αγώνα για την αλλαγή της καθημερινότητας σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης επισημαίνοντας ότι «αυτήν την ανατροπή φοβούνται» όσοι «λυσσασμένα» πολεμούν αυτές τις αλλαγές. Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι ο «Κλεισθένης» αποσκοπεί στο «να ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών», όχι μόνο μία φορά στα 4 χρόνια, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετίας.https://www.youtube.com/embed/yNBiDAJZdrk

Ο Ν. Φίλης τόνισε ότι η απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων θα επιτρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση να «απογαλακτιστεί» από τα πελατειακά δίκτυα που μετατρέπουν τους δήμους σε «σατραπείες». Ο Ν. Φίλης εξέφρασε την έκπληξή του για την στάση του ΠΑΣΟΚ και της επιλογής του να αντιπαραθέσει την Δημοκρατία με την αποτελεσματικότητα.

Μάλιστα, ο Ν. Φίλης απάντησε και στις αναφορές του εισηγητή της Ν.Δ. Μ. Βορίδη που επικαλέστηκε τον Ιερό Αυγουστίνο θυμίζοντάς του ότι ήταν ένας διανοητής του Μεσαίωνα. Ο Ν. Φίλης έκανε επίσης αναφορές και στην κατάργηση του 8ώρου και την ισλαμοφοβία που αναπτύσσονται στην Ευρώπη σχολιάζοντας: «πίσω στον Μεσαίωνα».

Ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Ν. Φίλης ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω και της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να προχωρήσει μια «γενναία» φορολογική αποκέντρωση, αλλά και να καθιερωθεί μητροπολιτική διοίκηση στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα και νησιωτικά συμπλέγματα. Τέλος, ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε στην διαχρονικά στενή σχέση της Αριστεράς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θυμίζοντας την ελεύθερη αυτοδιοίκηση που είχε καθιερωθεί στην επικράτεια της Ελεύθερης Ελλάδας κατά την Κατοχή.

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Φίλη

Το νομοσχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, αποσκοπεί να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών, τόσο σε κοινοτικό, όσο και σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Συμμετοχή όχι μια φορά στα τέσσερα χρόνια, αλλά καθ` όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής θητείας.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι με τον Κλεισθένη θεραπεύονται όλα τα προβλήματα. Γίνεται, όμως, το πρώτο καθοριστικό βήμα, μια δημοκρατική πνοή, αποφασιστική προϋπόθεση για την αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δίνει τη δυνατότητα να απογαλακτιστεί η αυτοδιοίκηση από την καταθλιπτική κηδεμονία, πελατειακών, κομματικών  και άλλων συμφερόντων που συγκροτούν το σύστημα των «δημαρχοπατέρων» και μετατρέπουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε σατραπείες.

Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, εφόσον τελικά επιτευχθεί, μπορεί να προσδώσει λαϊκό κύρος αλλά και αποτελεσματικότητα στην Τ.Α. Κοινωνικές δυνάμεις και συμπολίτες μας οι οποίοι ασφυκτιούν από την κρίση, τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική και ηθική, μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τη μεγάλη και όμορφη περιπέτεια της αλλαγής της καθημερινότητάς μας. Αυτή την ανατροπή φοβούνται όσοι λυσσασμένα χτυπούν την απλή αναλογική υπερασπιζόμενοι τις παθογένειες ενός πολιτικού συστήματος που μέσα από την κακοδιαχείριση, τον πελατειασμό και τη διαφθορά οδήγησε στη σημερινή κρίση. Είναι υποκριτικό να σβήνονται τα ανάλογα προβλήματα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα είναι διαπιστωμένα από τα αρμόδια όργανα. Οι τερατώδεις τεχνητές πλειοψηφίες των καλπονοθευτικών συστημάτων είναι η μήτρα της κακοδιοίκησης και των συναλλαγών.  

Ο Κλεισθένης καθιερώνει τα τοπικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για μια μορφή άμεσης δημοκρατίας, που μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και αποδοχή στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Είναι η διαλεκτική ένταση ανάμεσα στις δυο  μορφές της δημοκρατίας, που μπορούν να εμπλουτίσουν τη δημοκρατική ζωή, σε τοπικό επίπεδο ως προείκασμα και για το εθνικό επίπεδο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ακούσαμε τη ΝΔ, τη Χρυσή Αυγή απροκάλυπτα  και κυνικά, αλλά με έκπληξη και το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει μια παράδοση θετικών μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση,  να αντιπαραθέτουν τη δημοκρατία με την αποτελεσματικότητα. Ο κ. Βορίδης μάλιστα, αναζήτησε τη μήτρα της προβληματικής του στον Ιερό Αυγουστίνο (στην Πολιτεία του Θεού) , στον μεσαίωνα ξεχνώντας τη δημοκρατική τομή της νεωτερικότητας και του Διαφωτισμού, πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί το πολίτευμά μας. Τι άλλο έχουμε να ακούσουμε! Ο Αυγουστίνος υπήρξε μια γλυκιά φωνή, αλλά του μεσαίωνα. Εκεί, ανακαλύπτουμε τη μήτρα προτάσεων, όπως η κατάργηση του οκτάωρου, η θρησκοληψία, η ισλαμοφοβία κλπ. Μεσαίωνας, πίσω στον μεσαίωνα;

Η Τ.Α. , δεν είναι μια συνηθισμένη κρατική υπηρεσία αρμόδια για τα απορρίμματα και τον ενταφιασμό των νεκρών. Έχει διττό χαρακτήρα. Προεχόντως, ως θεμελιώδες δικαίωμα έκφρασης της τοπικής δημοκρατίας και της τοπικής αυτονομίας, όπως αυτή ορίζεται στον « Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», παράλληλα όμως και ως ιδιότυπος διοικητικός θεσμός που συνδέεται στενά με την κεντρική και αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση, με την οποία συναποτελεί μια λειτουργική ενότητα. Σε άλλα Συντάγματα μάλιστα, όπως το Ιταλικό, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η κεντρική διοίκηση αποτελούν ίσες εκφάνσεις του Κράτους και καθιερώνεται επιπλέον τεκμήριο στους Δήμους για όσες αρμοδιότητες δεν αποδίδονται ρητά στους άλλους θεσμούς.

Η αναγκαία αναβάθμιση της Τ. Α. που ακόμη ένα βήμα γίνεται με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, πρέπει να ενταχθεί στη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο η διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων που έχουν τοπικό χαρακτήρα, αλλά, όλων των δημόσιων υποθέσεων που προσιδιάζουν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και στην άμεση δημοκρατική της νομιμοποίηση για να επικαλεστώ και τη σχετική πρόταση του συνταγματολόγου κ. Γιώργου Σωτηρέλλη και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της τότε ΚΕΔΚΕ.

Μόνο  μια τέτοια αντίληψη, που δεν υποβαθμίζει την αυτοδιοίκηση σε διεκπεραιωτή υπηρεσιών και δεν της αφαιρεί την ισχύ της λαϊκής εκπροσώπησης, μπορεί να αποδυναμώσει στερεότυπα και πρακτικές της κεντρικής διοίκησης και των δικαστηρίων, που αμφισβητούν, χωρίς να κρύβουν την προκατάληψή τους, το ρόλο της αυτοδιοίκησης σε μείζονα κρατικά ζητήματα, όπως η παιδεία, η υγεία και το περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ κάνει και ορισμένα βήματα ως προς την εκλογίκευση του οργανωτικού μοντέλου της αυτοδιοίκησης. Χρειαζόμαστε, όμως και εδώ μεγαλύτερη τόλμη που ως ένα βαθμό συναρτάται με τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρέπει να οργανώσουμε Μητροπολιτικούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα και αντίστοιχους θεσμούς για τα νησιωτικά συμπλέγματα. Επιβάλλεται, επίσης, η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ χωρίς ημίμετρα, στο πλαίσιο μια γενναίας φορολογικής αποκέντρωσης, ώστε οι ΟΤΑ, στο πλαίσιο του άρθρου 78 του Συντάγματος να μπορούν να καθορίζουν αλλά και να εισπράττουν φόρους και τέλη πέραν των ανταποδοτικών, όχι φορομπηχτικά, αλλά με κριτήρια τη χωρική και κοινωνική συνοχή. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας  από το μνημονιακό φορολογικό μηχανισμό.

Κυρίες και κύριοι

Με τις ρυθμίσεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, δημιουργούμε νέες δυνατότητες για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που είναι προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, σε μια περίοδο που παλεύουμε και τα καταφέρνουμε σε κάποιο βαθμό να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την ελπίδα ότι θα βρούμε μια θέση αντάξια των θυσιών του ελληνικού λαού σε σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες και με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στο σημερινό νομοθέτημα αποτυπώνονται σε σημαντικό βαθμό οι αγώνες και οι εμπειρίες από τη δράση της Αριστεράς μέσα στο αυτοδιοικητικό κίνημα επί πολλές δεκαετίες. Με κορυφαία την εμπειρία της αυτοδιοίκησης στις ελεύθερες περιοχές της κατεχόμενης Ελλάδας, όπως μας την κληροδότησε ο Γεωργούλας Μπέικος στο βιβλίο του  με τίτλο «Η Λαϊκή Εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα». Μια λαμπρή παράδοση που επιβίωσε στις μέρες μας, ως όαση, χάρη στον οραματικό λόγο και την τόλμη κάποιων εμβληματικών μορφών της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρους και έδειξε τι μπορεί να επιτύχει η Αυτοδιοίκηση και τι αξίζει να ζουν οι τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL