Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Χρ. Βερναρδάκης: Η ΔΗ.ΣΥ. να ξαναδεί την στάση της στην απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Βερναρδάκης: Η ΔΗ.ΣΥ. να ξαναδεί την στάση της στην απλή αναλογική

«Πρόκληση για να ξαναδεί την στάση της έναντι της απλής αναλογικής» χαρακτήρισε την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης αναφερόμενος στην ΔΗ.ΣΥ. Ο Χρ. Βερβαρδάκης υπενθύμισε ότι η ΔΗ.ΣΥ. δεν είχε ψηφίσει την απλή αναλογική επειδή δεν γινόταν παράλληλα η κατάτμηση των περιφερειών και σημείωσε με νόημα ότι, αν η ΔΗ.ΣΥ. δεν ξαναδεί την στάση της, τότε θα φανερώσει ότι όσα κάνει είναι «προσχηματικά» και «θα δικαιώσει τους πιο καχύποπτους» που υποψιάζονται ότι το «νέο μόρφωμα» πρόκειται για «πολιτική ουρά» της Ν.Δ.

Ο Χρ. Βερναρδάκης χαρακτήρισε την κατάτμηση των περιφερειών «ώριμη αλλαγή» την οποία είχε στηρίξει στο παρελθόν κι η Ν.Δ. κι επισήμανε ότι κάθε προσπάθεια της Ν.Δ. για συμψηφισμό της θετικής της ψήφου με την ψήφο των απόδημων θα αποτελέσει «ατόπημα» προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα παράθυρο για συναλλαγές. Όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, ο Χρ. Βερναρδάκης παρατήρησε ότι δεν πρόκειται για μια «αυτονόητη ρύθμιση που εφαρμόζεται αυτόματα» παραθέτοντας τα πολλά και διαφορετικά σχετικά μοντέλα που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο.

Άλλη αρχιτεκτονική στο πολιτικό σύστημα με συμμετοχή και περισσότερα δικαιώματα

Παράλληλα, ο Χρ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για μία «άλλη αρχιτεκτονική στο πολιτικό σύστημα με συμμετοχή και περισσότερα δικαιώματα» εντάσσοντας τον Κλεισθένη και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών σε μία σειρά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως η απλή αναλογική κι η ψήφος στα 17, που δίνουν μία «ένεση αντιπροσωπευτικότητας» στο πολιτικό σύστημα.

Υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, ο Χρ. Βερναρδάκης παρέθεσε στοιχεία για την παραβατικότητα στο Δημόσιο, από τα οποία προκύπτει ότι το 55% των περιστατικών καταγράφεται στους δήμους και το 16% στις περιφέρειες. Η παραβατικότητα αυτή δεν συνδέεται απαραίτητα με την διαφορά κι αφορά κυρίως τις υπηρεσίες κι όχι τους αιρετούς, αλλά, κατά τον Χρ. Βερναρδάκη, φανερώνει ένα «σύστημα με παθογένειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL