Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Καταλυτική η σύγκριση Τσίπρα ανάμεσα στο 2015 και το σήμερα: / Καταλυτική η σύγκριση Τσίπρα ανάμεσα στο 2015 και το σήμερα: "Η μέρα με τη νύχτα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλυτική η σύγκριση Τσίπρα ανάμεσα στο 2015 και το σήμερα: / Καταλυτική η σύγκριση Τσίπρα ανάμεσα στο 2015 και το σήμερα: "Η μέρα με τη νύχτα"

"Είναι μαύρο γιατί, αυτό είναι το πραγματικό διάγραμμα της πορείας της οικονομίας την περίοδο Σαμαρά" απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, θυμίζοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι τότε είχε συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 25%

Σε ευκαιρία για τον Αλ. Τσίπρα να αναδείξει όλα τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν την καθαρή έξοδο και τη νέα σελίδα που ανοίγει για τη χώρα μετά την 20ή Αυγούστου αλλά και τις αιτίες που οδηγούν σε παροξυσμό την αξιωματική αντιπολίτευση εξελίχθηκε, ξανά, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

"Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία" τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη. "Μαζί με την εθνική προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, η Ελλάδα βάζει τάξη στα του οίκου της, κόβοντας τους δεσμούς με τα αποστήματα του παρελθόντος. Τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την ασυδοσία ενός κατεστημένου που περιφρονεί τον λαό" ανέφερε κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας.

"Χάσατε 850.000 θέσεις εργασίας"

Υπογράμμισε ακόμη ότι με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου το ελληνικό χρέος κατέστη βιώσιμο. "Με όπλο αυτή τη συμφωνία, οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι η ανεργία έχει μειωθεί σε μία τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις είκοσι μονάδες. "Εσείς χάσατε 850.000 θέσεις εργασίας, εμείς δημιουργήσαμε 350.000 νέες θέσεις εργασίας και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά" είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη. Συγκρίνοντας με το σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι "η μέρα με τη νύχτα". Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και μέσο όρο 4% μέχρι το 2031.

Ιστορικό χαμηλό στα ληξιπρόθεσμα

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε δε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, τονίζοντας ότι το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. "Την ίδια στιγμή", πρόσθεσε, "τα ελληνικά ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα προ κρίσης, του 2006", σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε ιστορικό χαμηλό ληξιπρόθεσμων του Ελληνικού Δημοσίου, "που μέσα στους επόμενους μήνες θα μηδενιστούν".

Ενισχύουμε εργασία και κοινωνικό κράτος

Επισήμανε ακόμη ότι το τέλος των Μνημονίων δεν είναι κάτι αόριστο, "αλλά μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις", προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. "Να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν οι μισθοί, να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας στο περιθώριο" τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Θυμώσατε γιατί κατεδαφίστηκε το αφήγημά σας"

"Θυμώσατε που δεν θα υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο" είπε αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως τον ενοχλεί η προοπτική της βελτίωσης της οικονομίας και των συνθηκών των πολιτών. "Δεν αποτελεί κριτήριο για σας η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού. Για τον λόγο αυτό θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνονται η μιζέρια και η καχεξία" σημείωσε ο πρωθυπουργός. "Δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα" συμπλήρωσε, λέγοντας ότι "όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος" και αναφέροντας την επίθεση κατά του Π. Μοσκοβισί. "Θυμώσατε γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου Μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα που στήσατε εδώ και μια τριετία" τόνισε.

Κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε "πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ της χώρας" αλλά και πως αποτελεί τον "ορισμό της διαπλοκής". Αναφερόμενος στις σχέσεις με τον Κ. Φρουζή, θύμισε τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη πως δεν γνώριζε ποιος είναι. "Διοργάνωνε προφανώς εν αγνοία σας δείπνα προς τιμήν σας, σε απευθείας συνεννόηση μαζί σας και συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία σας για την εκλογή σας στην ηγεσία της Ν.Δ" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ρωτώντας τον Κ. Μητσοτάκη: "Όταν ανοίγατε σαμπάνιες με τον κ. Φρουζή, για πόσο καιρό νομίζατε ότι θα πίνετε στην υγεία των κορόιδων; Σε πόσο καιρό σας υποσχέθηκαν να σας βγάλουν πρωθυπουργό και βιαζόσασταν ζητώντας εκλογές από την αρχή; Με τι ανταλλάγματα σας το υποσχέθηκαν αυτό;".

"Έχετε διάφορους φίλους της οικογενείας, με διάφορα τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη είναι η αλήθεια, που για χάρη σας όμως έχουν αγοράσει μια ντουζίνα εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα" πρόσθεσε και τόνισε: "Αλλά το να πείσετε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση, κομματάκι δύσκολο, δεν νομίζετε;"

Οι αντιστασιακοί των μπουζουκιών

"Η χώρα αυτή δεν είναι το τσιφλίκι ούτε του κ. Φρουζή ούτε του κ. Χριστοφοράκου ούτε κανενός επιχειρηματικού παράγοντα που παριστάνει τον αντιστασιακό στα μπουζούκια δίπλα στα μπουκάλια με τις σαμπάνιες, νομίζοντας πως το πορτοφόλι και ο τραπεζικός του λογαριασμός αρκούν για να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις" σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι "αυτή η Ελλάδα τελείωσε". "Η Ελλάδα του χθες, της χρεοκοπίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς, τελείωσε" είπε χαρακτηριστικά. "Η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της και φεύγει προς τα εμπρός. Δεν θα καταφέρετε να ξαναγυρίσετε τους Έλληνες στη μιζέρια και την αναξιοπρέπεια" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Περήφανοι για τη στάση του λαού στο δημοψήφισμα

Πολύς λόγος έγινε και για το δημοψήφισμα του 2015, από το οποίο συμπληρώθηκαν χθες τρία χρόνια. "Φως και δύναμη στην Ιστορία του ελληνικού λαού" αλλά και "ιστορική παρακαταθήκη" το χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας. "Είμαστε βαθιά περήφανοι για την στάση του ελληνικού λαού. Ήταν μια κορυφαία πράξη αντίστασης" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι "βγάλαμε τον λαό στο προσκήνιο". "Είμαστε διπλά περήφανοι", συμπλήρωσε, "που όταν εσείς εκβιάζατε και τρομοκρατούσατε για να αποσπάσετε το 'ναι' του, εμείς δίναμε τη μάχη του 'όχι'. Όταν εσείς κραυγάζατε βάστα Σόιμπλε, εμείς δίναμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια και την αντίσταση στον εκβιασμό".

Χαρακτήρισε "θράσος" το "να έρχεστε τώρα εκ των υστέρων να μας ζητάτε τα ρέστα για το πώς διαχειριστήκαμε το αποτέλεσμα. Το 'Όχι' του λαού που λυσσαλέα πολεμήσατε", υπενθυμίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι η ετυμηγορία του λαού εκφράστηκε και τον Σεπτέμβριο του 2015. "Αυτή την ετυμηγορία την τιμούμε και θα συνεχίσουμε να την τιμούμε" τόνισε, σημειώνοντας ότι δίχως αυτή δεν θα "είχαμε καταφέρει να βγούμε από τα Μνημόνια, να ανακτήσουμε την κυριαρχία και να επαναφέρουμε τη διακυβέρνηση στα χέρια των εκλεγμένων από τον λαό κυβερνήσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL