Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Η Ελλάδα του αύριο αντιπαρατέθηκε με την Ελλάδα του χθες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα του αύριο αντιπαρατέθηκε με την Ελλάδα του χθες

Σύγκρουση δύο αντιλήψεων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα αποτέλεσε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Μέσα από τους υψηλούς τόνους, την πόλωση (που "εξαϋλώνει" τα άλλα κόμματα) και την προσωπική αντιπαράθεση που κυριάρχησε, φάνηκε ότι η μεν κυβέρνηση υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανάκτησης των απωλειών που είχαν οι πολίτες, η δε Ν.Δ. απλώς περιμένει να της πέσει η εξουσία "ως μάννα εξ ουρανού", κρύβοντας έως τότε το νεοφιλελεύθερο σχέδιό της. Συντάξεις, διαπλοκή, "Μακεδονικό" και ακραία δεξιά στροφή της Ν.Δ. ήταν η ατζέντα της συνεδρίασης.

Η Ν.Δ. ζητούσε περικοπές συντάξεων

Το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων κυριάρχησε. Υπό την αφόρητη για εκείνον πίεση της κόντρας με τον Π. Μοσκοβισί και της αποκάλυψης ότι ζήτησε από Μέρκελ και Σολτς να μην υποκύψουν στην κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για "στημένη ιστορία από τα υπόγεια του Μαξίμου" και κατέθεσε τροπολογία να μην περικοπούν οι συντάξεις (ανάλογη νομοθετική παρέμβαση έκαναν και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ).

"Μη βιάζεστε. Το πικρό αυτό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά-γουλιά και σιγά - σιγά μέχρι το τέλος. Μη βιάζεστε. Όλα στην ώρα τους" του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, θυμίζοντας ότι υπάρχουν 19 τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τις οποίες του ζητούσε να αποδεχθεί τις περικοπές συντάξεων και χωρίς να υπάρξουν αντίμετρα.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν ότι η αντιπολίτευση χάρισε στην κυβέρνηση πολιτική στήριξη για να θέσει το ζήτημα των συντάξεων. Ουσιαστικά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, πανικόβλητοι από την ταύτισή τους με τις δυνάμεις που επιδιώκουν μείωση των συντάξεων, έπεσαν σε πολιτική παγίδα.

"Μνημονιακότερος των μνημονιακών"

Ταυτόχρονα, ήταν καταλυτική η σύγκριση Τσίπρα - Μητσοτάκη. "Μνημονιακότερος των μνημονιακών, μίζερος απέναντι στην επιτυχία της χώρας, τζάμπα μάγκας και βαθιά διαπλεκόμενος. Εκπροσωπεί επάξια δηλαδή ακριβώς αυτό που καταφέρνει να αφήσει πίσω της η Ελλάδα" ήταν το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου για τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ορισμό της διαπλοκής", "πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ", "πολιτικό απατεώνα" και "καιροσκόπο" τον Κ. Μητσοτάκη.

Σιωπή Μητσοτάκη για το χρέος...

Ο τελευταίος απάντησε επαναλαμβάνοντας με θεατρικότητα τη λέξη "ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης" για τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι είναι "συκοφάντης" και "υπό προθεσμία". Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συζήτηση για το χρέος, αλλά στην πρωτολογία του δεν είπε λέξη γι’ αυτό! "Ο Κ. Μητσοτάκης είπε 'ψέμα' και 'ψεύτης' στην ομιλία του 25 φορές, αλλά δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη χρέος" επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σοκ Μητσοτάκη στην οικονομία

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε "δημιουργικό σοκ" στην οικονομία, ενώ δήλωσε "απεταξάμην" για τα σχέδια κατάργησης του οκτάωρου (που το έχει χαρακτηρίσει "ξεπερασμένο") και θέσπισης του δωδεκάωρου κατά το πρότυπο του Αυστριακού Κουρτς.

"Έχει ατζέντα ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική" τόνισε ο πρωθυπουργός για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυβερνητικός αξιωματούχος παρατήρησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή "επιβεβαίωσε την ένδεια των επιχειρημάτων του. Προκάλεσε συζήτηση για την οικονομία, αλλά δεν είπε τίποτα για το βιώσιμο πλέον χρέος και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Έβγαλε ψεύτες το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων και αναλυτών και επιβεβαίωσε το ανατριχιαστικό και αντικοινωνικό πρόγραμμα της Ν.Δ., που προϋποθέτει περικοπές στις συντάξεις, συντριβή της εργασίας και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Και τελικά κατέληξε να απολογείται για τις off shore που χρηματοδότησαν την εταιρεία της συζύγου του και τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον Μ. Χριστοφοράκο της Siemens και τον Κ. Φρουζή της Novartis".

Αυτοθυματοποίηση για να κρύψει τον χρηματοδότη

Για άλλη μία φορά στα θέματα της διαφθοράς φάνηκαν οι διαφορές. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να αποκαλύψει ποια είναι η off shore η οποία έδωσε 850.000 ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του και 8 εκατ. ευρώ στο "Πρώτο Θέμα". Ο Κ. Μητσοτάκης του ζήτησε "να μην αναφερθείτε ξανά στο όνομα της συζύγου μου. Αρκετά την έχετε ταλαιπωρήσει", καθώς της έγινε φορολογικός έλεγχος και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Ωστόσο, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες που εκκρεμεί από το 2006. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την "προσπάθεια αυτοθυματοποίησης" του Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να μην αποκαλύψει τον χρηματοδότη.

Απουσίες κορυφαίων από τη Ν.Δ.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη ήταν παρούσα μόνο η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Απουσίασαν έμπειρα και πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς (ο τελευταίος μάλιστα στην πρωτολογία του προέδρου της Ν.Δ. δεν σηκώθηκε από τη θέση του ακόμα κι όταν όλοι οι βουλευτές του κόμματος είχαν σηκωθεί όρθιοι και χειροκροτούσαν...), ο Γιάννης Τραγάκης κ.ά. Γενικά, υπήρχε έντονος προβληματισμός ανάμεσα στους βουλευτές, ιδιαίτερα την ώρα που στη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας αναφερόταν στην απουσία του πόθεν έσχες της Μαρέβας Γκραμπόφκι, στην off shore που χρηματοδοτούσε ταυτόχρονα το "Πρώτο Θέμα" και την εταιρεία της συζύγου του προέδρου της Ν.Δ. και στο απλήρωτο δάνειο του "Κήρυκα" Χανίων με τη χαριστική ρύθμιση.

Ανακάλυψε αυτονομιστές στη Μακεδονία...

Όσον αφορά το "Μακεδονικό" το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε ήταν η αποκάλυψη του πρωθυπουργού ότι ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Politico αναγνωρίζει αυτονομιστικές δυνάμεις στη Μακεδονία! Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είπε λέξη γι’ αυτό (άλλωστε το είχε αποκρύψει και το δελτίο Τύπου της Ν.Δ...) και ο Αλ. Τσίπρας του επισήμανε ότι "μπροστά στον ακροδεξιό παροξυσμό σας, για να κρατήσετε μαζί σας τους ακραίους του κόμματός σας, γίνεστε εθνικά επικίνδυνος".

Ο Κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι ταυτίζεται με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν και τάχθηκε υπέρ ευρωπαϊκής λύσης για το προσφυγικό, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη "να προστατεύσουμε τα σύνορά μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL