Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
ΠΑΣΟΚ και Ευ. Βενιζέλος εγκαλούν Μοσκοβισί για... εθνικολαϊκισμό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ και Ευ. Βενιζέλος εγκαλούν Μοσκοβισί για... εθνικολαϊκισμό!

Σύντροφοι τότε, το 2012, ο Ευ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Π. Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας

“Ο κ. Μοσκοβισί φεύγει, εμείς όμως μένουμε με τη θηλιά στον λαιμό, με Μνημόνιο διαρκείας”, δήλωνε η Φ. Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών. Χθες, ο Ευ. Βενιζέλος τον εγκάλεσε για “ενθάρρυνση και τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού στα κράτη - μέλη”.

Είναι σαφές ότι η προχθεσινή παρουσία του Πιέρ Μοσκοβισί στην Ελλάδα, όπου απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τέταρτο Μνημόνιο και συνέχιση της “επιτροπείας”, δεν ενόχλησε μόνο τη Ν.Δ. Ενόχλησε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δεν το έκρυψε ούτε η Φ. Γεννηματά ούτε ο Ευ. Βενιζέλος.

Γιατί το αντιπολιτευτικό αφήγημα που έχει υιοθετήσει ο φορέας της εγχώριας Κεντροαριστεράς για να απομειώσει τη σημασία της εξόδου από το Μνημόνιο, είναι παραπλήσιο -αν όχι ταυτόσημο- με εκείνο της Ν.Δ., με την οποία μοιράζονται κοινές δυσοίωνες προβλέψεις, όπως για το περιβόητο “μεταμφιεσμένο τέταρτο Μνημόνιο”. Μετά την καθαρή απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, τις διασαφηνίσεις ότι τα μέσα για τους στόχους θα επιλέγονται και δεν θα επιβάλλονται, την ακύρωση της αύξησης του ΦΠΑ για τα πέντε προσφυγικά νησιά, ήρθε ο Π. Μοσκοβισί να ανοίξει παράθυρο για μη εφαρμογή της περικοπής συντάξεων από την κυβέρνηση. Αυτό έδωσε τη χαριστική βολή.

Ωστόσο, στην περίπτωση του επιτρόπου Οικονομικών και τη συμπεριφορά των δύο κομμάτων απέναντί του υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: Ο Π. Μοσκοβισί είναι υψηλόβαθμο θεσμικό πρόσωπο της Ε.Ε. που προέρχεται από τους Σοσιαλιστές. Ακόμα κι αν στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να παραβλέπουν τις θετικές δηλώσεις του για την επόμενη μέρα -επειδή δεν συμβαδίζουν με το δικό τους καταστροφολογικό αφήγημα ή επειδή μπορεί να έχουν διαφορετικές αναγνώσεις των εξελίξεων-, πώς δικαιολογούν την πλήρη αφωνία τους απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται ο Π. Μοσκοβισί από στελέχη της Ν.Δ. με επιχείρημα ακριβώς τη σοσιαλιστική ιδιότητά του;

Μετά τη θυμωμένη αντίδραση Χατζηδάκη, τις “νουθεσίες” Μητσοτάκη προς Μοσκοβισί να προσέχει τις δηλώσεις του, ο Άδ. Γεωργιάδης και άλλοι έσπευσαν να απαξιώσουν τις θετικές δηλώσεις του επιτρόπου, κατηγορώντας τον δήθεν για πολιτικά παιχνίδια που παίζει είτε επειδή προσβλέπει τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και αποζητά την υποστήριξη Τσίπρα, είτε ευρύτερα ενόψει των ευρωεκλογών προκειμένου να βελτιώσει το προφίλ της σοσιαλιστικής ομάδας. Η “γαλάζια” γραμμή αποτυπώθηκε ανάγλυφα ακόμα και ως πρωτοσέλιδα εφημερίδων που στηρίζουν τη Ν.Δ.

Η έκπληξη που η σιωπή του ΠΑΣΟΚ προκαλεί απέναντι στη δεξιά προσπάθεια υπονόμευσης του σοσιαλιστή Γάλλου πολιτικού δεν είναι βέβαια τόσο μεγάλη. Ακριβώς γιατί, εσχάτως, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που φροντίζει να εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές εξαιτίας της στήριξης που προσφέρουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στήριξη που αυτομάτως σηματοδοτεί την επιτυχία της προσπάθειας Τσίπρα και συνεπάγεται τη διάψευση μελανών πολιτικών προβλέψεων για το μέλλον, δηλαδή την αντιπολιτευτική γραμμή πάνω στην οποία και το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει τη στρατηγική του.

Κατόπιν αυτών, ο Ευ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν αναμενόταν να στηρίξει τον “φίλο” του, κατά τα άλλα, Π. Μοσκοβισί, αλλά αντίθετα θα άφηνε σειρά βαριών υπονοιών και θα προχωρούσε κι εκείνος σε νουθεσίες: “Ξέρει πολύ καλά ότι δεν έχει νόημα να παρουσιάζεις ένα δήθεν success story λέγοντας ότι αλλάζει κατάσταση η Ελλάδα και βγαίνει από το Μνημόνιο, για να πάει πού;", δήλωσε (ρ/σ Αθήνα 9.84). Πρόσθεσε ότι “αυτό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα και πρέπει ο κ. Μοσκοβισί να το σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά, και η Επιτροπή ως όργανο να το σκεφτεί, υπό τον κ. Γιούνκερ, είναι εάν η Επιτροπή έχει μέσα στις αρμοδιότητές της την ενθάρρυνση και την τροφοδότηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού στα κράτη - μέλη ή αν αποστολή της είναι να ανακόπτει αυτά τα φαινόμενα”. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι κατά της περικοπής των συντάξεων, αλλά διερωτήθηκε αν μπορεί να τον διαβεβαιώσει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος ή ο κ. Μοσκοβισί “ότι δεν θα καταρρεύσει μεθαύριο το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL