Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία

Το οριστικό τέλος των Μνημονίων και την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή επισήμανε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας το πεδίο ελευθερίας για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής που δίνει η μεταμνημονιακή περίοδος. Μια νέα εποχή, στην οποία η Ελλάδα δεν εισέρχεται με πανηγυρισμούς, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, αλλά "με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, θα αξιοποιεί στο έπακρο τα μεγάλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της χώρας και, βέβαια, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία σε οριακό σημείο".

"Η μεταπρογραμματική παρακολούθηση δεν έχει τον χαρακτήρα του εξαναγκασμού που είχε δεδομένα η περίοδος των Μνημονίων. Υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για ένα πολύ μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής με μοναδική προϋπόθεση την τήρηση του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. "Σε αυτόν τον στόχο η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη" είπε και υπογράμμισε πως "όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας".

Αυτή η φράση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου έρχεται να "δέσει" με τις διατυπώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί από την Αθήνα και άλλων θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται -"pacta sunt servanda είπε ο επίτροπος- αλλά "δεν είναι άκαμπτες".

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις

Λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, το παράθυρο μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων είναι πλέον ορθάνοιχτο. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα συνέστηναν χθες "υπομονή" παραπέμποντας στο φθινόπωρο, όταν θα παρουσιαστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και θα εγκριθεί από τον Π. Μοσκοβισί, εντός του οποίου θα προβλέπονται οι όποιες διορθωτικές κινήσεις. Ο ίδιες πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία πως το 3,5% των πλεονασμάτων είναι επιτεύξιμο και πως πολλοί παράγοντες των αγορών και θεσμών της Ευρώπης δεν βλέπουν αρνητικά το να παρθεί πίσω αυτό το μέτρο, το οποίο υπενθυμίζεται πως ήταν απαίτηση του ΔΝΤ εξαιτίας των αρνητικών προβλέψεων για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα. Ακόμη και το Ταμείο όμως στη συνέχεια άλλαξε προς το καλύτερο όλες τις προβλέψεις του, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέο Μνημόνιο Μητσοτάκη

Αυτή η νέα συνθήκη βρίσκει απέναντι τις πολιτικές δυνάμεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κατά τον Δ. Τζανακόπουλο "έχουν επενδύσει την ύπαρξή τους στην ανακύκλωση της κρίσης, την υποτίμηση της εργασίας, την ασυδοσία και τη διαιώνιση της διαπλοκής. Όλα αυτά που, κατ’ αυτούς, μπορούσαν να συνεχίζονται υπό τη διαρκή επίκληση των εξωτερικών καταναγκασμών και της έκτακτης ανάγκης".

Με αφορμή τις "υποδείξεις" και την επίθεση της ηγεσίας της Ν.Δ. στον Π. Μοσκοβισί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ενδιαφέρεται για τις συνθήκες ζωής των πολιτών. "Θέλει την περικοπή των συντάξεων, την έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της με πρόσχημα τη διεθνή δέσμευση της χώρας και τώρα που χάνει το άλλοθί της αποσταθεροποιείται" είπε χαρακτηριστικά. "Όλοι είναι ψεύτες για τη Ν.Δ. Η κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο διεθνής Τύπος, οι οικονομικοί αναλυτές" σημείωσε σκωπτικά, τονίζοντας πως το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη είναι νέο Μνημόνιο, νέα μέτρα, νέα καθίζηση μισθών, νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας, νομιμοποίηση της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου. Ένα πρόγραμμα που, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "δεν χρειάζεται έξωθεν εντολές για να εφαρμοστεί. Αλλά πιθανόν να χρειάζεται έξωθεν εντολές για να αποκτήσει άλλοθι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL