Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο στην τελευταία συζήτηση για την Ελλάδα: / Πιερ Μοσκοβισί: Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο στην τελευταία συζήτηση για την Ελλάδα: / Πιερ Μοσκοβισί: Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα

Στο Στρασβούργο μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του Πιερ Μοσκοβισί και της Ν.Δ., αφού χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Ευρωβουλής ο Γάλλος επίτροπος απηύθυνε έκκληση σε όσους μιλάνε για τέταρτο πρόγραμμα να είναι πιο “προσεκτικοί”, κάνοντας λόγο για “ξεκάθαρο ψέμα”. “Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο" είπε ο Π. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συζήτησης για το τέλος του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα παρακολουθείται η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Επιτροπής, όπως ισχύει για όλες τις χώρες. “Οι αποστολές επιτήρησης δε θα έχουν ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λένε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τα καλύτερα βήματα για την Ελλάδα. Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα” επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος.

Κεφαλογιάννης κατά "σοσιαλιστή Μοσκοβισί"

Απαντώντας ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης σχολίασε πως “μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο” και κατηγόρησε τον Π. Μοσκοβισί ότι “δεν συμπεριφέρθηκε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ” καθώς και ότι “υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια”. Αντίθετα, υποστήριξε ο ίδιος, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, “που μόνο χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν από τα πετρέλαια".

Ευρωσοσιαλιστές κατά Ν.Δ.

Από τους Σοσιαλδημοκράτες τον λόγο πήρε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως είναι “παράδοξο” ο εκπρόσωπος του κόμματος που “ανέβασε το έλλειμμα στο 15% να επιτίθεται”. Ο ίδιος χαρακτήρισε “ορόσημο” τη συμφωνία του Eurogroup για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυτονομία, αλλά και “μεγάλη επιτυχία” το ότι κατάφερε η χώρα να γυρίσει σελίδα. “Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με έναν εντυπωσιακό απολογισμό μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να στηρίξουμε” σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στα “σημαντικά” μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Εποπτεία της εποπτείας

Τέλος, ο Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι "το ΔΝΤ και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2019-20”, επισημαίνοντας ότι θα ήταν πιο λογικό να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της την ανακατανομή των πόρων. Δήλωσε δε πως το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως έκανε για τα προγράμματα.

Δ. Παπαδημούλης: Μεγαλύτερη ευθύνη

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για μια “νέα, θετικότερη περίοδο” για την Ελλάδα, που δίνει “ικανοποίηση” σε όσους συνέβαλαν σε αυτήν. “Αλλά δεν πανηγυρίζουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού υπέφερε πολύ και συνεχίζει να υποφέρει από από τις οδυνηρές συνέπειες της χρεοκοπίας και των άγριων μνημονιακών μέτρων” είπε σημειώνοντας ότι “έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε”.

“Η έξοδος από τα Μνημόνια σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη. Ευθύνη να διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά” πρόσθεσε ο Δ. Παπαδημούλης και κατέληξε λέγοντας: "Λυπάμαι όταν ακούω τις Κασσάνδρες των Αθηνών, αυτούς που φταίνε γιατί άφησαν την πατρίδα μου με έλλειμμα 15,1% το 2009 -και τώρα έχουμε, το 2018, πλεόνασμα 0,8%- να καταστροφολογούν και να μοιρολογούν. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια στην Ελλάδα νιώθουν λύπη και θυμό, και τα βάζουν με τον Σεντένο και με τον Μοσκοβισί, γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα, που βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία και τη βάζει σε ένα δρόμο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης”.

Ανταπάντηση Μοσκοβισί

“Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι” είπε ο Π. Μοσκοβισί στη δευτερολογία του και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί “έντιμη” αυτή τη στάση, γιατί, αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι “το παιχνίδι της Ευρώπης”. “Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα” είπε, τονίζοντας ότι τα “πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας εις βάρος της χώρας”. “Υπάρχουν όντως πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν, γίνουν αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας” κατέληξε.

Μ. Σεντένο: Ρωμαλέο δημοσιονομικό πλεόνασμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συζήτηση, τόνισε ότι το Eurogroup έδωσε χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη αυτή την αλληλεγγύη σημειώνοντας ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σωστά θεμέλια και με ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Σεντένο ανέφερε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διορθωτικά μέτρα και ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ήδη αποτέλεσμα, καθώς επανήλθε η οικονομική ανάπτυξη, ότι υπάρχει ένα ρωμαλέο δημοσιονομικό πλεόνασμα και ότι το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας βελτιώνεται.

Ανέφερε τέλος ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα καλύψει την Ελλάδα για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία είπε ότι η Επιτροπή θα αναλάβει την ενισχυμένη επιτήρηση, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχουν εφεξής δυνατότητες επιλογής πολιτικών τακτικών και στρατηγικών.

Κλείνοντας τη συζήτηση στην Ευρωβουλή ο Μ. Σεντένο δήλωσε “ακόμα πιο πεπεισμένος” ότι “η μελλοντική επιτυχία της Ελλάδας” εξαρτάται απο την ανθεκτικότητα των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια των πολιτικών και οικονομικών κύκλων”, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις “ωριμάζουν αργά” και ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL