Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Βήματα προόδου ακόμη και κόντρα στο ρεύμα για ευρωπαϊκά και δημοκρατικά Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήματα προόδου ακόμη και κόντρα στο ρεύμα για ευρωπαϊκά και δημοκρατικά Βαλκάνια

Θεσσαλονίκη:

Την πεποίθηση ότι τα δυτικά Βαλκάνια έχουν μπροστά τους ένα δυναμικό μέλλον εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της τέταρτης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, τονίζοντας με νόημα ότι «αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά πολλές φορές γίνονται κόντρα στο ρεύμα».

«Με αυτά τα βήματα όμως μόνο μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν θα ταλανίζονται από τους λογής εθνικισμούς, από τη φοβικότητα, την εσωστρέφεια ή την αδράνεια, αλλά θα είναι σταθερά προσανατολισμένα στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία» πρόσθεσε. Νωρίτερα διαπίστωσε ότι «κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος» για την περιοχή των Βαλκανίων.

Στήριξη στην ευρωπαϊκή Σερβία

Στη διάρκεια της συνόδου οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και ο πρόεδρος της Σερβίας χαιρέτισαν ως ένα πολύ θετικό γεγονός για όλη την περιοχή της Βαλκανικής τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματοδοτικό ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ενώ τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι ομόλογοί του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δήλωσαν την απόλυτη στήριξή τους στην ενταξιακή προοπτική της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αγκάθι» στην πορεία του Βελιγραδίου προς την Ε.Ε. παραμένει το Κόσοβο και, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις κάποιων ηγετών, υπήρξαν προτροπές προς τον Σέρβο πρωθυπουργό να τολμήσει να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Ίσως γι' αυτό ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις δηλώσεις του έθιξε τις διαφορές Βελιγραδίου - Πρίστινας και εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο χαρακτήρισε θετική για όλη την περιοχή τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Αμέσως μετά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προέτρεψε τον Αλ. Βούτσις να βρει λύση στο θέμα του Κοσόβου, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον μεγάλο συναισθηματικό φόρτο που έχει αυτό το ζήτημα για τους Σέρβους.

Θεσμός με θετική δυναμική

Και οι τέσσερις αρχηγοί κρατών εξήραν την πρωτοβουλία της Ελλάδας να δημιουργηθεί αυτός ο νέος θεσμός της τετραμερούς των δυτικών Βαλκανίων εδώ και ένα χρόνο και προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα στην περιοχή. «Κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα πολλά πράγματα στην περιοχή μας τον τελευταίο χρόνο και ότι αυτή η πρωτοβουλία θα γινόταν ένας θεσμός που διαμορφώνει μια δυναμική, κινητοποιεί δυνάμεις και αναδεικνύει έναν κοινό τρόπο σκέψης διαβαλκανικής συνεργασίας και συνεισφέρει σημαντικά στις εξελίξεις στην περιοχή προωθώντας ένα πνεύμα περιφερειακής συνεργασίας με στόχο τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η δική μας πρωτοβουλία συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων στην περιοχή και δημιουργεί μια θετική δυναμική» συνέχισε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, στην πολύ πετυχημένη βουλγαρική προεδρία, η οποία μετατράπηκε σε βαλκανική προεδρία, αλλά και στην «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε και πάλι, συμφωνία των Πρεσπών.

«Ένα χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανόητο ότι θα επιτευχθεί, όμως είναι πράξη, είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας» τόνισε. Μίλησε και για τις σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, όπως και την απόφαση της Ε.Ε. για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, «υπό τον όρο προφανώς ότι θα έχουμε θετική κατάληξη, που θα αποκτήσει νέα κοινά αποδεκτή ονομασία».

Στις εργασίες τις συνόδου τονίστηκε, επίσης, η στήριξη της ενταξιακής πορείας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, ενώ έγινε συζήτηση και για τη σύνοδο 16+1" της Κίνας με ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Σόφια, όπως και για τη σύνοδο της διαδικασίας του Βερολίνου, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, και στην οποία θα συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

Μεταφορικός δακτύλιος συνδυασμένων μεταφορών

Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας κοινού θεσμικού πλαισίου που θα διαχειριστεί την κατασκευή και τα έσοδα των νέων σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων

Οι υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών των τεσσάρων χωρών συνεδρίασαν παράλληλα για να συμφωνήσουν στην προώθηση διακρατικών μεγάλων έργων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και, όπως ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, «εξειδικεύτηκαν μια σειρά από πολύ σημαντικά πρότζεκτ», αναφορικά με τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε και στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, η οποία θα επιταχυνθεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα».

Επίσης σύμφωνα και με τις δηλώσεις των άλλων ηγετών συζητήθηκαν μια σειρά από ενεργειακά έργα, η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, αλλά και των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. «Οι υπουργοί μας έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο αφορά έναν μεταφορικό δακτύλιο, έναν δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών και διασυνδεσιμότητας στην περιοχή της Βαλκανικής που συνδέει τις τέσσερις χώρες και που δίνει έναν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Συζητήθηκε επίσης η προοπτική δημιουργίας κοινού θεσμικού πλαισίου που θα διαχειριστεί την κατασκευή και τα έσοδα αυτών των νέων σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων, κάτι που -όπως τονίστηκε από τους τέσσερις αρχηγούς κρατών- δίνει μια προοπτική συνανάπτυξης των τεσσάρων χωρών, αφού «τα Βαλκάνια βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μπορούν να έχουν μια ιδιαίτερη σημασία».

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα ανέφερε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν «πολύ σημαντικά έργα σε ενέργεια και στρατηγική διαχείριση του Δούναβη», ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υπενθύμισε ότι από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη, που έγινε πριν από 15 χρόνια, ξεκίνησε η στήριξη της χώρας του για την είσοδο στην Ε.Ε. Τόνισε επίσης την ανάγκη από την επόμενη τετραμερή συνάντηση στο τέλος Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει μια «πολύ σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από τη ρωσική πλευρά και για επιστροφή του αγωγού προς την Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL