Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Πέρα βρέχει" τα αντιπλημμυρικά έργα για τη δημοτική αρχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πέρα βρέχει" τα αντιπλημμυρικά έργα για τη δημοτική αρχή

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια δημοτική αρχή που πίστευε ότι, αφού ισχυρές βροχοπτώσεις η περιοχή μας έχει μια φορά στα τριάντα χρόνια, σιγά που θα κάτσουμε να ασχοληθούμε με ρέματα, αντιπλημμυρικά έργα και απορροές ομβρίων υδάτων. Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια δήμαρχος που ειδικευόταν στις προεκλογικές μακέτες, τις ιλουστρασιόν πεζοδρομήσεις και στα πολύχρωμα παρτέρια κι ας στήνονταν όλα αυτά πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν κάτι πονηροί αυτοδιοικητικοί που έστρωναν πλάκες πάνω στα μπάζα και τα έκαναν πλακάκια με επιχειρηματικά συμφέροντα αφού έτσι κι αλλιώς βροχή θα ξαναδούμε σε τριάντα χρόνια.

Όταν όμως ήρθε ο καιρός και η φορά να ρίξει τη βροχή τη μεγάλη, οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι υπεύθυνοι έτρεχαν να βγουν από το κάδρο των ευθυνών. Την ώρα του χαμού και του κακού αυτά τα ίδια πρόσωπα ήταν που πάσχιζαν να μεταφέρουν τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και τις εγκληματικές τους ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και την κυβέρνηση. Ήταν οι ώρες και οι μέρες της καταστροφής και του πένθους στη Μάνδρα, που κάποιοι κρύβονταν από την πραγματικότητα, αλλά εμφανίζονταν για επιλεκτικές φωτογραφίσεις δημιουργίας εντυπώσεων δίπλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έναν υπόδικο εφοπλιστή.

Γιατί στη Μάνδρα βρέχει κάθε 30 χρόνια

Παρότι οι μικρότερης έκτασης πλημμύρες του 2015 είχαν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για τη Μάνδρα, η τοπική δημοτική αρχή δεν έδειξε να ευαισθητοποιείται. Αντιθέτως, αναλώθηκε σε έργα βιτρίνας που τελικά έρχονταν να υπονομεύσουν την όποια αντιπλημμυρική θωράκιση διέθετε η πόλη. Αν σκύψει κάποιος προσεκτικά πάνω στη σελίδα 69 της έκθεσης των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες του 2017 θα παρατηρήσει ότι όταν η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών, Δ/νση Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής ζητά από τον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα διαχειριστεί την απορροή ομβρίων υδάτων μέσα στην πόλη και συγκεκριμένα κατά μήκος των οδών Ομήρου, Αγίας Αικατερίνης και Κοροπούλη, η δημοτική αρχή κώφευε, μιας και είχε ήδη επενδύσει σε έργα βιτρίνας χωρίς να προνοήσει την παραμικρή αντιπλημμυρική μέριμνα, παρότι όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για ένα τμήμα του ρέματος που περνούσε μέσα από την πόλη, αλλά κάποιοι επέμεναν πως δεν τίθεται σοβαρό θέμα “γιατί στη Μάνδρα βρέχει κάθε τριάντα χρόνια”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα των επιθεωρητών “στο έγγραφο Δ10/26359/27.3.15 της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών, Δ/νση Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ10), που εστάλη ως απάντηση προς τον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας μετά από ερώτημα του τελευταίου, που υπεβλήθη αρμοδίως αμέσως μετά το πλημμυρικό συμβάν του έτους 2015 και αφορούσε τον προγραμματισμό αντιπλημμυρικών έργων για την ομώνυμη περιοχή. Στο υπόψη έγγραφο μεταξύ άλλων εγένετο και η ασαφής αναφορά ότι θεωρείται σκόπιμο να κατασκευασθεί κατάλληλο έργο εισόδου στην κεφαλή του αγωγού Κοροπούλη, χωρίς να προσδιορίζεται από ποιον φορέα θα μελετηθεί και θα κατασκευαστεί. Επειδή δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εγγράφου απάντησης του δήμου στο ανωτέρω έγγραφο, οι επιθεωρητές ζήτησαν με το έγγραφο ΓΕΔΔ/Φ1036/2017/οικ6559/20-4-2018,να διερευνηθεί η ύπαρξή του στο αρχείο του δήμου και σε θετική περίπτωση να μας κοινοποιηθεί. Ο δήμος με το έγγραφο 6221/25-4-2018 δήλωσε ότι δεν ανευρέθη ως εισερχόμενο το έγγραφο της Δ10 και για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε απάντηση εκ μέρους του. Το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση, καθώς ένα σημαντικό θέμα ουσίας όπως αυτό δεν έτυχε ανάλογης αντιμετώπισης από τους εμπλεκόμενους φορείς για λόγους γραφειοκρατικούς”.

Το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης

Πρόκειται για τη δημοτική αρχή που από την προηγούμενη δεκαετία “πανηγύριζε” και διαφήμιζε στα προεκλογικά της φυλλάδια την ένταξη του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στο σχέδιο πόλης της Μάνδρας, ικανοποιώντας τοπικά συμφέροντα και αδιαφορώντας για το μέλλον και την ασφάλεια των κατοίκων. Πρόκειται για τη δημοτική αρχή που, παρά τις δικές της χρόνιες αυθαιρεσίες και δίχως ίχνος αυτοκριτικής, πρωτοστατούσε στη στοχοποίηση της Περιφέρειας Αττικής και της Ρένας Δούρου προσωπικά μετά την καταστροφή του 2107, αλλά τηρεί σιγή ιχθύος μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Την ίδια σιγή που τηρούν από τη Δευτέρα και οι φιλόξενοι οικοδεσπότες της δημάρχου Μάνδρας που πέρυσι της έδιναν άπλετο χώρο και χρόνο σε κανάλια και εφημερίδες για να απαγγέλλει κατηγορητήρια κατά της Περιφέρειας και της κυβέρνησης.

Αυτή λοιπόν η δημοτική αρχή, που τα έργα ουσίας υπολείπονται των αντιπολιτευτικών της μύδρων, καλό θα είναι να τεθεί υπό έλεγχο και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται εσχάτως τα δημόσια κονδύλια που εκταμιεύονται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων ώστε στο μέλλον να μη βρεθεί κανείς ξανά προ δυσάρεστων “εκπλήξεων” από κάποιες απευθείας αναθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL