Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κυβερνητική διαβεβαίωση / Κυβερνητική διαβεβαίωση: Κατά γράμμα θα τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητική διαβεβαίωση / Κυβερνητική διαβεβαίωση: Κατά γράμμα θα τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Συλλογικά θα πάρει την απόφαση κύρωσης της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ η κυβέρνηση, "όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της", υπογράμμιζε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος. Για μια "πολύ καλή συμφωνία", που "δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή" έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά γράμμα η συμφωνία των Πρεσπών

"Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών" τονίζει η χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνοντας τα βήματα που προβλέπονται σε αυτή πριν την κύρωση της από την ελληνική Βουλή. Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους, μια επισήμανση που έχει την δική της σημασία, τόσο για τον κυβερνητικό εταίρο όσο και για εκείνους που ποντάρουν στο "Μακεδονικό" τα "λεφτά" της αποσταθεροποίησης.

Όπως τονίζει λοιπόν το Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM, η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν ολοκληρωθούν επιτυχώς η συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, θα θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά την κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, "που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους", σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Συλλογικά οι αποφάσεις

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δύο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στο πλαίσιο που ορίζουν το σύνταγμα και οι νόμοι" επισημαίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος "που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή". Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, "πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το σύνταγμα της χώρας" όταν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Μητσοτάκης, Γεννηματά: Εκλογές

"Χθες είπα ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Η θλιβερή σημερινή εμφάνιση του συγκυβερνήτη του κ. Καμμένου με επιβεβαίωσε απόλυτα" σημείωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού μέσω εκλογών ή δημοψηφίσματος. "Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών" συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Να σταματήσει να εκτίθεται κάλεσε η κυβέρνηση τον Κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι έχει ήδη καταγραφεί ως "ο πρώτος στην Ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας". "Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με τον βοσκό και τον λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος, μα δεν θα πιστεύει κανείς τον βοσκό..." καταλήγει το Μαξίμου.

Στο ίδιο μοτίβο με τον αρχηγό της Ν.Δ. και η Φ. Γεννηματά, που μέσω Τwitter επανέλαβε για πολλοστή φορά το αίτημα για εκλογές. "Ο κ. Tσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από non paper. Ένας σοβαρός πρωθυπουργός θα είχε ήδη αποπέμψει τον κ. Καμμένο. Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Εκλογές εδώ και τώρα" σημείωσε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ.

"Δεν χρειάζονται 180"

Την εκτίμηση πως η συμφωνία με τη γείτονα χώρα για το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" "είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία", ώστε να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή εξέφρασε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι "ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές". Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα ψήφου εμπιστοσύνης το επόμενο εξάμηνο, αφού "αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης". "Είναι άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο να ψηφιστεί η συμφωνία για το 'Σκοπιανό'" σημείωσε, εκτιμώντας πως η συμφωνία έχει πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, "όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι, όχι κατά τη δική μου αντίληψη".

"Δεν χρειάζονται οι 180 για να κυρωθεί μια τέτοιου τύπου συμφωνία στη Βουλή σύμφωνα με το σύνταγμα" τόνισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου, εκτιμώντας ότι ι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. θέτει το ζήτημα αυτό πολιτικά. "Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το θέσει στον πρωθυπουργό και να το συζητήσουν" είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε "μια έντιμη συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL