Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Η μη περικοπή συντάξεων αγχώνει τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μη περικοπή συντάξεων αγχώνει τη Ν.Δ.

Αυτό που παθαίνει όποιος ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη έπαθε η ΝΔ όταν, χθες στη Βουλή, τόλμησε να ρωτήσει για το μέλλον των συντάξεων τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί: η απάντηση άνοιξε ορθάνοιχτα την πόρτα για να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων το 2019!

Ο Π. Μοσκοβισί απάντησε σε δύο επίπεδα. Αρχικά είπε με νόημα ότι "μαζί με τον Ευκλείδη (Τσακαλώτο)" θα εξετάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι θα ελέγχονται οι στόχοι που θα τίθενται και στη συνέχεια η επίτευξή τους και όχι οι πολιτικές με τις οποίες θα τους πετύχουν.

Όσον αφορά τις "δεσμεύσεις" (δηλαδή τις περικοπές συντάξεων), ο Π. Μοσκοβισί έγινε ακόμη πιο σαφής μέσα από μία ασαφή φράση. Είπε ότι η φράση "pacta sunt servanda" ("οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται") είναι μία "πολυσχιδής έννοια"! Σημειώνεται ότι τη φράση αυτή είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και ουσιαστικά έσπευσε να της δώσει το αληθές περιεχόμενο για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

"Πολυσχιδής έννοια"

"Όταν ήμουν νέος, ξέρετε, μαθαίναμε Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Γαλλικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Έχω κάνει Αρχαία Ελληνικά έξι χρόνια, μου άρεσαν πάρα πολύ και είναι κάτι που με διαμόρφωσε στο πνεύμα και στη νοοτροπία μου. 'Pacta sunt servanda' είναι μια αντίστοιχη έκφραση στα λατινικά. 'Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται', αυτό σημαίνει 'Pacta sunt servanda'" τόνισε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε με νόημα: "Όμως αυτό είναι μια πολυσχιδής έννοια. Η Ελλάδα είναι μια νορμάλ χώρα στη ζώνη του ευρώ. Θα εξετάζουμε τον προϋπολογισμό της όπως εξετάζουμε τον προϋπολογισμό κάθε χώρας και μαζί με τον Ευκλείδη θα βλέπουμε πώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού τηρεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Αυτό κάνει κάθε χώρα".

"Καλοδεχούμενο", αλλά... οι συμφωνίες

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης είχε επιχειρήσει (επικαλούμενος μάλιστα το δημοσίευμα από την "Αυγή" της Κυριακής) να ζητήσει "σαφείς απαντήσεις" για τις συντάξεις - προφανώς για να "κάψει" το πολιτικό χαρτί της κυβέρνησης.

"Έχουν γεννηθεί ερωτήματα τις τελευταίες ημέρες και από ένα σενάριο το οποίο κυκλοφορεί. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους δανειστές την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019" είπε ο Κ. Χατζηδάκης και, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σχολίαζαν, είπε: "Το διάβασα στην 'Αυγή'. Αυτό για το οποίο γελάτε σας λέω ότι το διάβασα στην 'Αυγή' την Κυριακή, την κομματική σας εφημερίδα".

"Εμείς λέμε το αυτονόητο: ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις" συνέχισε ο Κ. Χατζηδάκης και με θυμωμένο ύφος πρόσθεσε: "Αλλά εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για όλους τους Έλληνες πολίτες και κυρίως για τους συνταξιούχους. Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν, κύριε επίτροπε, μας πείτε ότι η συμφωνία αυτή για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και θα ακυρωθούν και οι υπόλοιπες ενδεχομένως συμφωνίες της χώρας, καλοδεχούμενο! Καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν καθαροί οι όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, για όλους τους Έλληνες και θα πρέπει να ξέρουμε πώς θα προχωρήσει η χώρα μπροστά με βάση τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Το τονίζω προς πάσα κατεύθυνση".

Δ. Τζανακόπουλος: Ο Κ. Χατζηδάκης θυμώνει με την αλήθεια...

"Θα πρέπει να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα"

Τον εκνευρισμό Χατζηδάκη επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι οφείλεται στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί. "Θύμωσε με την αλήθεια" είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

"Παρακολουθήσαμε πριν από λίγη ώρα τον Κ. Χατζιδάκη να θυμώνει, στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Ο Κ. Χατζιδάκης, όμως, στην πραγματικότητα θύμωσε με την αλήθεια. Θύμωσε με το γεγονός ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε το αυτονόητο. Ότι δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο και ότι η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ θετική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία το καθιστά πλέον βιώσιμο.

Θύμωσε όμως και με το γεγονός ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση δεν θα γίνεται πλέον στη βάση των μέσων, αλλά στη βάση των στόχων, ως προς τους οποίους θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική ευελιξία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης" τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

"Ο Κ. Χατζηδάκης, αντί να θυμώνει, θα πρέπει πλέον να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι το πολιτικό αφήγημα και το αντιπολιτευτικό αφήγημα της Ν.Δ. έχουν κατεδαφιστεί και να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL