Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Δριμύ κατηγορώ από τον Αλ. Τσίπρα: / Δριμύ κατηγορώ από τον Αλ. Τσίπρα: Με την ακραία Δεξιά στην Ευρώπη ο Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δριμύ κατηγορώ από τον Αλ. Τσίπρα: / Δριμύ κατηγορώ από τον Αλ. Τσίπρα: Με την ακραία Δεξιά στην Ευρώπη ο Μητσοτάκης

"Όμηρο" της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. "Επειδή βλέπουν ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, αποφάσισαν να κάνουν κάτι δραματικά επικίνδυνο" είπε χαρακτηριστικά, "να ασπαστούν την γραμμή μιας νέας εθνικοφροσύνης", συνδεόμενοι τους με τις πολιτικές και τις ιδεολογίες που εκπροσωπούν στην Ευρώπη οι Όρμπαν και Κουρτς.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το "Μακεδονικό", "έβγαλε πια οριστικά και αμετάκλητα τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού". Σημείωσε μάλιστα ότι με τον λόγο και τις πρακτικές που πριμοδοτεί η Ν.Δ. νομιμοποιεί "έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο, που πολλές φορές φλερτάρει ανοιχτά με τον φασισμό". "Εκτρέφονται ο φανατισμός, ο διχασμός, αλλά και ακραίοι φασιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί, όπως αυτός της Χρυσής Αυγής αλλά και άλλων, που, αν και περιθωριακοί, νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους" επισήμανε. Υπογράμμισε δε ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη χώρα και όχι μόνο για τη Ν.Δ., "που πλέον χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσσεται πυρηνικά".

Μαζί με Όρμπαν και Κουρτς ο Μητσοτάκης

Με αφορμή τις σοβαρές εξελίξεις σε επίπεδο Ευρώπης και στον απόηχο της περιπετειώδους συνεδρίασης του συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στην ηγεσία της Ν.Δ. ότι τάσσεται με τις δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς στην Ευρώπη, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν και ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς. Για τον καλό φίλο του στελέχους της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκη, τον οποίο εκθείαζε μετά την εκλογή του ο Κ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "όχι μόνο ανατροφοδοτεί μια αντιμεταναστευτική ρητορική, αλλά συνδυάζει αυτό τον ακραίο διχαστικό λόγο με μια ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πρόταση". "Είναι αυτός ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε και τον νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία" επισήμανε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε και τη διχογνωμία εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: "Αυτοί είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά, από την άλλη μεριά, άλλοι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κρατούν μία εντελώς διαφορετική θέση και στάση" ανέφερε, εκτιμώντας πως η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη εντάσσεται πλέον σε αυτή την πολιτική οικογένεια: "Στην πολιτική συμμαχία μιας ακραίας Δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη μια νέα αντικοινωνική ατζέντα".

"Αυτές οι επιλογές, οι ακραία νεοφιλελεύθερες αλλά και επιλογές που φλερτάρουν με τις ιδέες και τις αξίες μιας Άκρας Δεξιάς σήμερα είναι επιλογές που βρίσκονται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον" επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες "και Ιστορία γνωρίζουν, και δημοκρατικά αντανακλαστικά έχουν, και την πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική επιθυμούν". "Ευρωπαϊκή προοπτική αληθινή δεν είναι ο καθένας μόνος του. Είναι αλληλεγγύη, είναι διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ανέδειξε τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. στο προσφυγικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL