Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Έφη Αχτσιόγλου: Διαιρετική τομή με τη Ν.Δ. τα εργασιακά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: Διαιρετική τομή με τη Ν.Δ. τα εργασιακά

Την έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχουν δύο πολιτικά συγκρουόμενες αντιλήψεις για τον κόσμο της εργασίας και για το προσφυγικό αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη που συζητήθηκε χθες επί της αρχής από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

"Ναι" από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από τη μία πλευρά είναι η κυβερνητική πολιτική με συνεχείς ρυθμίσεις υπέρ της εργασίας και από την άλλη η συντηρητική Ν.Δ., η οποία με την ακροδεξιά στροφή της απομονώνεται ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο έχει συμπήξει πολιτικό μέτωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής τους ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του προστίμου για αδήλωτο εργαζόμενο σε πρόσληψη για τον εργαζόμενο. «Είναι σωστή η μέριμνα. Συμφωνώ απόλυτα» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας «να υπάρχει μέριμνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Αλλάζουμε την αρχιτεκτονική του προστίμου. Είχε αποτρεπτικό - τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για εκπτώσεις του προστίμου μόνο σε περίπτωση πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου και εφόσον η πρόσληψη αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης» επεσήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αντίθετα ο εισηγητής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση «λέει στους εργοδότες να μην δηλώνουν εργαζόμενους, αλλά, αν τους πιάσουν, και όποτε τους πιάσουν, να προσλάβουν τους εργαζόμενους εκμεταλλευόμενοι τις εκπτώσεις στα πρόστιμα. Ουσιαστικά δίνετε κίνητρα στην ενίσχυση της αδήλωτης εργασίας».

"Διακριτά σχέδια"

Η υπουργός χαρακτήρισε τα εργασιακά «διαιρετική τομή» για την αντίθεση κυβέρνησης - Ν.Δ., τονίζοντας πως «όσο απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο τόσο πιο καθαρή η αντίθεση». Είναι «διακριτά τα σχέδια. Το είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΣΕΒ, όταν είπε για τις συλλογικές συμβάσεις ότι συνιστούν αριστερή ιδεοληψία» και ότι το μέλλον της εργασίας είναι η επισφαλής εργασία, υπογράμμισε η Εφ. Αχτσιόγλου. Μάλιστα η υπουργός επεσήμανε ότι στον ΣΕΒ ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το οκτάωρο και τώρα ο καγκελάριος της Αυστρίας προσπαθεί να μετατρέψει το οκτάωρο σε δωδεκάωρο.

«Το δικό μας μοντέλο θέλει ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και τελικά του διαθέσιμου εισοδήματός του» επεσήμανε η Έφη Αχτσιόγλου και επανέλαβε ότι «επανέρχονται τον Αύγουστο του 2018 οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Η υπουργός επεσήμανε ότι πρώτη δέσμευση της κυβέρνησης είναι «η υλοποίηση πολιτικών ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του χώρου της εργασίας» και δεύτερη δέσμευση «η υλοποίηση ενός προγράμματος υποστήριξης του κόσμου της εργασίας» (στο πλαίσιο του οποίου τον Σεπτέμβριο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος για τη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων και σειρά μέτρων για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας).

Οι δύο αντιλήψεις που συγκρούονται διακρίνονται και στις ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. «Επιχειρούμε να βάλουμε κανόνες και τάξη σε μια συγκυρία με αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις» είπε η Έ. Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «η Ελλάδα και έχει κατορθώσει με άλλες χώρες να τηρήσει στάση αρχών και βάζει φρένο στη συντηρητική στροφή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL