Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Συγχαρητήρια των ευρωσοσιαλιστών σε Τσίπρα - Ζάεφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγχαρητήρια των ευρωσοσιαλιστών σε Τσίπρα - Ζάεφ

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του ΕΣΚ για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που απουσίασε...

Σε ιδιαιτέρως θετικό κλίμα έγινε δεκτός χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ σύσσωμοι οι ηγέτες της Ε.Ε. χαιρέτισαν την επίτευξη της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Ζ. Ζάεφ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχαν από κοινού στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν τα συγχαρητήρια των συμμετεχόντων για το «ιστορικό επίτευγμα». «Είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο μας στη διευκόλυνση της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από την πολυετή διαφωνία, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συναντήσεων με τον Ζόραν και τον Αλέξη, που κορυφώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών μας, τον περασμένο μήνα στη Σόφια», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στάνισεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΚ. Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών ανέφερε ότι όλη η προοδευτική οικογένεια στηρίζει την πορεία των δύο πρωθυπουργών προς τη «συμφιλίωση», προσβλέποντας «στην ολοκλήρωση της συμφωνίας έτσι ώστε να απομακρυνθούν, όποια εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

"Δημαγωγούν"

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του έκανε λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια «ιστορική» εβδομάδα για την Ελλάδα, κατά την οποία έκλεισαν οι λογαριασμοί του παρελθόντος. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία στις Πρέσπες με την ΠΓΔΜ και η συμφωνία του Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αποτυχημένους διαχειριστές του παρελθόντος» τον Κ. Μητσοτάκη και τη Φ. Γεννηματά, οι οποίοι «έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού», προσθέτοντας ότι «δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους» και ότι η «Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο πρόεδρος του ΕΣΚ, με τη σειρά του δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του ΕΣΚ για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δεν ήταν καν παρούσα στη συνεδρίαση.

Τουσκ σε Ζάεφ: Το 2019

«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που παραχώρησε στον Τύπο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής. Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να «καθορίσουν την πορεία» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019, προαναγγέλλοντας ότι οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. θα επικυρώσουν αυτήν την απόφαση.

Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ σχολίασε ότι η Ε.Ε. αναγνώρισε τη «μεταστροφή» που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του σε μόλις έναν χρόνο και έτσι το Συμβούλιο συμφώνησε να δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσαν: Η χώρα σας το αξίζει» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του. Τέλος, τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που κατά μέσον όρο κρατά επτά χρόνια και δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.

Αναφορά στη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων που άνοιξε τον δρόμο και για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια τον Ιούνιο του 2019, έγινε και στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ,
η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε χθες στην πρώτη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνάντησης, επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών προτού απευθυνθεί πρόσκληση, κάτι που διασφαλίζει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητώντας από τον γ.γ. να λάβει πιο ενεργητικό ρόλο στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, στη βάση του άρθρου 1 της Συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε εκτενώς το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και ζήτησε στη βάση του άρθρου 1 της συμμαχίας, να αναλάβει πρωτοβουλίες και το ΝΑΤΟ ώστε να πάψουν οι προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL