Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ευρωπαϊκή ασυμφωνία στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή ασυμφωνία στο προσφυγικό

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και το αδιέξοδο σχετικά με την αναθεώρηση του Δουβλίνου προμηνύουν «θερμό διάλογο» στη σημερινή σύνοδο κορυφής, αλλά και αδυναμία λήψης αποφάσεων.

Η κοινή πολιτική ασύλου αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των 28 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων, καθώς, πέρα από την επικαιρότητα, τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε θέσει ως προθεσμία για τη λήψη αποφάσεων αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν καθίσταται δυνατό και οι 28 αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου παραπέμπεται στις καλένδες.

Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Κυριακή, στην άτυπη συνεδρίαση 16 ηγετών υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως σημείωνε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε., το Δουβλίνο είναι «πηγή διχασμού» από το 2015 και γι’ αυτό δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα «απτά αποτελέσματα». Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι η βασική διαφορά έγκειται μεταξύ των κρατών - μελών που είναι κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής των προσφύγων και των χωρών πρώτης υποδοχής σε ό,τι αφορά κυρίως το χρονικό διάστημα για το οποίο θα είναι υπεύθυνα για τους αιτούντες άσυλο που καταγράφονται πρώτα εκεί. Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πλέον υπάρχει και η πρόταση της Ιταλίας για την πλήρη κατάργηση της υπευθυνότητας των χωρών πρώτης υποδοχής.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι οι 28 θα δώσουν εντολή στην επόμενη προεδρία (από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει η Αυστρία) να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας, χωρίς όμως να υπάρχει πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα.

Αντ’ αυτού, στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν πιο επισταμένως οι τρόποι καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης».

«Η προϋπόθεση για μια πραγματικά ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι οι Ευρωπαίοι να αποφασίζουν αποτελεσματικά ποιος εισέρχεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Η αποτυχία επίτευξης αυτού του στόχου θα ήταν στην πραγματικότητα μια εκδήλωση αδυναμίας και πάνω απ' όλα θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ευρώπη δεν έχει εξωτερικά σύνορα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε χθες στους ηγέτες εν όψει της συνόδου.

Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες "πλατφόρμες αποβίβασης" εκτός Ευρώπης -ένα σχέδιο πουμ όπως έλεγε αξιωματούχος της Επιτροπής, «είναι εδώ για να μείνει»-, οι 28 αναμένεται να συμφωνήσουν να ακολουθήσει μια έρευνα των δυνατοτήτων υλοποίησης. Αν και, όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή, στην άτυπη σύνοδο της Κυριακής φάνηκε ότι καθένας είχε διαφορετική άποψη για το τι θα μπορούσαν να είναι αυτές οι «πλατφόρμες», καθώς για πολλούς δεν είναι άλλο από «κέντρα συγκέντρωσης» για μετανάστες.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της Ε.Ε. αντέτεινε χθες ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, καθώς ό,τι γίνει θα γίνει έπειτα από συνεργασία της Ε.Ε. με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. «Στόχος μας πρέπει να είναι η διακοπή του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθρεμπόρων, καθώς αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές και να τερματιστεί η τραγική απώλεια ζωών στη θάλασσα» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος Τουσκ στην επιστολή του.

Επιπλέον, οι 28 θα συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες καθώς και την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό στο πλαίσιο του προσεχούς πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL