Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ευρεία πλειοψηφία για το μεταφορικό ισοδύναμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρεία πλειοψηφία για το μεταφορικό ισοδύναμο

Μείωση του κόστους μεταφοράς επιβατών και προϊόντων στα νησιά και πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση των πολιτικών νησιωτικότητας αποτελεί το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο που ψήφισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής. "Υλοποιούμε για πρώτη φορά το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το νομοσχέδιο ψηφίσΤηκε με ευρύτερη πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), ενώ τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

Ο Π. Κουρουμπλής επΙσήμανε ότι από την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου το όφελος για την Αλόννησο θα είναι 3 εκατ., τη Λέσβο 6 εκατ., τη Χίο 5 εκατ. και την Ικαρία 2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα δοθούν 60 εκατ. για 49 νησιά εντός του 2018 και από το 2019 και μετά τουλάχιστον 150 εκατ. για όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο αναγραφόταν στα προεκλογικά προγράμματα για 40 χρόνια, αλλά ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να το εφαρμόσει, με την αντιπολίτευση να καταφεύγει σε "έλλειψη γενναιότητας, παραπληροφόρηση, μικροψυχία, ρεσιτάλ ψέματος". "Εσείς, που ξυπνάτε και κοιμάστε με την αγωνία για τους νησιώτες, όταν είχατε αυτή τη δυνατότητα γιατί δεν το εφαρμόσατε;" ρώτησε εμφατικά.

"Αέρα κοπανιστό" χαρακτήρισε η Ν.Δ. το νομοσχέδιο, επιλέγοντας να απομονωθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου επέμεινε στην επαναφορά του ΦΠΑ. "Προφάσεις εν αμαρτίαις" χαρακτήρισε τη στάση της Ν.Δ. ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. μεταβλήθηκε "σε γκρούπα τού 'όχι σε όλα'".

Το ΠΑΣΟΚ πάλι αναγκάστηκε να αλλάξει τοποθέτηση και να ψηφίσει επικαλούμενο νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

"Αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγνοήσει το άρθρο 101 του συντάγματος για τη νησιωτικότητα" υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός πρόσθεσε ότι μπορεί το όφελος να είναι το λιγότερο 500-600 ευρώ τον χρόνο και να φτάσει και 1.200 και 1.300 ευρώ.

"Είναι μία αρχή. Είναι δειλή και ατελής; Είναι. Είναι, θα έλεγα, πρωτίστως μια πειραματική αρχή. Άρα, δεν μπορεί κανείς παρά να σταθεί κατ’ αρχάς θετικά" τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL