Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο London Business School: / Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο London Business School: "Να διαμορφώσουμε το νέο πρόσωπο της Ευρώπης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο London Business School: / Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο London Business School: "Να διαμορφώσουμε το νέο πρόσωπο της Ευρώπης"

«Να αποφασίσουμε αν θα επιμείνουμε στο ευρωπαϊκό ιδεώδες της αλληλεγγύης ή αν θα αφήσουμε την Ε.Ε. να παρασυρθεί από το παλιρροϊκό κύμα του δεξιού λαϊκισμού και του απομονωτισμού». Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα για την Ευρώπη όπως το προσδιόρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο London Business School, από όπου παρουσίασε το δικό του όραμα για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ε.Ε. για να αποφύγει τα επικίνδυνα νερά.

Η απάντηση που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας για το «μπλοκάρισμα» της Ακροδεξιάς, του δεξιού λαϊκισμού, του απομονωτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που απειλούν την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρή: αλληλέγγυα, περισσότερη, ανοικτή, δημοκρατική Ευρώπη.

Από το Λονδίνο ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα ελπιδοφόρα εποχή στην οποία εισέρχεται η χώρα μας, αλλά επικέντρωσε κυρίως στη συζήτηση για την Ευρώπη καυτηριάζοντας την τιμωρητική επιλογή της επιβολής της λιτότητας και των διαχωρισμών που επικράτησαν στην Ε.Ε. μεταξύ των κρατών - μελών. Μια νοοτροπίας που, όπως ανέλυσε, επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς πέραν της οικονομίας, όπως το προσφυγικό, επιφέροντας εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα που η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα να αντιμετωπίζει. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» τόνισε.

«Οι φωτεινότερες μέρες είναι μπροστά μας»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τα καλά νέα, αυτά που αφορούν την Ελλάδα. «Οι φωτεινότερος μέρες είναι μπροστά μας. Μετά από μια ουσιαστική απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει στις διεθνείς αγορές. Και να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια».

Περιέγραψε την κατάσταση της χώρας όταν ανέλαβε και τι έχει αλλάξει μέσα στα τελευταία χρόνια της δικής του διακυβέρνησης. Χρειάστηκε, είπε, περίπου τέσσερα χρόνια για να αναστρέψει η κυβέρνηση το μονοπάτι προς την ατελείωτη λιτότητα και ύφεση.

Τόνισε ότι από το 2015 έως το 2018 «η Ελλάδα μεταμορφώθηκε από παράδειγμα μνημειώδους δημοσιονομικής αποτυχίας σε 'αντικείμενο μελέτης' για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση και οικονομική ανάκαμψη». Αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, για τους βασικούς τομείς της οικονομίας που δείχνουν ανοδική τάση (εξαγωγές, παραγωγή, σταθερός τραπεζικός τομέας, ρεκόρ τουρισμού).

Μάχη για τη μείωση της ανεργίας

Σημείωσε ότι «αυτά τα στοιχεία αρχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ανάκαμψη, η οποία επηρεάζει όλες τις κοινωνικές πλευρές και πρωτίστως την ανεργία». Είπε ότι η Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια ήταν μια χώρα με 27% ανεργία και 60% ανεργία στους νέους ειδικότερα. «Αυτή ήταν η Ελλάδα το 2014» σχολίασε. «Τώρα είμαστε σε ένα σταθερό μονοπάτι για την αντιμετώπιση αυτής της τρομακτικής συνέπειας της ασυγκράτητης λιτότητας και ύφεσης. 350.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν οδηγώντας σε μια συνολική μείωση 7% τα τελευταία τρία χρόνια».

Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, κοινωνική προστασία

Μιλώντας για την Ευρώπη και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ευρωζώνη αποφάσισε να θέσει σε αναμονή τα ζητήματα της ανάπτυξης, των επενδύσεων, των νέων θέσεων εργασίας, της κοινωνικής προστασίας και να ρίξει όλο το βάρος της στο δημοσιονομικό σκέλος.

Τόνισε ότι η λιτότητα επιβλήθηκε ως τιμωρία, για να σχολιάσει όμως πως «τίποτα καλό δεν συμβαίνει όταν χώρες αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι». «Τίποτα δεν πήγε καλά όταν η Ευρώπη αποφάσισε να αντιμετωπίσει μια επερχόμενη κρίση δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ των ‘σκληρά εργαζόμενων’ και ‘τεμπέληδων’, μεταξύ Βορρά και Νότου».

Έβαλε κατά της λογικής αυτής, που επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, με βασικό το προσφυγικό, καθώς κάποιοι απέφυγαν την ευθύνη: «Μάλιστα έφτιαξαν και τείχη και φράχτες εναντίον των ανθρώπων που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία".

«Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει το φάντασμα της ιστορίας της»

Τώρα, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, «η Ευρώπη δρέπει τους πικρούς καρπούς της διστακτικότητάς της να γεφυρώσει το χάσμα των διακρίσεων που η ίδια δημιούργησε και καλείται να αντιμετωπίσει το φάντασμα της ιστορίας της: Τους εθνικιστές, ακροδεξιούς, νεοναζί, που επωφελούνται από τη συλλογική διστακτικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα».

Τόνισε ότι χρειάζονται απαντήσεις και συγκεκριμένες πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, της φτώχειας, των ανισοτήτων, της περιθωριοποίησης. Σημείωσε ότι «είναι απωθητική και παραπλανητική η σκέψη ότι μπορούμε να κρυβόμαστε στο καβούκι μας και να βλέπουμε τους άλλους να σκοντάφτουν».

«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει»

Απευθυνόμενος σε μια χώρα που ο λαός της επέλεξε «το μοναχικό μονοπάτι από την ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ότι, αν και το σέβεται βαθιά αυτό, διαφωνεί εμφατικά. Διότι, όπως εξήγησε, αν και η Ελλάδα υπέφερε τρομακτικά κατά την κρίση και πλήρωσε το τίμημα του δισταγμού της Ε.Ε. να δείξει την αλληλεγγύη της, «ποτέ δεν χάσαμε την αφοσίωσή μας στην Ευρώπη». Κι αυτό «γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει».

Προτεραιότητες για μια νέα εποχή

«Πρέπει να αναμορφώσουμε πολλές πλευρές της Ε.Ε. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη ανοικτή και δημοκρατική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη σε κρίσιμα ζητήματα. Έθεσε τις προτεραιότητες για την Ευρώπη μιας νέας εποχής, από την οποία δεν θα μείνει κανείς πίσω στην ανάπτυξη: Καταπολέμηση της ανεργίας, εξασφάλιση ενός διχτυού προστασίας για τους πιο ευάλωτους, διασφάλιση της κοινωνικής πρόνοιας, εμβάθυνση της ανάπτυξης της κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας, επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Σημείωσε ακόμη ότι με θεμελιώδη ανανέωση των ευρωπαϊκών θεσμών και του τρόπου λήψης αποφάσεων πρέπει «να ανακόψουμε το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πυλώνας σταθερότητας και παγκόσμια ηγέτιδα που θα σπρώξει άλλους παίκτες να εγκαταλείψουν τις ψυχροπολεμικές τακτικές τους». «Η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να κοιτάξει πίσω στο μίζερο παρελθόν των συγκρούσεων και των διαχωρισμών» προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL