Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: Νέα σελίδα για τη χώρα μετά την ιστορική συμφωνία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Νέα σελίδα για τη χώρα μετά την ιστορική συμφωνία (Video)

Για ιστορική συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος το οποίο καθίσταται βιώσιμο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.https://www.youtube.com/embed/dln2B17HFJA

Όπως είπε, η 21 Ιούνη του 2018 θα μείνει στην ιστορία, καθώς γυρνά μία νέα σελίδα για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία  ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού αυτά τα 8 χρόνια.

Χθες είχαμε μια, ιστορική-όπως τη χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος-συμφωνία στο Eurogroup, με την οποία πλέον το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτά που προβλέπει η συμφωνία: «Δεκαετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων της χώρας προς το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας και επιστροφή των κερδών των ελληνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι οι προσδοκίες των αγορών.

«Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το συνετό δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο της λιτότητας και των μνημονίων. Από εδώ και στο εξής είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης να επιλέγει τα μέσα για να υλοποιήσει τους στόχους».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι γρήγορα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται τόσο το 2018 όσο κυρίως και τα αμέσως επόμενα χρόνια από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται και από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας που θα φέρει κύμα επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε τον ιδιαίτερο θεσμικό και προσωπικό ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου, στην προσπάθεια για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

«Ήσασταν αταλάντευτα προσανατολισμένος στην άποψη να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποτε θα έρθει η ανταμοιβή. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στον Πρ. Παυλόπουλο και τον ευχαρίστησε.

«Τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας» και πως «ορισμένες, αρκετές πολύ σημαντικές θυσίες, οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν, όχι από εμάς». «Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ».

Ο διάλογος για τη γραβάτα

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου του 2015, «Το βάζω σαν στοίχημα πως θα φορέσω γραβάτα όταν κουρέψω το χρέος» δεν μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του θύμισε πως του έχει χαρίσει μία γραβάτα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπονοώντας ότι ήρθε η ώρα να την φορέσει. «Μου έχουν δώσει όλοι, αλλά...» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι η πρώτη γραβάτα δώρο ήρθε από το Ρέντσι και βέβαια ακολούθησαν και άλλοι καθώς ήταν γνωστό το στοίχημα που είχε βάλει ο πρωθυπουργός.

«Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται» απάντησε χαμογελώντας ο Αλ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρω πουκάμισο όμως γιατί δεν έχω ανοιχτό πουκάμισο...».

 Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποτέ θα φορέσει τη γραβάτα και εμφανώς ευδιάθετος, απάντησε «όταν τη βρω».

Αναλυτικά ο ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες:

Πρωθυπουργός: Κύριε Πρόεδρε, χτες είχαμε μια ιστορική - έτσι λέει όλος ο Διεθνής Τύπος και έτσι είναι - Συμφωνία στο Eurogroup για στο ελληνικό χρέος. Το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο. Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η Συμφωνία στην οποία καταλήξανε χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προβλέπει μια δεκαετή καταρχάς περίοδο χάριτος, αλλά και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων, των δανείων της χώρας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα νάχουμε ένα πολύ ‘στιβαρό μαξιλάρι’ ρευστότητας ύψους άνω των 24 δις ευρώ. Και βεβαίως έχουμε και την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που είναι ύψους 4,8 δις ευρώ, 1,2 δις ευρώ κάθε έτος από το 2019 έως το 2022.

Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας Συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από ό,τι οι προσδοκίες των Αγορών, αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι μία Συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των Εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του Ελληνικού Λαού, όλα αυτά τα 8 χρόνια προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η Ευρωζώνη, προκειμένου να προστατευθεί και να μείνει αρραγές το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, έχω την εκτίμηση πως η 21η του Ιούνη του 2018, μένει στην ιστορία ως μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Σημαίνει όμως ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, δεσμευόμαστε σ’αυτούς τους στόχους τους δημοσιονομικούς, έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι μπορούμε να τους πετυχαίνουμε, όμως είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο Ελληνικός Λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους. Και αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την χώρα. Πιστεύω ότι γρήγορα και ο Ελληνικός Λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται. Θετικές αλλαγές που αφορούν βεβαίως, τόσο το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στο 2018, όσο κυρίως και τα αμέσως επόμενα χρόνια, από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά κυρίως και από την δυναμική που θα αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία μετά από την θετική ανταπόκριση των Αγορών, που θα δημιουργήσει ένα κύμα επενδύσεων που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το πλαίσιο.

Ήθελα να είσθε ο πρώτος στον οποίο θα μεταφέρω και θα παρουσιάσω, με κάθε επισημότητα, τις λεπτομέρειες της χθεσινής απόφασης. Όμως επιτρέψτε μου σ’αυτό το σημείο να σας πω ότι πέραν του θεσμικού ρόλου, θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να αναγνωρίσω και τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεσμικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο διαδραματίσατε όλο αυτό το διάστημα. Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις, πολλές φορές κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Θέλω και δημόσια να αναγνωρίσω ότι αταλάντευτα ήσασταν προσανατολισμένος στην άποψη ότι πρέπει η χώρα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της ανταμοιβής. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο. Και πιστεύω ότι αυτή η ανταμοιβή δεν αφορά καμιά κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο του Ελληνικού Λαού. Ως εκ τούτου, θα ήθελα και πέραν του θεσμικού σας ρόλου και προσωπικά να σας ευχαριστήσω για την στήριξη.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Κύριε Πρωθυπουργέ, ευχαριστώ πριν απ’όλα για την τήρηση, για μιαν ακόμη φορά, της κοινοβουλευτικής τάξης σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή μου. Δεύτερον, έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος Δημοκρατίας. Και οι προκάτοχοί μου αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. Έκανα το χρέος μου. Αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η Ιστορία του Τόπου και η προοπτική της.

Και θέλω να πω με την ευκαιρία, προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα δεν είναι στατικός. Αυτό δεν το λέγω τώρα, το δίδασκα και στο Πανεπιστήμιο. Προσαρμόζεται, κατ’ανάγκην, στην συγκυρία. Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη. Ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες. Η απόφαση για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση – το πιστεύω ιδίως αυτή την στιγμή – της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο Δημοψήφισμα που έγινε τότε το τμήμα του Ελληνικού Λαού που είπε ‘ΟΧΙ’, ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία. Και θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, σε όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις, αυτό που τους αναλογεί.

Θα ήθελα να κλείσω αυτή μου την παρέμβαση με δύο αναφορές: Η πρώτη είναι ένα τμήμα από το ανακοινωθέν του Eurogroup χθες: Είπε το Eurogroup ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μιαν οικονομία ισχυρότερη, η οποία στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόσθηκαν». Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη αναφορά την οποία θέλω να επισημάνω: Είναι η αναφορά που έκανε, ένα τμήμα της δήλωσης, του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μια δήλωση που είναι εξαιρετικά υπεύθυνη και συγκινησιακώς φορτισμένη - όπως φαίνεται από το περιεχόμενό της – γιατί προέρχεται από έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχθηκε στην πορεία. Και αυτό πρέπει να το πούμε. Είπε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ότι «αποτίω φόρο τιμής στον Ελληνικό Λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη». Όπως και εσείς τονίσατε προηγουμένως, τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι Εταίροι μας, να αναγνωρίζουμε με πόσες θυσίες του Ελληνικού Λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε.

Και θέλω επίσης να επισημάνω - και θα το λέγω πάντοτε, το έλεγα από την πρώτη στιγμή, πολλές φορές μάλιστα είχα παρεξηγηθεί - ότι αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας. Ορισμένες, αρκετές, πολύ σημαντικές μάλιστα, από τις θυσίες αυτές οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των Προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν. Όχι από μας. Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο. Και το λέγω αυτό γιατί; Γιατί αν αναγνωρίζουμε, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αυτές τις θυσίες στον Ελληνικό Λαό, πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας αυτά τα λάθη που έγιναν τότε, σε ό,τι αφορά το μέλλον, κατά την εφαρμογή αυτών που χθες συμφωνήσαμε. Αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.-

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL