Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ευρωαριστερά - ευρωσοσιαλιστές στο πλευρό της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωαριστερά - ευρωσοσιαλιστές στο πλευρό της Αθήνας

Τη σαφή και ισχυρή στήριξή τους στην ελληνική προσπάθεια έσπευσαν να προσφέρουν οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας -και το SPD ειδικότερα-, πιέζοντας με παρεμβάσεις τους, λίγο πριν από το Eurogroup, για γενναίες αποφάσεις με τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα για την "επόμενη μέρα" και έστειλαν το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ανακτήσει την κυριαρχία της, να της δοθούν τα περιθώρια να επικεντρώσει στην ανάπτυξη και, τελικά, να σταθεί στα δικά της πόδια.

“Το Eurogroup πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του προς την Ελλάδα”, τόνιζε η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλούσε τη γερμανική κυβέρνηση να τιμήσει “τις δεσμεύσεις της για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανακούφιση του χρέους για την Ελλάδα”. Υπογράμμιζε ότι το Eurogroup θα έπρεπε να δηλώσει σαφώς ποια είναι τα απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωση και την ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας. "Η Ελλάδα", σημείωσε, "πρέπει να ανακτήσει την κυριαρχία της και να έχει επιτέλους την ευκαιρία να επιδιώξει βιώσιμη ανάπτυξη για όλους στην περίοδο μετά το Μνημόνιο", προσθέτοντας ότι “η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να έχει αξιοσημείωτη συμβολή σε αυτό".

Να καταλήξουν σε συμφωνία για δίκαιη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής, με αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης του χρέους, και να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, καλούσε τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ο Ούντο Μπούλμαν. Ο επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ε.Κ. χαρακτήρισε τη στιγμή “ιστορική” για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για να σημειώσει: “Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι λύσεις διαρκείας που προωθούν μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ουδείς έχει συμφέρον να χάσει αυτή την ιστορική στιγμή". Υπογράμμισε ότι “η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση" και ότι “η σοβαρή δουλειά και η καλή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της υπό το τρέχον πρόγραμμα αποδίδουν”. Επισήμανε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη, καθώς “η οικονομική κρίση απέδειξε πως ο δρόμος της λιτότητας δεν οδηγεί κάπου καλά, μόνο σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και περισσότερου πόνου".

“Λογική λύση” προς το συμφέρον όλων ανέμενε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άχιμ Ποστ. Σημείωνε ότι “η Ελλάδα κατέβαλε τους περασμένους μήνες μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας" και ότι στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνονται επίσης ελαφρύνσεις χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους". Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης έκανε έκκληση “να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση, η οποία θα επιτυγχάνει μόνιμη εμπιστοσύνη και θα ανοίγει στην Ελλάδα νέα περιθώρια για ανάπτυξη και επενδύσεις", σημειώνοντας ότι "με το βλέμμα στην Ελλάδα έχει έρθει τώρα η στιγμή να κλείσουμε ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ευρώπη με μια λογική λύση προς το συμφέρον όλων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL