Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Προοδευτικός πόλος με νέο πολιτικό σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προοδευτικός πόλος με νέο πολιτικό σχέδιο

Η αναγκαιότητα ενός ευρύτατου προοδευτικού πόλου απέναντι στις επερχόμενες προκλήσεις διαπιστώθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προοδευτικού Φόρουμ με τίτλο “Προοδευτικές συγκλίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη - προκλήσεις και διλήμματα”.

Στον ασφυκτικά γεμάτο χώρο του Impact Hub στου Ψυρρή, οι ομιλητές Δ. Παπαδημούλης, Σπ. Δανέλλης, Μιχ. Σαμπατακάκης μίλησαν για το σχέδιο που πρέπει να διαμορφωθεί για τη νέα, μεταμνημονιακή εποχή, αναφέρθηκαν στη σημασία της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ και καυτηρίασαν έντονα τη στάση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι μπροστά στις επερχόμενες προκλήσεις "η φιλοδοξία και η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει τον πνεύμονα ενός ευρύτατου προοδευτικού πόλου".

Επισημαίνοντας πως οι πάντες προεξοφλούν ότι τελειώνουμε με τα Μνημόνια και περιμένουμε και την ελάφρυνση του χρέους, ο Δ. Παπαδημούλης είπε ότι “τώρα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε” και πως οι αριστερές και οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει τώρα να θέσουν επί τάπητος το σχέδιο για το πώς θα διαμορφωθεί η χώρα και μέσω ποιων πολιτικών τα επόμενα πέντε χρόνια. Τόνισε ότι η χώρα μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ σημειώνοντας ότι “τη χαιρετίζει όλος ο πλανήτης, εκτός από τη Ν.Δ., τη Χ.Α. και το αδελφό κόμμα της Ν.Δ. στα Σκοπιά (VMRΟ)”.

Την αναγκαιότητα για δημόσια συζήτηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη σημείωσε ο Σπ. Δανέλλης υπογραμμίζοντας ότι “δεν μπορεί να γίνει προοδευτική συζήτηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ο βουλευτής του Ποταμιού ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη στάση του στο ονοματολογικό και κατηγόρησε ευθέως την αντιπολίτευση για εμπόριο πατριωτισμού.

“Δεν μπορούμε να μιλάμε για το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, γιατί από το Ελσίνκι και μετά τελειώνει. Όσοι το επικαλούνται λοιπόν είναι σαν να αποδέχονται ότι υπάρχει και ενδοτικό ΠΑΣΟΚ”. Καταλόγισε στη Ν.Δ. “α λα καρτ ευρωπαϊσμό”, καθώς “με ευκολία ξεχνούν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα”.

Το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Μιχ. Σαμπατακάκης είπε ότι και τα δυο κορυφαία γεγονότα, το τέλος των Μνημονίων και η συμφωνία για το “Μακεδονικό”, έχουν πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα.

"Με εντυπωσίασε το θάρρος του, ειδικά όταν είχε απέναντί του τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος 'φόρεσε' την ενδυμασία του εθνολαϊκιστή" είπε. Επισήμανε ότι το τέλος των Μνημονίων “απαιτεί νέο πολιτικό σχέδιο”, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον η χώρα και η Αριστερά είναι έτοιμες για αυτήν τη νέα πρόκληση, για να τονίσει πάντως ότι "ως δημοκράτες και ως αριστεροί, καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση της ιστορίας μας".

Ο Δ. Ραπίδης, πολιτικός επιστήμονας, συντόνισε την εκδήλωση, όπου το "παρών" έδωσε πλήθος πολιτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Κ.Ε., Π. Ρήγας και η εκπρόσωπος Τύπου Ρ. Σβίγκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL