Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Η Ε.Ε. προ των ευθυνών της για την προσφυγική κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ε.Ε. προ των ευθυνών της για την προσφυγική κρίση

Στη σκιά των κλουβιών του Τράμπ με τα παιδιά μεταναστών και αιτούντων άσυλο που έχουν πάρει από τις αγκαλιές των γονιών τους στα σύνορα και τις ευρωπαϊκές διαρροές σχεδίων για hotspot εκτός Ε.Ε., την άρνηση βοήθειας σε πλοίο με πρόσφυγες και τη συνεχή ενίσχυση ξενοφοβικών κομμάτων και ρητορικής στην Ε.Ε., τιμήθηκε χθες η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, με τη χώρα μας να εξακολουθεί να μνημονεύεται για την αλληλεγγύη των ανθρώπων της παρά την οικονομική κρίση, όπως τονίστηκε και κατά τη χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της ειδικής γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Γ. Μπαλάφας: Εισροές μεγαλύτερες από εκροές

«Η ιστορική συγκυρία στην οποία ζούμε έχει φέρει την Ευρώπη συνολικά προ των ευθυνών της όσον αφορά τη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό", σημείωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας.

Ο Γ. Μπαλάφας σημείωσε ότι στη χώρα μας βρίσκονται γύρω στους 62.000 αιτούντες άσυλο, ενώ αναφερόμενος στον εγκλωβισμό αιτούντων άσυλο στα νησιά είπε ότι "το ουσιαστικό πρόβλημα συνίσταται στο ότι οι εισροές στη χώρα μας είναι μεγαλύτερες από τις εκροές. Και αυτό έχει να κάνει με τη στάση πολλών κρατών - μελών της Ε.Ε., που συμπεριφέρονται σαν το πρόβλημα να μην τους αφορά, με την αδυναμία, μέχρι σήμερα, της Ε.Ε. να θεσμοθετήσει ένα αποτελεσματικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με τα προβλήματα στη μετεγκατάσταση, στις οικογενειακές επανενώσεις, στις εθελούσιες επιστροφές και στις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται ασύλου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, να επωμίζεται δυσανάλογα βάρη". Επιπλέον ανέλυσε τους στόχους της κυβέρνησης, που συνίστανται: στον έλεγχο των εισροών, στην ενίσχυση των εκροών και στην κοινωνική ένταξη, για την οποία κύριος εκτελεστικός μηχανισμός είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σημείωσε. Αναφέρθηκε στα προγράμματα Ηelios, γλωσσομάθειας και καταγραφής δεξιοτήτων, για τα οποία ολοκληρώνεται η προετοιμασία καθώς και σε πρόγραμμα που θα αφορά την ενασχόληση με εποχιακές αγροτικές εργασίες, το οποίο σχεδιάζεται.

"Μπροστά στις εξελίξεις δεν μπορούμε να μένουμε ούτε αμέτοχοι ούτε ουδέτεροι. Χρειάζεται σαφής, τεκμηριωμένη, αποτελεσματική αντιπαράθεση με φωνές και πρακτικές που προάγουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, την έχθρα στον διαφορετικό, τη μισαλλοδοξία, τη ρητορική του μίσους", είπε σημειώνοντας ότι "δεν πρόκειται για ‘περιθωριακούς’. Πρόκειται για νεοναζιστικό μόρφωμα που προκαλεί και μέσα στη Βουλή. Είναι νοσταλγοί του Χίτλερ και των ναζιστών. Δεν υπάρχει ‘ορθολογική εκδοχή’ στην πολιτική των απροκάλυπτων ρατσιστών, των πολέμιων των μεταναστών. Δεν υπάρχει περιθώριο καμίας υποβάθμισης του κινδύνου, όταν το τέρας σηκώνει κεφάλι".

Φ. Παντιώρα: Δεν είναι ζήτημα μιας χώρας

«Όταν σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης υψώνονται τείχη και φράχτες, η Ελλάδα επέμενε και επιμένει ότι το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της Ε.Ε., αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε στον χαιρετισμό της η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα.

Ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ανέφερε ότι στα τέλη του 2017 οι πρόσφυγες και οι αναγκαστικά εκτοπισμένοι έφτασαν τους 68,5 εκατ. ανθρώπους και ζήτησε να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Επισήμανε δε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να αντέξει άλλους πρόσφυγες καθώς η Ε.Ε. έχει δεχθεί μόλις λίγες εκατοντάδες προσφύγων από τα κράτη που αποτελούν το 85% του προσφυγικού πληθυσμού παγκοσμίως. Το Μπαγκλαντές έχει δεχθεί 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα αναγνώρισε ότι η αλληλεγγύη παραμένει η κύρια αντίδραση του κόσμου παρά την οικονομική κρίση. Μίλησε επίσης για τον συνεχιζόμενο εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Τζ. Ρόκκο: Δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκκο άνοιξε την ομιλία του με αναφορά στον τρίχρονο Ομέντ, το προσφυγόπουλο από το Ιράκ που έχασε την ζωή του πριν δύο ημέρες στον καταυλισμό της Θήβας. "Πέθανε στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε." αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις υψηλές ακόμα στατιστικές θανάτου στη Μεσόγειο. Στρεφόμενος προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σημείωσε ότι οι χώρες έχουν διαφορετικά συμφέροντα, ενώ αλλάζουν στάση χώρες όπως η Ιταλία, και δήλωσε αβέβαιος αν η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου θα είναι στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης. “Πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, θα την αφήσουν μόνη ή όχι;” αναρωτήθηκε.

Γ. Μπασκόζος: Παρεμβάσεις χωρίς διακρίσεις

Αν αφήσεις μια ομάδα του πληθυσμού απροστάτευτη, είναι όλοι απροστάτευτοι εξήγησε με τη σειρά του ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούσαν εξ αρχής και τους προσφυγικούς πληθυσμούς όπως όλους τους πολίτες, χωρίς καμία διάκριση, γιατί έτσι μόνο προστατεύεται η δημόσια υγεία.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόσβαση στη δημόσια υγεία είναι δυνατή για τους πρόσφυγες και μετανάστες με τον νόμο Ν.4368/2016 καθώς και ότι από τον Μάρτιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2018 προσήλθαν στις δομές του ΕΣΥ γύρω στους 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Πρωταθλήτρια» και παράδειγμα στην προστασία της δημόσιας υγείας χαρακτήρισε την Ελλάδα, σε παρέμβασή του, ο Dr. Santino Severino, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Γ. Αγγελόπουλος: Χιλιάδες προσφυγόπουλα στα σχολεία

"Η θετική υποδοχή της κοινωνίας νίκησε τις όποιες αντιδράσεις", σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος και τόνισε ότι φέτος 7.316 προσφυγόπουλα φοίτησαν σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

Δ. Καρέλλας: Ίση αντιμετώπιση όλων

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας μίλησε για τις βασικές αρχές της πολιτικής για τους πρόσφυγες-μετανάστες: ίδια αντιμετώπιση, ειδικά των ευάλωτων κατηγοριών, με τους λοιπούς πολίτες, πλήρης και απροκατάληπτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας με ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL