Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: / Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: "Ερευνήστε αξιόποινες πράξεις" του Αδ. Γεωργιάδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: / Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: "Ερευνήστε αξιόποινες πράξεις" του Αδ. Γεωργιάδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Το προσεκτικά διατυπωμένο διαβιβαστικό της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία του Άδωνι Γεωργιάδη στις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ "βλέπει" η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέστειλε στη Βουλή και στην Εξεταστική Επιτροπή τη δικογραφία στην οποία γίνεται ονομαστική αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

Στο πολύ προσεκτικά διατυπωμένο διαβιβαστικό της δικογραφίας, που αποκαλύπτει η "Αυγή", η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αριστέα Θεοδόση αναφέρεται ονομαστικά στον αντιπρόεδρο - επιλογή του Κ. Μητσοτάκη ζητώντας να διερευνηθούν "καταγγελίες τέλεσης αξιόποινων πράξεων από τον τέως υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, με φερόμενο χρόνο τέλεσης το χρονικό διάστημα από 25 Ιουνίου 2013 έως 9 Ιουνίου 2014". Σημειώνεται πως η εισαγγελέας διαφθοράς Τουλουπάκη, αναφέρει ότι η δικογραφία για τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ “συνέχεται” με τη δικογραφία με τις καταγγελίες Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 23 άτομα που εντοπίστηκαν να έχουν προσληφθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Γεωργιάδη, τα 17 κατέληξαν στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. Το εισαγγελικό πόρισμα εκτιμά τη ζημία σε 256.000 ευρώ συνολικά για ένα χρόνο και επειδή ξεπερνά τις 150.000 ευρώ έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.

Σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής

Όπως είπε ο Αντ. Μπαλωμενάκης, οι επίμαχες καταγγελίες βρίσκονται στη δικογραφία για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ που έχουν συντάξει οι εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Στέλιος Μανώλης, με την οποία εισηγούνται την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 7 ατόμων του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακουργηματικές πράξεις, όπως απιστία, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και συμμορίας. Την εισήγηση αποδέχθηκε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης.

Πλέον οι επιλογές για τη Βουλή είναι δύο

* Να ζητηθεί άμεσα η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής με αίτημα 30 βουλευτών.

* Να αναμείνει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής το οποίο μπορεί να διαπιστώσει ενδεχόμενα αδικήματα πολιτικών προσώπων και να ζητήσει την παραπομπή τους. Όμως το πόρισμα εκτιμάται ότι θα εκδοθεί τον Οκτώβριο..

Αντ. Μπαλωμενάκης: "Σημαντική εξέλιξη"

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι πρόκειται για "σημαντική εξέλιξη" που δικαιώνει και τη δουλειά που έκανε η Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2017 η Εξεταστική είχε πάρει την αρχική δικογραφία (που είχε σχηματιστεί μετά από κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη).

Υπογραμμίζεται ότι η πρ. πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού (και σύζυγος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού) σε επιστολή της προς την Εξεταστική Επιτροπή ζητά να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της μη εμπλοκής της, υπογραμμίζοντας ότι "δεν έχει ευθύνη, δεν της είχαν δώσει αναφορά και είναι θύμα παραπλάνησης".

Ν.Δ.: Πολιτική δίωξη

Από την πλευρά της η Ν.Δ. πολιτικά υιοθέτησε πλήρως την ομάδα των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που είναι κατηγορούμενοι από τη Δικαιοσύνη. "Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές διώξεις", είναι το μήνυμα του Μοσχάτου. Αφορμή για την παρέμβαση της Ν.Δ. ήταν η κατάθεση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου κατήγγειλε απόπειρα εκβιασμού, υποκλοπές και παρακολουθήσεις.

Παρά ταύτα η Ν.Δ. συμπέρανε ότι η Μ. Παπασπύρου "έχει παρέμβει στην προδικασία ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, καθιστώντας όλη τη διαδικασία άκυρη. Επιπλέον, ζητάει εκδικητικά την απόλυση των υπαλλήλων που αντιστάθηκαν στις μεθοδεύσεις της. Μεθοδεύσεις για τις οποίες ελέγχονται πλέον από τη Δικαιοσύνη και οι επιθεωρητές της Μ. Παπασπύρου". "Ένα είναι βέβαιο: Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές διώξεις ανθρώπων εν έτει 2018", καταλήγει η Ν.Δ...

Πλήρης κάλυψη Γεωργιάδη από Ν.Δ.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως "η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύει πως ο κρίσιμος τομέας της Υγείας χρησιμοποιήθηκε από τη Ν.Δ. ως πεδίο διαπλοκής, μίζας και εξυπηρέτησης ημετέρων" και ότι "η αριστεία του Κ. Μητσοτάκη κοντεύει να καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο", η Ν.Δ. έσπευσε να προσφέρει πλήρη κάλυψη στον Άδ. Γεωργιάδη ακολουθώντας μάλιστα τη γραμμή του κατά της γενικής επιθεωρήτριας Μ. Παπασπύρου - "ζητάει εκδικητικά την απόλυση των υπαλλήλων που αντιστάθηκαν στις μεθοδεύσεις της", ισχυρίζεται το γρ. Τύπου της Ν.Δ. παραβλέποντας τις καταγγελίες που έγιναν στην Επιτροπή Θεσμών. Παράλληλα, δηλώνοντας πως "ένα είναι βέβαιο: Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές διώξεις ανθρώπων εν έτει 2018”, η επίσημη Ν.Δ. επαναλαμβάνει την απειλή Γεωργιάδη κατά της Δικαιοσύνης, που αποτυπώθηκε με τη φράση του: "Μην τολμήσουν να πειράξουν τους ανθρώπους!"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL