Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Μοσκοβισί εν όψει Eurogroup: / Μοσκοβισί εν όψει Eurogroup: "Ισορροπημένος συμβιβασμός" για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοσκοβισί εν όψει Eurogroup: / Μοσκοβισί εν όψει Eurogroup: "Ισορροπημένος συμβιβασμός" για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

Έναν δίκαιο συμβιβασμό, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει οριστικά από το πρόγραμμα στήριξης και στην Ευρωζώνη να κλείσει και το τελευταίο κεφάλαιο κρίσης, αναμένουν οι Βρυξέλλες από το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

«Έπειτα από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επαναλμβάνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός», που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Π. Μοσκοβισί ανακοίνωσε χθες ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Όπως είπε ο επίτροπος Οικονομίας, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, η οποία κλείνει αποφασιστικά το κεφάλαιο της κρίσης.

Ειδικότερα, από σήμερα νωρίς το πρωί, οπότε θα συγκληθεί το EuroWorking Group, θα ξεκινήσει η προετοιμασία της τελικής απόφασης, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμφωνία για το πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης. Οι 19 τεχνοκράτες θα έχουν περί τις δύο ώρες προκειμένου να συμφωνήσουν στο επίπεδό τους σε όλα τα σημεία και κυρίως στον συνδυασμό των μέτρων για το χρέος, ο οποίος προκαλεί και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Όπως όλα δείχνουν, η εν λόγω εργασία θα φτάσει μέχρι ένα σημείο, από το οποίο θα αναλάβουν οι υπουργοί Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί θα είναι αυτοί που θα έχουν τον τελευταίο λόγο στα επίμαχα ζητήματα, δηλαδή σε ό,τι αφορά τα ακριβή έτη επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, το ποσό της τελευταίας δόσης, τον τρόπο με τον οποίο θα εξαγοραστούν τα ακριβά δάνεια (π.χ. του ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνη που μίλησαν στην «Α», η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι σήμερα θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών προκειμένου να αποφευχθεί και η όποια κακή αντίδραση από τις αγορές. Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις επιθυμούν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, δηλαδή δεν θα ξεπερνάνε οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% μακροπρόθεσμα ετησίως. Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας και να ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL