Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λυδία λίθος το "Μακεδονικό" για το πολιτικό σκηνικό

Κοτζιάς - Σταθάκης χαρακτηρίζουν "θεωρία συνωμοσίας" τα περί ανταλλαγής χρέους - "Μακεδονικού". "Αυτό προϋποθέτει ότι δώσαμε. Δεν δώσαμε, κάναμε την καλύτερη συμφωνία" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών - Θ. Καρτερός: "Θα δούμε να μετατοπίζονται δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό. Μπροστά στα μάτια μας μετακινούνται τεκτονικές πλάκες"

Με μια απλή φράση -"αυτό προϋποθέτει ότι δώσαμε. Δεν δώσαμε. Κάναμε την καλύτερη συμφωνία, πήραμε αυτά που ουδέποτε τα ζήτησαν, σύνταγμα, erga omnes στο εσωτερικό"- διέλυσε ο Ν. Κοτζιάς (στον ANT1) την παραφιλολογία της Ν.Δ. περί εκχώρησης του "Μακεδονικού" για το χρέος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Γ. Σταθάκης στο Κανάλι της Βουλής χαρακτήρισε "σενάρια συνωμοσίας" και "θεωρίες συσχέτισης που εγώ δεν τις βρίσκω συμβατές με την πραγματικότητα" όσα ακούγονται (και γράφονται). "Θεωρώ ότι κάθε ένα από αυτά τα θέματα έχει τόσο μεγάλη αυτονομία και αυθυπαρξία, ώστε μόνο αν κάποιος σκεφτόταν σενάρια συνωμοσίας θα άρχιζε να συσχετίζει διάφορα πράγματα μεταξύ τους" συμπλήρωσε.

"Αναζητούν θεωρίες συνωμοσίας για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους" συμπλήρωσε από την πλευρά του στον ραδιοσταθμό 24/7 ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Καρτερός εγκαλώντας τη Ν.Δ. για την οξύτητα και την αναζωπύρωση του εθνικισμού με τα περί μειοδοσίας και προδοσίας που αποδίδει στην κυβέρνηση: "Το διχαστικό κλίμα δημιουργήθηκε με τα μέτρα εναντίον του λαού. Η εξέγερση των Αγανακτισμένων δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό θέμα, που είναι ότι η Ν.Δ. μας καταγγέλλει για προδοσία" είπε χρεώνοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι "υποτάχθηκε στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του".

Κινείται κάτω από τη σκιά και τη σάρισα του Α. Σαμαρά καλλιεργούν εικόνα εθνομηδενισμού για την κυβέρνηση" είπε αποκαλώντας "αμήχανο Φαρισαίο" τον πρόεδρο της Ν.Δ., που "στη Βουλή κάνει το λιοντάρι και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με τους φίλους του στο ΕΛΚ λέει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία". Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα επισήμανε ότι "η επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι υπονόμευση του πολιτεύματος. Αναφέρομαι στον Α. Σαμαρά με τη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει ανησυχία ότι η οικονομική κρίση θα γίνει κρίση δημοκρατίας και η διατήρηση της ομαλότητας δεν είναι ευθύνη μόνο της κυβέρνησης" συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το συνολικό πολιτικό σκηνικό, ο Θ. Καρτερός εκτίμησε ότι "θα δούμε να μετατοπίζονται δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό. Το βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας ότι μετακινούνται τεκτονικές πλάκες. Η πιο ενωμένη παράταξη αυτή τη στιγμή είναι η Αριστερά. Γιατί εμείς από δεκαετίες είχαμε σταθερή άποψη για το 'Μακεδονικό'" εξήγησε επισημαίνοντας πως "η κρίση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι πολύ βαθιά και είναι αβέβαιη η έκβασή της. Το 'Μακεδονικό' γίνεται λυδία λίθος. Δυσκολία υπάρχει και στη Ν.Δ." συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως "οι σοβαροί άνθρωποι εκεί μέσα, που δεν είναι λίγοι, καταλαβαίνουν ότι η συμφωνία είναι ρεαλιστική και καταφεύγουν στο επιχείρημα ότι παράγονται τετελεσμένα".

Τέλος, αφού εκτίμησε ότι "η στάση του ΚΚΕ είναι ευκαιριακή και οπορτουνιστική", ο Θ. Καρτερός προχώρησε στην εκτίμηση ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα ψηφιστεί στη Βουλή από μεγάλη πλειοψηφία, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που διαφαίνεται τώρα, "γιατί θα έχουν κατασιγάσει τα εθνικά πάθη και θα έχουν γίνει στη γειτονική χώρα όλα όσα πρέπει".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ποιον κοροϊδεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύρθηκαν εχθές στην υπερψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το έκαναν επειδή ήξεραν ότι, αν καταψήφιζαν, θα είχαν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο