Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Για την Ινδία θα είναι "Βόρεια Μακεδονία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την Ινδία θα είναι "Βόρεια Μακεδονία"

Μηνύματα στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό έστειλαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τις συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας.

Ο Ραμ Ναθ Κοβίν επέλεξε την Ελλάδα για να ξεκινήσει την παρθενική περιοδεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τονίσει τη στόχευσή του για περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαιρετικών ιστορικών, πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να τονίζουν τον ρόλο της Ινδίας στην παγκόσμια σκηνή και την υποστήριξή της, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό.

Ο Αλ. Τσίπρας καλωσόρισε τον Ινδό Πρόεδρο στην Ελλάδα “σε μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα στιγμή”, καθώς “βγαίνουμε από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, έχοντας καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και τη στιγμή που επιδεικνύουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη γεωπολιτική σκηνή, λύνουμε χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας”.

Τόνισε ότι με την επίτευξη της σημαντικής συμφωνίας με την ΠΓΔΜ από εδώ και στο εξής και η Ινδία (όπως κι όλες οι άλλες χώρες) "δεν θα ονομάζει τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά με τη νέα της ονομασία ως 'Βόρεια Μακεδονία'". Κάτι, σημείωσε, που “είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, αλλά γιατί κουβαλά και την ιστορική κληρονομιά, την αρχαιοελληνική ιστορική κληρονομιά και την παράδοση, αυτή που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο".

Ο Ινδός Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία για να επισημάνει ότι οι δεσμοί Ελλάδας - Ινδίας "πηγαίνουν πολύ πίσω, στις ημέρες του βασιλιά Αλέξανδρου και του βασιλιά Πώρου".

Προϋπόθεση η αναθεώρηση του συντάγματος

Την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και μιας χώρας που εμπράκτως έχει αποδείξει τη σταθερή προσήλωσή της στην πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου επισήμανε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Αφού μίλησε για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ως προς την ΠΓΔΜ ότι "επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική". Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό “προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό [...]".

Επισήμανε επιπλέον ότι συνεπώς "η πρόσκληση προς ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την Ε.Ε. προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη χθεσινή μεταξύ μας συμφωνία- δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι' αυτό διεθνείς συνθήκες οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL