Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ανένδοτη στη “γραμμή” που χάραξε για απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό παραμένει η Φ. Γεννηματά παρά τις νέες πιέσεις που ήρθαν για τρίτη διαδοχική φορά από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ζητάει σταθερά από το ΠΑΣΟΚ -ως “προοδευτικό” κόμμα- να στηρίξει την “ιστορική συμφωνία”.

Αυτή τη φορά ήρθε τετ α τετ με το σχετικό αίτημα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΕΣΚ Σ. Στάνισεφ στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό των σύννεφων που σκιάζουν τις σχέσεις τους μετά την άρνηση να στηρίξει τη συμφωνία είναι το γεγονός ότι η πλευρά του ΕΣΚ ζήτησε να μην υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη του ραντεβού, ενώ δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση έπειτα από την ολοκλήρωσή του.

Αντίθετα, σε δήλωσή της η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι διατύπωσε τις ενστάσεις της για τη συμφωνία: “Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμησή τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας”.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα η Σοσιαλιστικής Διεθνής θα εξέδιδε ανακοίνωση χαιρετίζοντας και καλωσορίζοντας την απόφαση Ελλάδας - ΠΓΔΜ “μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ”. Υπογραμμίζει ότι “αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη”.

Τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας αναφέρουν τον “αποφασιστικό ρόλο” που πρέπει να έχουν σ’ αυτή τη συγκυρία και συγκεκριμένα: α) Εύχονται στην κυβέρνηση του Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων. Β) Ενθαρρύνουν "όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων". Γ) Καλούν "τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών να εναντιωθούν ενεργά στον διχαστικό λόγο και την πόλωση".

Σημειώνουν, τέλος, ότι εναντιώνονται “σε κάθε ακροδεξιά και δημαγωγική δύναμη που επιδιώκει την οπισθοχώρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των πλουραλιστικών κοινωνιών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL