Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Εντολή για Πρέσπες από τη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντολή για Πρέσπες από τη Βουλή

Εντολή για Πρέσπες και αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια έδωσε η πλειοψηφία της Βουλής στην κυβέρνηση. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ν.Δ. απέτυχε καθώς η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε έλαβε μόλις 127 ψήφους - ανάμεσα σε αυτές και του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος πάραυτα διαγράφηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αντίθετα, την κυβέρνηση στήριξαν 153 από τους 280 βουλευτές που ψήφισαν. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο διαχωρισμός που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στον «ψευδεπίγραφο εθνικισμό», τον οποίο καταδικάζει, και στον εθνικισμό, για τον οποίο δεν υπήρξε καταδίκη! «Τα πάθη πολιορκούν και πάλι τη λογική και οι χειρισμοί των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. προσφέρουν, δυστυχώς, έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε ψευδεπίγραφο εθνικισμό, κάτι που, δυστυχώς, συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης εκπλήσσοντας όσους τον άκουγαν...

Μητσοτάκης... αντιιμπεριαλιστής!

Με αυτό το ιδεολογικό πρόταγμα για τον εθνικισμό ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «έχουμε καθήκον να αποκρούσουμε τη συμφωνία του Αλ. Τσίπρα, αλλά και να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί του". Σε μια... αντιιμπεριαλιστική εμφάνισή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξυπηρετεί ατζέντες ξένων («ικανοποιεί τις ατζέντες άλλων, που τον βρήκαν εύκολο να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες»), επειδή συμπίπτουν χρονικά το τέλος των Μνημονίων με τη λύση του Μακεδονικού. «Δεν διακινδυνεύουν οι ξένοι το δικό τους εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος. Η αγωνία του προέδρου της Ν.Δ. είναι μήπως υπάρξουν «δόλιοι συμψηφισμοί εθνικών υποχωρήσεων με κάποια ανταλλάγματα για την οικονομία».

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. βρέθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που, μετά από μια τριήμερη πλειοδοσία πατριδοκαπηλίας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, θέλησαν να τους απομονώσουν από το συντηρητικό κοινό. Έτσι, όταν ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας, οι νεοδημοκράτες χειροκρότησαν (ως να επετεύχθη ο στόχος τους). Βέβαια, λίγα λεπτά μετά, χειροκρότησαν και τον Δ. Καμμένο που διά της ψήφου του οριστικοποίησε την απομάκρυνσή του από την πλειοψηφία.

Πάγος Σαμαρά - Μπακογιάννη

Πάντως στη Ν.Δ. επιβεβαιώθηκε ο «τριχασμός» του κόμματος. Η εικόνα μετά την ομιλία Σαμαρά ήταν καθαρή: η Ντόρα Μπακογιάννη φτιάχνει την τσάντα της, ο Αντώνης Σαμαράς περνά δίπλα της αποφεύγοντας να κοιταχτούν, ενώ άλλοι βουλευτές χειροκροτούν με πάθος τον πρ. πρωθυπουργό και άλλοι από συνήθεια.

Στο κόμμα κυριαρχεί ο Αντ. Σαμαράς, την ομιλία του οποίου περίμεναν οι βουλευτές με μεγαλύτερη αδημονία από εκείνη του προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη. Και βέβαια υπάρχουν εκείνοι που άκουσαν προσεκτικά την Ντ. Μπακογιάννη να προσπαθεί να εξηγήσει στη Βουλή πώς διαπραγματεύθηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Ουδέτερος Καραμανλής

Στο πλευρό της βρέθηκε ο Κώστας Καραμανλής που (αφού δέχθηκε τρία τηλέφωνα από τον πρόεδρο της Ν.Δ...) σχολίασε ουδέτερα ότι φαίνονται οι διαφορές ανάμεσα στη συμφωνία των Πρεσπών και σε όσα διαπραγματευόταν η υπουργός Εξωτερικών του...

Απολογία Γεννηματά στους Ευρωσοσιαλιστές

Τα εσωτερικά προβλήματα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπάθησε να ξεπεράσει η Φώφη Γεννηματά μέσα από διμέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. «Είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση πουθενά και σε κανένα θέμα», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που πάντως μίλησε σε πιο ήπιους τόνους. Αναγκάστηκε πάντως να αναφερθεί στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που υποστηρίζουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Σεβόμαστε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη. Περιττεύουν όμως οι υποδείξεις. Οι εκκλήσεις τους δεν πρέπει να αγνοούν τις τραυματικές εμπειρίες της χώρας μας και της περιοχής. Έχουν τους λόγους τους να χαίρονται για την επίτευξη συμφωνίας. Το περιεχόμενό της όμως το κρίνουμε εμείς και ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος. Εμάς και την εθνική μας προοπτική αφορά πρωτίστως», είπε απολογητικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε σε άσκηση πολιτικής ισορροπίας επικρίνοντας τη Ν.Δ. για το ονοματολογικό υπό το φως των αποκαλύψεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Έκανε λόγο για «αλαλούμ της παράταξης - 'μπαμπούσκα'" και για «εθνικιστικό και ακροδεξιό ντελίριο παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ενώ την κατηγόρησε ότι «διαχρονικά, και τότε που οι οιωνοί ήταν οι καλύτεροι, εσείς, κύριοι της Ν.Δ., μέσα από τις λαθεμένες θέσεις, τις συνεχείς υπαναχωρήσεις, τις μεταμορφώσεις σας, μετατρέψατε τους εσωκομματικούς σπαραγμούς σας σε παρατεταμένη κρίση για το θέμα της ΠΓΔΜ».

Υποστήριξη της συμφωνίας από Θεοδωράκη

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπερασπίστηκε τη στήριξη που παρέχει στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Το Ποτάμι δεν πιστεύει στη δευτέρα πολιτική παρουσία και δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ καθώς οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα -που ταύτισε την αντιπολίτευσή του με τον λαϊκισμό- και τη διακυβέρνησή του με τις ιδεοληψίες του, είναι τεράστιες», είπε σημειώνοντας ότι «στο 'Μακεδονικό' οι περισσότεροι πολιτικοί ψάχνουν συνεχώς να βρουν προσχήματα για να αρνηθούν λύση». Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα εμμείνει στην υποστήριξη της συμφωνίας λέγοντας ότι «μπορεί να έκανα και να κάνω λάθη. Ένα πράγμα δεν έκανα και δεν θα κάνω ποτέ. Να μεταβάλλω τις απόψεις μου σε μεγάλα, κρίσιμα για την πατρίδα και τον λαό θέματα, επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα».

Παραπέμπεται ο Γ. Κασαπίδης

Μπέρδεψε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κατηγορούμενο για εσχάτη προδοσία ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης και παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Ο Γ. Κασαπίδης είπε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας εφόσον ψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ!

Ο Νίκος Φίλης τού ζήτησε να ανακαλέσει, αλλά ο βουλευτής επανήλθε κάνοντας λόγο για «προδοσία»! Εις μάτην το προεδρείο τού ζήτησε επανειλημμένως να ανακαλέσει. Μέχρι και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να ανακληθούν οι προσβολές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης κάλεσε τη Ν.Δ. να αποδοκιμάσει τον βουλευτή της, αλλά ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «καταλαβαίνω την ένταση των προερχόμενων από τη Βόρειο Ελλάδα» και επεχείρησε συμψηφισμό με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά (που είχε θυμίσει την ιστορία της συντηρητικής παράταξης με ακροδεξιούς). «Με τη δεύτερη» ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο Γ. Κασαπίδης «δεν εκφράζει τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL