Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Φ. Βάκη: Η ΝΔ επένδυσε σε ένα κυνήγι μαγισσών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Βάκη: Η ΝΔ επένδυσε σε ένα κυνήγι μαγισσών

"Η Νέα Δημοκρατία με τη στάση έδειξε ότι επένδυσε στην εθνικιστική περιχαράκωση, επένδυσε σε ένα κυνήγι μαγισσών και ερμήνευσε μία ισορροπημένη διμερή συμφωνία με όρους θεωρίας συνωμοσίας", δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη.

"Και ο Ζάεφ και ο Τσίπρας έδειξαν με τις ομιλίες τους ότι μπορούν τελικά οι λαοί της Βαλκανικής να οδηγηθούν στην αδελφοσύνη και η ανάδειξη τέτοιων πολιτικών προσωπικοτήτων στη βαλκανική πραγματικότητα είναι κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον", είπε η κ. Βάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 fm", για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- ΠΓΔΜ, παρατηρώντας ότι η ΝΔ "αυτό το οποίο έδειξε, ειδικά τα τελευταία 24ωρα, ήταν μία μίζερη και φοβική στάση, η οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει τη χώρα και τον ελληνικό λαό από το χέρι και να γίνει πρωτοπορία στην επίλυση εθνικιστικών προβλημάτων του βαλκανικού παρελθόντος, γιατί ιστορικά η Δεξιά αποτελεί μέρος αυτών των προβλημάτων".

Πρόσθεσε, ακόμη, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "διακρίνει και ένας πονηρός στρουθοκαμηλισμός, για να μην πληροφορηθούν οι πολίτες και την αλήθεια, ότι δηλαδή και η ΝΔ διαπραγματευόταν με την ΠΓΔΜ ονόματα και συμφωνίες, στις οποίες κάθε άλλο παρά μαξιμαλιστικές ήταν οι στοχεύσεις της".

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επικύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: "Πιστεύω ότι θα περάσει. Ο καθένας θα αναλάβει βέβαια τις ευθύνες του, διότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και είναι πρόκριμα για το τι Βαλκάνια θέλουμε και το τι Ευρώπη θέλουμε τελικά. Θέλουμε Βαλκάνια ειρήνης, σταθερότητας, θέλουμε συναδέλφωση των λαών ή θέλουμε να μπει ο καθένας στο καβούκι της εθνικιστικής τους περιχαράκωσης; Είμαι σίγουρη ότι η συμφωνία αυτή θα περάσει γιατί έχουν εκφραστεί κι άλλα κόμματα, για παράδειγμα το Ποτάμι έχει εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία και φαντάζομαι και άλλοι βουλευτές από άλλα κόμματα. Άλλωστε δεν κάνει τίποτε άλλο αυτή η συμφωνία από το να επικυρώνει την εθνική γραμμή του 2007 και του 2008. Η πραγματική πρόκληση δεν είναι τα δικά μας. Είναι να δούμε τι γίνεται και στη γείτονα χώρα, η πραγματική πρόκληση είναι να μπορέσουν να προχωρήσουν οι γείτονές μας και να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, διότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ σκληρό εθνικισμό από το VMRO, ο οποίος ενδεχομένως να εκφράστηκε με όρους αντίστοιχους της δράσης της Χρυσής Αυγής".

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας η κ. Βάκη σημείωσε πως "είναι ισορροπημένη, συνεχίζει την εθνική γραμμή μας του 2007 και του 2008 δεν οικειοποιείται κανείς την αρχαία ελληνική κληρονομιά, την πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά, διασφαλίζει το erga omnes, προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση, επομένως να σταματήσουμε λίγο την εθνική παραζάλη και τους εθνικισμούς".

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο σημείωσε: "Η έξοδος θα είναι καθαρή, δεν θα έχει πλέον μνημόνιο και επιτροπεία, εποπτεία θα έχουμε όπως έχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης, δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο παρά να εφαρμόζεται ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για χώρες που βγαίνουν από το μνημόνιο και έχουν ενισχυμένη εποπτεία. Θα πρέπει να επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι, αλλά τα μέσα τα οποία θα εξευρίσκονται θα είναι μέσα τα οποία θα προκρίνει η ίδια η κυβέρνηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL