Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Το Κίνημα... πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και η γενναία στάση του Στ. Θεοδωράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Κίνημα... πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και η γενναία στάση του Στ. Θεοδωράκη

Την πιο κρίσιμη καμπή του διέρχεται το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η συμφωνία-λύση της κυβέρνησης για το πρόβλημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αποδεικνύεται θρυαλλίδα εξελίξεων για τον νεοπαγή φορέα. Οι σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκ νέου με αφορμή τη διχογνωμία των εταίρων-κομμάτων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη συμφωνία επέφεραν το ισχυρότερο έως τώρα πλήγμα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι.

Η διάσπαση μοιάζει αναπόφευκτη, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν αυτό θα συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα ή στον δρόμο προς τις εκλογές.

Όλα αυτά ως αποτέλεσμα της μονομερούς απόφασης που έλαβε η Φ. Γεννηματά να απορρίψει ο ομοσπονδιακός φορέας τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη θέση της για καταψήφιση μειοψήφησε με 1-5 στο κομβικό Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Στ. Θεοδωράκης διαφώνησε έντονα. Ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, όπως έκαναν και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Γ. Καμίνης και, με μικρότερη ένταση και περισσότερες επιφυλάξεις ο Ν. Ανδρουλάκης. Απόφαση δεν ελήφθη ποτέ, αφού η επικεφαλής του φορέα είχε διαφορετική θέση. Έτσι, την ανακοίνωσε μονομερώς και ταυτόχρονα την επέβαλε στον... νέο προοδευτικό φορέα. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος -εις εκ των σκληροπυρηνικών του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εντός της ΔΗ.ΣΥ.- χαιρέτισε πανηγυρικά αυτή την κίνηση της αρχηγού του, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «σήμερα η Φ. Γεννηματά από αρχηγός, έγινε ηγέτης».

Στην απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ βάρυνε σημαντικά ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι πιέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονες για απορριπτική στάση απέναντι στη συμφωνία. Η επιλογή της πλήρους αποστασιοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για ένα εθνικό ζήτημα-πρόβλημα 25 ετών, δικαιολογήθηκε με επιχειρήματα πέρι αρνητικών σημείων της συμφωνίας, παρά την παραδοχή ακόμα κι από τη Φ. Γεννηματά ότι grosso modo πατά στην εθνική γραμμή. Η απόφαση μετατοπίζει τον φορέα ακόμα πιο κοντά στη Ν.Δ.

Εξέθεσαν την επιλογή Γεννηματά

Παρά τις όποιες «αιτιολογήσεις» χρησιμοποιήθηκαν, το γεγονός ότι ακόμα και ο Ευ. Βενιζέλος, που πρώτος έχει ζητήσει την αποχώρηση της κυβέρνησης, δεν δήλωσε αρνητικός, έρχεται να αναδείξει ότι πίσω από την καθοριστική απόφαση Γεννηματά υπάρχουν ευρύτερες πολιτικές στοχεύσεις.

Οι αποστάσεις του Γ. Παπανδρέου (“λέμε ΟΧΙ στο όχι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν απορρέει από γνήσια πατριωτική στάση αλλά από επιζήμιο οπορτουνισμό”) και η σαφής -παρά την κριτική του- τοποθέτηση υπέρ της συμφωνίας, ήταν περισσότερο αναμενόμενες.

Ωστόσο, η παρέμβαση του εμβληματικού για το εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου, που τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας και καυτηρίασε με σκληρό τρόπο τους συνταγματικούς ακροβατισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη και την «αδιανόητη» κίνηση Σαμαρά, απλώς εκθέτει στον προβολέα του κεντροαριστερού χώρου και του προοδευτικού Κέντρου τους χειρισμούς της Φ. Γεννηματά.
 

Πιέζουν για αποχώρηση

Όμως, για τον «χώρο», το «Μακεδονικό» ήταν διαχρονικά ένα «ταυτοτικό» ζήτημα, όπως σημείωνε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, και ζήτημα «απόλυτης, ευδιάκριτης, ρητής αποστασιοποίησης από την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό, για ένα προοδευτικό και ευρωπαϊκό φορέα”.

Οι πιέσεις που ασκούνται από την Τετάρτη το βράδυ στο Ποτάμι, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μοιάζουν με φυσική συνέχεια της πολιτικής απαξίωσης την οποία φρόντισε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη στάση της να επιφυλάξει στον εταίρο της στον φορέα. Οι πιέσεις εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο της Φ. Γεννηματά στη Βουλή ζητώντας να δείξει στο Ποτάμι την πόρτα της εξόδου, ενέχουν και το στοιχείο του «ξεσκαρταρίσματος» ενόψει των εκλογικών υποψηφιοτήτων... Αποκορύφωμα εκ μέρους της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το τελεσίγραφο της Χαρ. Τρικούπη προς τη Σεβαστουπόλεως: Ή στηρίζετε την πρόταση μομφής της Ν.Δ. ή αποχωρείτε. Το Ποτάμι διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια απειλή.

«Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής»

Ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι δεν θα αλλάξουν στάση. Παρά τις προειδοποιήσεις-τελεσίγραφα της Φ. Γεννηματά και των βουλευτών της του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαφωνίες των ίδιων των βουλευτών του, Αμυρά και Ψαριανού. Είναι υπέρ της συμφωνίας αφ' ης στιγμής αξιολόγησε ότι πληροί τα κριτήρια της εθνικής γραμμής και θα επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση αρχής που έχει, κρίνοντας ότι έτσι υπηρετείται το εθνικό συμφέρον. Η αντιπαλότητα απέναντι στην κυβέρνηση είναι δεδομένη. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να επηρεάσει τη σημασία που έχει η επίλυση ενός εθνικού ζητήματος. Όπως δεν βάρυνε και στις αποφάσεις του για στήριξη νομοθετημάτων που άπτονται των δικαιωμάτων. Είναι ζήτημα ταυτότητας.

Αυτά έλεγαν συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη το βράδυ της Παρασκευής, μοιάζοντας να μην μπορούν να ανιχνεύσουν πού θα οδηγήσει η γενναία -είναι αλήθεια- στάση του επικεφαλής του Ποταμιού. Διότι σ’ αυτή τη θέση επιμένει γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι τα δεδομένα: Το τελεσίγραφο της Φ. Γεννηματά να «συνταχθεί» στην απόφασή της και η διάλυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., από τη μια. Οι δυο βουλευτές του που διαφωνούν με τη θέση του και η διάλυση του κόμματός του, του Ποταμιού, από την άλλη.

Το ξέσπασμα του Στ. Θεδοωράκη στη Βουλή, όταν προκλήθηκε από την Κ. Μάρκου που πήρε μετεγγραφή στη Ν.Δ. (μια από τους πολλούς βουλευτές του Ποταμιού που βρήκαν στέγη στο κόμμα Μητσοτάκη ή στη ΔΗ.ΣΥ.), ήταν χαρακτηριστικό της εσωτερικής έντασής του, αλλά και του κλίματος στη Σεβαστουπόλεως. Ώρες αργότερα, ο Π. Αμυράς θα δήλωνε ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει «σε ένα κόμμα που δεν έχει προσανατολισμό». Άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται στη Ν.Δ. Το ξέσπασμα και η εσωτερική ένταση του Στ. Θεοδωράκη την Πέμπτη στη Βουλή ήταν χαρακτηριστικό του συναισθηματικού βάρους και της φόρτισης στη Σεβαστουπόλεως, όπου θεωρούν ότι το ζητούμενο της «προόδου» με το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής ξεφτίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο αποτέλεσμα της «προδοσίας».

«Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δεν με αφορά, λοιπόν, το λεγόμενο πολιτικό κόστος”. Έτσι, με μόλις 35 λέξεις, από το βήμα της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης διαχώρισε τη στάση του από τη Φ. Γεννηματά, δείχνοντάς της πώς από αρχηγός μιας παράταξης θα μπορούσε να γίνει ηγέτης. Ακόμα και χωρίς κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL