Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Το ακροδεξιό vertigo της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ακροδεξιό vertigo της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό"

Η επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του "Μακεδονικού" ζητήματος ανέδειξε εμφατικά το γαλάζιο αλαλούμ γύρω από το εθνικό ζήτημα. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την προσοχή στραμμένη στις αποκλίνουσες προσεγγίσεις εντός της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας, αναζήτησε καταφύγιο στη γραμμή του... ΛΑΟΣ και εκδήλωσε σε θεσμικό επίπεδο μια ακραία τυχοδιωκτική στάση.

Η Ν.Δ. οχυρώθηκε πίσω από τη διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛΛ., για να επικαλεστεί "έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία". Αυτό ήταν και το πρόσχημα που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αλλά και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει "έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της".

Θεματική τούμπα μετά τη συμφωνία

Η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μέχρι πρότινος έθετε ως προϋπόθεση να αλλάξει πρώτα το σύνταγμα της ΠΓΔΜ και μετά να κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά το καθοριστικό τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ ζήτησε ακριβώς το αντίθετο. Να ψηφιστεί άμεσα η συμφωνία από την ελληνική Βουλή και μάλιστα προτού μονογραφεί από τους δύο πρωθυπουργούς!

Η ΕΛΚ πιέζει Μητσοτάκη για αλλαγή στάσης

Η αρνητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη συμφωνία, που συνοδεύτηκε από διχαστικές και ακροδεξιές αναφορές, δεν άρεσε στην πολιτική οικογένεια της Ευρωδεξιάς.

Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χαιρέτισε τη συμφωνία, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη στέλνουν μηνύματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση.

Ο παλαίμαχος Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Έλμαρ Μπροκ προτρέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη "να αφήσει τους κομματικούς καβγάδες", ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ -επίσης μέλος του ΕΛΚ- κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να τηρήσει αυτά που του είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα περί υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Συν τοις άλλοις τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου έδωσαν έμφαση στη σπουδαιότητα της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αλλά και στις σοβαρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό και των δύο χωρών, ταυτίζοντας στην ουσία τη Ν.Δ. με το εθνικιστικό κόμμα της ΠΓΔΜ VMRO. Ενδεικτικά η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής "Handelsblatt" διαπίστωνε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "με τις κινήσεις του απομονώνεται διεθνώς".

Επικοινωνιακό σωσίβιο στη Ραφήνα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο, παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις που δέχεται για αλλαγή πλεύσης, αναζήτησε επικοινωνιακό καταφύγιο στη... Ραφήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. άσκησε έντονες πιέσεις στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για μία δήλωση που θα ερμηνευόταν ως "κάλυψη" της σημερινής στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές μετέφεραν πως η σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους Αντώνη Σαμαρά και Μάκη Βορίδη έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στην καραμανλική πτέρυγα "τόσο με τα 'παιχνίδια' Σαμαρά όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει υποταχθεί στη γραμμή του".

Στον απόηχο αυτών των διαρροών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε από το βήμα της Βουλής να ρίξει γέφυρες προς τον πρώην πρωθυπουργό και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι παίρνει διαζύγιο από το πλαίσιο του Βουκουρεστίου το 2008.

Με αφορμή τις θετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού εκείνη την περίοδο, τόνισε: "Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για το Βουκουρέστι.... Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις" είπε χαρακτηριστικά...

Καρφιά Ντόρας για Σαμαρά και... μετεγγραφές από ΛΑΟΣ

Στο "γαλάζιο" στρατόπεδο δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αιχμές της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του Αντώνη Σαμαρά και των βουλευτών της Ν.Δ. που προέρχονται από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή χαρακτήρισε "κακή" τη συμφωνία, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ανέδειξε τις ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά στην αρχή της διαμάχης με τη γειτονική χώρα. " Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης που διαπραγματεύτηκε για το καλό της πατρίδας. Με μέτρο και λογική" είπε "υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα".

Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης του 2008 υπενθυμίζοντας με νόημα την πολιτική προέλευση του διδύμου Γεωργιάδη - Βορίδη. "Στόχος της στρατηγικής μας το 2007 - 2008 ήταν να μην γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Γι' αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου. Γι' αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι' αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνεία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ"...τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάποιοι στις τάξεις της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας έθεταν το ρητορικό ερώτημα αν οι συγκεκριμένες βολές της Ντόρας Μπακογιάννη "ακουμπούν" και τη σημερινή ηγεσία. Θύμιζαν ότι η ίδια η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε σημειώσει με νόημα στο παρελθόν πως "ο Κυριάκος διόρισε τον Άδωνι Γεωργιάδη αντιπρόεδρο, δεν εξελέγη"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL