Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Δημοκρατική ασπίδα κατά της φασιστικής πρόκλησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρατική ασπίδα κατά της φασιστικής πρόκλησης

Δημοκρατική ασπίδα στις φασιστικές προκλήσεις ύψωσαν χθες η κυβέρνηση και η Βουλή. Με τη Ν.Δ. να επενδύει στον διχασμό για τα εθνικά θέματα, η Χρυσή Αυγή (την ώρα που δεν μπορούσε να συγκεντρώσει ούτε 300 άτομα στο Σύνταγμα) θεώρησε πως μπορούσε να προκαλέσει και να δημιουργήσει επεισόδια.

- Η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού Φώτη Κουβέλη, ζήτησε την ποινική δίωξη του χρυσαυγίτη βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος κάλεσε τον στρατό σε πραξικόπημα!

- Η Βουλή, με πρόταση του Νίκου Βούτση, απέβαλε ομόφωνα τη Χρυσή Αυγή από την Ολομέλεια όπου συζητούνταν η πρόταση δυσπιστίας.

"Μην τον χάσετε από τα μάτια σας"

Παράλληλα, εν όψει ενδεχόμενης δίωξης του Κ. Μπαρμπαρούση, υπήρξε σχέδιο εποπτείας του εντός της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο βασίστηκε σε συνεργασία της φρουράς της Βουλής με άλλες αστυνομικές δυνάμεις. "Μην τον χάσετε από τα μάτια σας" ήταν η εντολή του φρουράρχου Κώστα Κυριαζόπουλου στη φρουρά της Βουλής. Ο Κ. Μπαρμπαρούσης "συνοδευόταν" επί δύο ώρες εντός των χώρων του κοινοβουλίου και συνελήφθη μόλις βγήκε σε εξωτερικούς χώρους. Ο βουλευτής εξήλθε στις 4.21 μ.μ. από το κοινοβούλιο με τα πόδια από τη λεωφόρο Αμαλίας. Περπάτησε 50 μέτρα προς Ζάππειο, όπου επί της λεωφόρου Αμαλίας τον περίμενε το βουλευτικό του αυτοκίνητό. Από εκεί τον "παρέλαβε" η Αντιτρομοκρατική.

Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία που διαμόρφωσε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Σεπτέμβριο του 2012, δεν υφίσταται βουλευτική ασυλία για κακουργηματικές πράξεις.

"Θέλουν βίαια επεισόδια"

"Έπεσαν οι μάσκες" τόνισε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε: "Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κλιμάκωσης η οποία είναι απολύτως εσκεμμένη, σχεδιασμένη, διχαστική και θέλει να προκαλέσει βίαια επεισόδια και διχασμό μέσα στον ελληνικό λαό και θέλει να προκαλέσει και σε ελάχιστους, ίσως, θύλακες ή πρόσωπα, που κι αυτό το αμφισβητώ, μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις ταραχή".

Προσχηματική διαγραφή

Υπό το βάρος της ενδεχόμενης ποινικής δίωξης, η Χρυσή Αυγή εις μάτην προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον Κ. Μπαρμπαρούση αρχικά αποδοκιμάζοντας και στη συνέχεια προχωρώντας στη διαγραφή του. Εσπευσμένα ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε δήλωση "νομιμοφροσύνης", λέγοντας ότι ο βουλευτής "είναι εκτός γραμμής της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ένα πολιτικό κίνημα". Ωστόσο, δεν τον διέγραψε. Αυτό το έκανε μερικές ώρες αργότερα, όταν διαπίστωσε ότι παραμένει σε δυσχερή θέση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Τον "προσχηματικό χαρακτήρα" της διαγραφής ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "ο Κ. Μπαρμπαρούσης προέβη στην εγκληματική πρόκληση κατά της δημοκρατίας, ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, με προφανή εντολή του αρχηγού της και καταχειροκροτούμενος από το σύνολο των βουλευτών της". Η διαγραφή του "δεν πιστοποιεί παρά τον φαρισαϊσμό και τη δειλία της νεοναζιστικής συμμορίας μπροστά στις συνέπειες των πράξεων της Χρυσής Αυγής". Επίσης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι "οι ευθύνες, πολιτικές και κυρίως ποινικές, βαραίνουν το κόμμα στο οποίο εξακολουθεί να ανήκει, έστω κι αν εκ των υστέρων οι 'αγκυλωτοί' σύντροφοί του δεν διστάζουν να τον αποκηρύσσουν, όπως έπραξαν με τον δολοφόνο του Π. Φύσσα Ρουπακιά. Όπως παραμένουν και οι ευθύνες όλων εκείνων στη Ν.Δ. που άνοιξαν, με τον διχαστικό τους λόγο, τον ασκό του Αιόλου, και έστρωσαν τον δρόμο στο θράσος των νεοναζί".

Ανοιχτή πρόσκληση για πραξικόπημα

Κάλεσμα Μπαρμπαρούση στον στρατό να συλλάβει Τσίπρα, Καμμένο, Παυλόπουλου!

Η μεθοδευμένη φασιστική πρόκληση ξεκίνησε χθες το πρωί, όταν ο Κ. Μπαρμπαρούσης χαρακτήρισε "άπατρι" τον πρωθυπουργό και έκλεισε την ομιλία του χειροκροτούμενος από τους χρυσαυγίτες λέγοντας: "Καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της, να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί η προδοσία. Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!".

Αμέσως αντέδρασαν οι βουλευτές, ενώ ο προεδρεύων Γιάννης Λαμπρούλης έδινε εντολή να διαγραφούν από τα πρακτικά οι χαρακτηρισμοί περί απάτριδων. "Φασίστα! Είσαι γελοίος" φώναζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας υπογράμμισε: "Αυτό ισοδυναμεί με αίτημα πραξικοπήματος!". "Τι είναι αυτά τα πράγματα;" συνηγορούσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης παρενέβη και τόνισε ότι ο Κ. Μπαρμπαρούσης "ευθύτατα κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλιστα με την επίνευση της πλειοψηφίας, απ' ό,τι κατάλαβα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής". "Είναι ανοιχτή πρόκληση για πραξικόπημα μετά από πρωτοσέλιδα για τα οποία έχει ήδη παρέμβει ο εισαγγελέας για εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων και μετά από αυτό που έχει γίνει εδώ και δυόμιση μέρες που δόθηκαν όλα τα κινητά τηλέφωνα όλων των βουλευτών και μας ενοχλούν καθημερινά 'δήθεν' πατριώτες, οι οποίοι είναι πατριδοκάπηλοι και έχουν στην ιστορική τους διαδρομή και στο πολιτικό βιογραφικό τους σαφέστατες ευθύνες για τους μεγαλύτερους διχασμούς, δυστυχίες και τραγωδίες του ελληνικού λαού" τόνισε ο Ν. Βούτσης.

Σημείωσε ακόμη ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη, "δεν έθεσε τέτοια ζητήματα". Ανακοίνωσε δε ο Ν. Βούτσης παραπομπή του βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων "για τη μη παρουσία αυτών των κυρίων και των κυριών περαιτέρω μέσα σε αυτή τη Βουλή μέχρι που θα λήξει η διαδικασία. Και από κει και πέρα θα δούμε".

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε στην Ολομέλεια να μην έχουν λόγο οι χρυσαυγίτες κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. "Πρέπει να δοθεί από τη Βουλή προς όλο τον λαό ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας, ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν και ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, των πατριδοκάπηλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν αυτήν την ατμόσφαιρα" τόνισε ο Ν. Βούτσης και υπογράμμισε ότι η πρόκληση "είναι σαφές ότι υπήρξε προσχεδιασμένη, συστηματική, διχαστική και έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί σήμερα, αύριο, μεθαύριο σ’ αυτόν τον τόπο. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε όλοι μας".

Κ. Γαβρόγλου: Όχι λήθη για τον ναζισμό

"Όσα ακούσαμε προηγουμένως είναι πράγματι άνω ποταμών. Δεν έχουν ακουστεί ποτέ στην Ολομέλεια της Βουλής και χωρίς καμία αμφιβολία τα καταδικάζουμε" υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έπεισε τα κόμματα ότι οι ύβρεις Μπαρμπαρούση "δεν πρέπει να διαγραφούν από τα πρακτικά, διότι είναι τεκμήρια για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Ο ναζισμός δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να έχει αυτό το προνόμιο της λήθης".

"Οι αρνητές της δημοκρατίας και υποψήφιοι κατάδικοι δεν θα διαταράξουν τη συζήτηση" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. "Μέσα από τέτοιες καταστάσεις και από όξυνση τέτοιων αντιθέσεων επωάζεται το αυγό του φιδιού" συμφώνησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. "Από στόματος κοράκου κρα θα ακούσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, προσβάλλουμε και τα κοράκια" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Π. Καμμένος: Να ασκηθεί δίωξη

Λίγο αργότερα έφτασε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, πήρε τον λόγο και ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη κατά του Κ. Μπαρμπαρούση και της Χρυσής Αυγής για παραβίαση του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα του άρθρου 134 για εσχάτη προδοσία και του άρθρου 135 για παρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.

"Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ορκίζονται στο σύνταγμα, προστατεύουν το πολίτευμα της χώρας, διακατέχονται από τις αρχές της δημοκρατίας. Προστατεύουν τη δημοκρατία. Δεν μπορεί από κανέναν να καλούνται να καταπατήσουν το σύνταγμα, να καταπατήσουν την αρχή του πολιτεύματος" τόνισε ο υπουργός, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη έσπευσε αμέσως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας επικυρωμένο αντίγραφο των πρακτικών της Βουλής, καθώς και την απεικόνιση των όσων έγιναν στη Βουλή. "Διεπράχθη μια προσβολή του πολιτεύματος αλλά και του στρατεύματος" δήλωσε ο Π. Καμμένος.

"Πρόκειται για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, για τα οποία κακουργήματα προβλέπεται και η αυτόφωρη διαδικασία" υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης και τόνισε ότι "κανένας δεν δικαιούται να απειλεί και να προσβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL