Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Ακραία διχαστικές ομιλίες από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακραία διχαστικές ομιλίες από τη Ν.Δ.

Ακόμα και μετά την προτροπή Μπαρμπαρούση να εκδηλωθεί πραξικόπημα, τα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ. κατέφυγαν σε ακόμα πιο διχαστικό λόγο, καθώς ο σχεδιασμός να διαρραγεί η κυβερνητική πλειοψηφία μέσω άσκησης πίεσης στους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. απέτυχε. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας κι οι υπουργοί στηλίτευσαν την ομηρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Ακροδεξιά.

Εκπρόσωπος Σαμαρά ο Γεωργιάδης

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ως την "πιο διχαστική" και υποστήριξε ότι "όποιος δεν ψηφίσει 'Ναι' θα περάσει στην Ιστορία ως αυτός που επέτρεψε στον κ. Τσίπρα να πάει να παραδώσει το ιερό όνομα της Μακεδονίας". Εν μέσω ύβρεων ο Άδ. Γεωργιάδης αναπαρήγαγε όλους τους απίθανους ισχυρισμούς για τα υποτιθέμενα κίνητρα της κυβέρνησης να φέρει τη συμφωνία τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ενώ δικαιολόγησε τις επιθέσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικαλούμενες τις δημοσιογραφικές επιθέσεις στον... Αντ. Σαμαρά.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η αλαζονεία της κυβέρνησης κινητοποιεί τον λαό, καθώς και ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Ο Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι με το τότε βέτο ανατράπηκε η πρόβλεψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για απρόσκοπτη πορεία της ΠΓΔΜ προς τους διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία, αν και αυτή η τοποθέτηση αντικρούστηκε τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, όσο κι από τον... αντιπρόεδρο της Βουλής και στενό συνεργάτη του Αν. Παπανδρέου Δ. Κρεμαστινό.

Απειλές κατά Καραγιαννίδη

Από τις αρκετές έξαλλες και διχαστικές ομιλίες βουλευτών της Ν.Δ. ξεχωρίζει αυτή του Δ. Κυριαζίδη ο οποίος θυμίζοντας τις χειρότερες μέρες της εθνικοφροσύνης υποστήριξε ότι "από χθες έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και έχω απέναντί μου Σκοπιανούς βουλευτές και όχι Έλληνες του ελληνικού Κοινοβουλίου". Παράλληλα, ο Δ. Κυριαζίδης επιτέθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη κατηγορώντας τον ότι "οδηγεί συμπολίτες μου στην αστυνομία, προκειμένου να 'κατεβάσουν' ανακοινώσεις που έκαναν για να διαμαρτυρηθούν. Αυτό ούτε στη χούντα δεν συνέβαινε".

Ο Χρ. Καραγιαννίδης διαμαρτυρήθηκε έντονα τονίζοντας ότι δεν ζήτησε ποτέ την παρέμβαση της Αστυνομίας, αλλά αυτή επενέβη καθώς μέλη της Ν.Δ. από τη Δράμα τον "προειδοποίησαν" ότι "θα μου φυτέψουν μια σφαίρα στο κεφάλι". Η τοποθέτηση του Δ. Κυριαζίδη προκάλεσε την παρέμβαση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη που ζήτησε "να μιλάμε ως άνθρωποι κι όχι ως αγέλη".

Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι ξένοι έριξαν Μητσοτάκη - Καραμανλή

Ενδιαφέρουσα ήταν κσι η τοποθέτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Γ. Κουμουτσάκο που απέδωσε την πτώση της κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πολιτική της απομόνωση, την απέδωσε, όπως κι αυτήν της κυβέρνησης Καραμανλή, στο γεγονός ότι δεν υπέκυψαν στις πιέσεις τού "ξένου παράγοντα". Ο Μ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ το 1993, ο οποίος προανήγγειλε εκλογές "χωρίς να έχουν δρομολογηθεί πολιτικά γεγονότα στη χώρα", ενώ ισχυρίστηκε ότι και το βέτο του Βουκουρεστίου συνοδεύτηκε από "πρωτοφανή επίθεση λάσπης" προς την κυβέρνηση Καραμανλή.

Την ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ. επέκριναν οι υπουργοί

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου επισήμανε στα στελέχη της Ν.Δ. ότι "φέρνετε στο προσκήνιο με τον πιο θορυβώδη τρόπο την απόλυτη αμηχανία σας, όταν βλέπετε να επιλύονται θέματα μεγάλα και κρίσιμα, θέματα που εσείς δημιουργήσατε και δεν είχατε την τόλμη να τα αντιμετωπίσετε". Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι "δεν τις θέλετε τις εκλογές, γι’ αυτό καταθέσατε αυτήν την πρόταση. Διότι ξέρετε πολύ καλά, λοιπόν, ότι, με βάση την απόφαση που θα πάρει αύριο η Βουλή, τέλος στο παραμύθι των εκλογών".

"Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. είναι όμηρος όλης αυτής της ακροδεξιάς ομάδας που εισέβαλε επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης εκτιμώντας ότι έτσι εξηγείται "αυτός ο εθνικολαϊκιστικός τυχοδιωκτισμός που πάει να αμαυρώσει ένα ιστορικό κόμμα". Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης επισήμανε ότι "το μεγάλο 'Όχι' στο οποίο καλείστε, πρέπει να το πείτε στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπηλία και στον επιχειρούμενο διχασμό", ενώ κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη "να αναλογιστεί την πατροκτονία του είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα".

Ν. Φίλης: Με τον Όρμπαν η Ν.Δ.

"Εν ονόματι ποιας προοπτικής διεκδικεί η Ν.Δ. την επιστροφή της στην εξουσία; Παρέα με τον Όρμπαν και τους άλλους της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς;" αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης τονίζοντας ότι "το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τα Σκόπια".

Λοβέρδος: "Καθαρά 'Όχι'"

"Η ΔΗ.ΣΥ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέμε 'Όχι' στη συμφωνία και υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας" σημείωσε ο Αν. Λοβέρδος διατυπώνοντας ωμά και απροσχημάτιστα την αντίθεση της ΔΗ.ΣΥ. στη συμφωνία. Ο Αν. Λοβέρδος αναγνώρισε θετικά στη συμφωνία, αλλά επικεντρώθηκε στα αρνητικά, ενώ υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί δημιουργίας τετελεσμένων από τη μονογραφή και μόνο. Ο Αν. Λοβέρδος δεν απέφυγε αναφορές σε απειλή από τη Ρωσία, αλλά και στην προσφιλή του θεωρία των δύο άκρων, καθώς έκανε λόγο για εθνικιστές και "εθνομηδενιστές" προκαλώντας την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αναγνωστοπούλου.

Αποχώρησε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής μετά την τοποθέτηση του Δ. Κουτσούμπα. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ υποστήριξε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να δώσει συστατική επιστολή και πράσινο φως στα σκοτεινά κι επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.", ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ "δεν θα πάρει άλλο μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σε αυτό το θέατρο", παρατηρώντας ότι "την τελική μομφή θα σας τη δώσει ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες του".

Τόσο ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, που απέρριψε τη συμφωνία, όσο κι ο Χ. Θεοχάρης, που κράτησε μια πιο θετική στάση, χωρίς να αποφύγει την κριτική, επισήμαναν τον προβληματισμό τους για τα πολιτικά αποτελέσματα και τα κίνητρα της πρότασης μομφής. Ακραία εθνικιστική ρητορική εξέφρασε ο Ν. Μίχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL