Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Αφού έδωσε τη Μακεδονία έξω, ο Σαμαράς έκανε τον αδιάλλακτο μέσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφού έδωσε τη Μακεδονία έξω, ο Σαμαράς έκανε τον αδιάλλακτο μέσα

Το εμπόριο πατριωτισμού στο οποίο προέβη προχθές ο Αντώνη Σαμαράς έρχεται σε πλήρη διάσταση με όσα διεμήνυε ως υπουργός Εξωτερικών στους ομολόγους του της ΕΟΚ πριν από 27 χρόνια.

Στη συνεδρίαση της Βουλής στις 6 Νοεμβρίου 1995 ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι στις 27.8.1991 ο κ. Σαμαράς έστειλε έγγραφο προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο οποίο αποκαλούσε τους πολίτες της γειτονικής χώρας "Σλαβομακεδόνες". Όπως παρατηρούσε ο Μητσοτάκης, “έστειλε ο κ. Σαμαράς το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα αποδεχόταν να χρησιμοποιηθεί το όνομα Μακεδονία ως γενικός προσδιορισμός στο όνομα του νέου κράτους”.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής συνεχίζει λέγοντας ότι “στις 2-12-1991 ο κ. Σαμαράς αποδέχτηκε να χρησιμοποιηθεί ο όρος 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' στο κείμενο του κοινοτικού κανονισμού που ρύθμιζε τις εμπορικές σχέσεις με την Κοινότητα του νέου αυτού κράτους που είχε ήδη κηρύξει την ανεξαρτησία του με δική του υπογραφή”.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Κων. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “ο κ. Σαμαράς στις 6.4.1992, στο τελευταίο συμβούλιο της Κοινότητας όπου συμμετείχε, είπε στους άλλους υπουργούς Εξωτερικών ότι μία συμφωνία πακέτο μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων είναι πιθανή μέσα στον επόμενο μήνα.” Και όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, “την ίδια ώρα στο εσωτερικό απειλούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση αν δεν ακολουθούσε την αδιάλλακτη γραμμή την οποία πρότεινε”.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν πάλεψε για το όνομα της 'Μακεδονίας' στο εξωτερικό. Πάλεψε μόνο στο εσωτερικό. Το χρησιμοποίησε ως όπλο για τη δική του προσωπική προβολή και για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας". Σε άλλο σημείο αποδίδει στον τότε πρόεδρο της ΠΟΛ.ΑΝ. τη βαριά μομφή πως “ανέτρεψε την κυβέρνηση, πρόδωσε την κυβέρνηση για λόγους οικονομικούς. Υπηρέτησε τα οικονομικά συμφέροντα, υπηρέτησε τον κ. Κόκκαλη και τις ψηφιακές παροχές”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL