Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ακροδεξιά ζαλάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιά ζαλάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση προκαλεί τη Ν.Δ. "να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία", εάν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη, που αμφισβητεί ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε: "Η Ν.Δ. έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις".

"Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής" δήλωνε νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας πως, εάν το πράξει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα υποστεί άλλη μια "μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα". "Ούτως ή άλλως συνηθισμένος είναι σε αυτές τις κοινοβουλευτικές ήττες" σημείωσε.

Απαντώντας στην επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πιάνεται για άλλη μια φορά αδιάβαστη, ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών "έχουν ex officio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες".

"Καμία συνταγματική βάση"

"Ο K. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια πολιτική κριτική επί της συμφωνίας" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας τον αρχηγό της Ν.Δ. πως επιχειρεί "να διαδικασιολογήσει". "Δηλαδή να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν συμφωνία. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα, το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση" συμπλήρωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι, αν αφήνονταν ελεύθεροι, "πολλοί πραγματικά φιλελεύθεροι βουλευτές της Ν.Δ. θα ήθελαν να ψηφίσουν τη συμφωνία".

Ζητούν τα ανάποδα

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη υποστήριζε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα και τον καλούσε "να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές του".

"Στις 15 Μαΐου ο Γ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει ‘απαράβατη προϋπόθεση’ την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ ‘πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας’", απάντησε με γραπτή ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση" αναφέρει και συμπληρώνει: "Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κ. Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης".

"Είναι προφανές", καταλήγει ο Δ. Τζανακόπουλος, "ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα".

Ν. Βούτσης: Συνταγματικά μετέωρη η Ν.Δ.

Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, τόνισε ο Ν. Βούτσης μιλώντας στο Κόκκινο. "Το να συναθροίζονται απόψεις -που σέβομαι- όσων θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση -ακόμη και αν έχουν αναγνωριστεί ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ από 140 χώρες, και μάλιστα μεγάλες- να υπάρχει στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας το ‘Μακεδονία’, το να συναθροίζεται αυτή η άποψη με αυτών που έχουν επιμέρους αιτιάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις, επιπλέον προϋποθέσεις είναι ό,τι πιο αρνητικό για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση" είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης πως δεν υπάρχει νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία, έκανε λόγο για ένα επιχείρημα "εντελώς αναιτιολόγητο, προσχηματικό και συνταγματικά μετέωρο να πει κανείς ότι δεν μπορεί να υπογράψει αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση της χώρας που θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, εφόσον όλα τα στάδια και επιμέρους βήματα που ρητά προβλέπονται στον ‘οδικό χάρτη’ έχουν ολοκληρωθεί". Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι μία άποψη που δεν θα επανέλθει. "Είναι διαδικαστική και για δημιουργία εντυπώσεων, όχι ουσιαστική" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Εκτίμησε ακόμη ότι το άρθρο 7 της συμφωνίας διασφαλίζει πλήρως από "γκρίζες περιοχές" για μελλοντικούς αλυτρωτισμούς από άλλον συσχετισμό δυνάμεων στη γείτονα χώρα. "Πρέπει να φύγουμε από την εποχή που όλα αυτά ήταν διακυβεύματα ηχηρών αντιπαραθέσεων και διχαστικών καταστάσεων στον ελληνικό λαό" συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL